هفته پیش رو را میتوان هفتهی رویارویی بانکهای مرکزی با تورم نامید. در این هفته بانکهای بزرگ مانند بانک مرکزی اروپا، بانک مرکزی نیوزلند و بانک کانادا تصمیمگیریهای مربوط به سیاستهای پولی و مالی خود را با توجه به رویکرد مهار تورم اتخاذ میکنند و شاید مهمتر از آن مسیر آتی و جهت گیری سیاستهای خود را به سرمایهگذاران و معاملهگران در سراسر جهان منتقل کنند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، فعالان بازار همچنین آخرین شاخصهای قیمت مصرفکننده را از اقتصادهای بزرگی مانند چین، آلمان و ایالات متحده در هفته کاری جدید هضم میکنند و میکوشند تا اثری که دادههای تورم میتواند بر چشمانداز سیاست بانکهای مرکزی مربوطه داشته باشد را درک کنند.
نشست بانک مرکزی اروپا
پیش از شروع جنگ اوکراین خانم لاگارد، تورم را گذرا خوانده بود ولی با ادامه رکوردهای بالای تورم و افزایش قیمت انرژی سیاستگذاران این بانک لحن خود را تغییر دادهاند و بهنظر میرسد بانک مرکزی اروپا قصد دارد در نهایت حمایت از اقتصاد را کاهش دهد و افزایش نرخ بهره را قبل از پایان سال ۲۰۲۲ رد نمیکند. با این حال، درصورتیکه جنگ روسیه و اوکراین ادامه داشته باشد، چشمانداز اقتصادی اتحادیه اروپا تیرهتر میشود، بازارها در اینکه بانک مرکزی اروپا چقدر میتواند سیاستهای خود را تشدید کند، تردید دارند.
اگر بانک مرکزی اروپا بتواند در هفته آینده بازارها را متقاعد کند که سیاستگذاران می توانند در اواخر سال جاری، علیرغم بحران امنیتی ناشی از جنگ، افزایش نرخ بهره را در دستور کار داشته باشند، این امر می تواند به یورو کمک کند تا احتمالاً راه خود را تا ۱.۱۰ در برابر هر دلار باز کند. در غیر این صورت، محبوبترین جفت ارز جهان میتواند برای اولینبار از ماه می ۲۰۲۰ به زیر ۱.۰۸۰ برسد.
نشست بانک مرکزی نیوزلند
نشست تصمیم گیری بانک مرکزی نیوزلند در خصوص نرخ بهره از دیگر رویدادهای مهم هفته است. این بانک در نشست قبلی خود نرخ بهره را ۲۵ واحد اساسی افزایش داده بود. انتظار میرود که مدار افزایش نرخ بهره کماکان ادامه داشته باشد و این بانک نرخ بهره را با ۰.۲۵ درصد افزایش دیگر به یک درصد برساند. هرچند که گمانهزنیهایی از افزایش ۵۰ واحدی نرخ ها هم وجود دارد که رقابت نزدیکی در نظرسنجی های برگزار شده داشته است. اگر افزایش نرخ ها با سرعت بیشتری انجام شود چنین حرکت بزرگتر از حد معمولی توسط بانک مرکزی نیوزلند می تواند دلار نیوزلند را به بالاتر از میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه خود برساند و به ۰.۷۰ نزدیک تر شود.
نشست بانک مرکزی کانادا
در همین حال شاید تهاجمیترین سیاست انقباضی را بتوان متوجه بانک مرکزی کانادا دانست. این بانک پس از افزایش ۲۵ واحدی نرخ بهره در ماه مارس، ممکن است نرخ بهره را در نشست این هفته ۵۰ واحد اساسی افزایش دهد. در اینصورت نرخ بهره به یک درصد خواهد رسید. همچنان که بانکهای بزرگ کانادا پیشبینی میکنند در نشست ماه ژوئن هم شاهد یک افزایش ۵۰ واحدی دیگر باشند. گذشته از افزایش نرخ بهره میدانیم که دومین ابزار مهم بانکهای مرکزی سیاستهای مقداری است. فدرال رزرو از ماه می کاهش ترازنامهاش را در سطح ۹۵ میلیارد دلار در ماه شروع میکند. بانک مرکزی اروپا هم در نشست پیش رو درباره این سیاست تصمیم خواهد گرفت. همچنین، بانک مرکزی کانادا نیز به احتمال زیاد سیاست انقباضی تسهیل مقداری را در نشست این هفته بررسی خواهد کرد. سرمایهگذاران روند افزایشی تورم، سررسید بخش عمدهای از اوراق کوتاه مدت تا دو سال آینده و دادههای بازار کار را دنبال میکنند تا بتوانند سرعت احتمالی سیاستهای انقباضی را برآورد کنند.
در عین حال، افزایش نرخ بهره یا سیاستهای انقباضی معمولاً به تقویت ارزش پول ملی و فشار بر شاخصهای سهام میانجامد. ولی وجود تورم بالا و افزایش هزینههای انرژی میتواند با رشد هزینههای عمومی بنگاههای تولیدی میزان کل تولید ناخالص داخلی اقتصادها را تحت تاثیر منفی قرار دهد. این امر اثری منفی بر ارزش پول خواهد داشت. در نتیجه اقتصاددانان و تحلیلگران تلاش دارند تا با بررسی اثر نسبی هر کدام از این فاکتورها، جهت آتی بازارها را پیش بینی کنند.
علی مرتضوی – تحلیلگر شرکت بین المللی اینوسلو
عضو انجمن تحلیلگران تکنیکال بریتانیا
تمامی حقوق این سایت برای پایگاه خبری بازار سرمایه ایران محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.