کشت قراردادی مهمترین ابزار برای اجرایی کردن الگوی کشت است که امیدواریم اعتبارات و زیرساخت های لازم فراهم شود. با توجه به آنکه معدوم کردن محصولات کشاورزی یکی از مشکلات جدی پیش روی کشاورزان است که موجب شده محصول تولیدی روی دست کشاورزان بماند، از این رو اجرای کشت قراردادی درخودکفایی و پایداری تولید تاثیر بسزایی دارد.

بنابر آمار از ۶۰ سال قبل تجربه موفق کشت قراردادی چغندر قند در کشور وجود داشته است؛ از سال ۹۸ نیز با توجه به نیاز کارخانجات ماکارانی تجربه موفق کشت قراردادی گندم در این محصول شکل گرفت. برای سال زراعی جاری دولت برنامه کشت قراردادی گندم را در دستور کار داشت اما با توجه به اقدام دیرهنگام و آغاز عملیات کشت، موفق عمل نشد.

عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: با توجه به تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی، کشاورزان در سردرگمی به سر می برند. کشاورزان از عدم شفافیت در کشت قراردادی گلایه مند هستند. هرچند امیدواریم که سال آینده خرید تضمینی گندم به ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزارتن برسد.

هاشمی تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی  را یکی از خلاءهای کشت قراردادی اعلام کرد و افزود: برای اجرای کشت قراردادی طرفین باید از نرخ خرید تضمینی محصولات اطلاع داشته باشند که انتظار می رود هرچه سریع تر قیمت اعلام شود. اعلام قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی، کشاورزان را مجاب به کشت قراردادی می‌کند تا بتوانند به میزان کافی بکارند. اجرای کشت قراردادی و کشت محصول به میزان کافی در افزایش تولید و خودکفایی محصول تاثیر بسزایی دارد.

اجرای کشت قراردادی در سال زراعی آینده به افزایش خوداتکایی در تولید گندم، کاهش واردات جو و تأمین قسمتی از کنجاله و روغن مورد نیاز کشور که جزو برنامه‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی است، کمک می کند.

خودکفایی محصولات کشاورزی با اجرای کشت قراردادی وجود دارد

 قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با توجه به مشخص نبودن قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی، امکان اجرای کشت قراردادی و امضای قرارداد وجود ندارد. با توجه به دریافت وجه تضامین از کشاورز، امکان اجرای کشت قراردادی به سبب مشخص نبودن قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی وجود ندارد. با اجرای کشت قراردادی امکان رسیدن به خوداتکایی بالای ۹۰ درصد بویژه در گندم وجود دارد. بی توجهی به اجرای کشت قراردادی بر سطح زیرکشت و تولید اثر منفی دارد و در نهایت کشاورزان مجبورند به سراغ کشت دیگر محصولات بروند.

اجرای کشت قراردادی نیازمند ایجاد زیرساخت های لازم

 سیدجعفر حسینی، مشاور اتاق اصناف کشاورزی گفت: در کشت قراردادی زیرساخت های لازم باید فراهم شود تا طرفین قرارداد با پذیرش مفاد قرارداد به تفاهم برسند.

او با بیان اینکه تاکنون در کشت قراردادی به جمع بندی کاملی نرسیده ایم، افزود: سال گذشته کشت قراردادی گندم انجام شد که متاسفانه با جابه جایی وزیر، کشاورزان نتایج آن را ندیدند. با توجه به عدم تامین نهاده و سرمایه در گردش، سال گذشته کشت قراردادی بصورت کامل اجرا نشد و تعهدات بلاتکلیف ماند.

مشاور اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه کشت قراردادی نیازمند ایجاد زیرساخت های لازم است، گفت: برای اجرای کشت قراردادی در ابتدا باید قیمت و نحوه خرید محصولات و سپس تامین بذر، نهاده های کشاورزی و نحوه جبران خسارت مشخص شود.  توجه به اجرای کشت قراردادی در رونق تولید و خودکفایی محصولات کشاورزی تاثیر بسزایی دارد.

با توجه به اهمیت خودکفایی محصولات اساسی و ضرورت خودکفایی محصولات استراتژیک، اجرای کشت قراردادی در تحقق این امر تاثیر بسزایی دارد که انتظار می رود زیرساخت و اعتبارات لازم تحقق یابد.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com