به گزارش پرشین خودرو، پویا سالاری شریف، با اعلام این خبر و با بیان اینکه تاکنون ۱۰۰ دستگاه خودرو برقی نبکا مونتاژ و به تولید رسیده است، اظهار داشت: با همین میزان مونتاژ، به طور جدی دانش فنی بالایی نیز حاصل شده که کاربرد آن تنها در حوزه خودروهای برقی نیست، چراکه محصول ما فقط یک خودرو برقی نیست؛ بلکه یک گجت هوشمند است که راه هم میرود.
به گفته وی، پشتوانه و پشتیبان خودرو برقی نبکا، یک فضای نرمافزاری گسترده است؛ به ویژه آنکه این خودرو متصل (Connected) بوده و پروژهها و زیرسیستمهای مختلفی برای آن تعریف شده است. تیمهای مشترکی از کرمان خودرو و مپنا روی این نرمافزارها کار میکنند و مباحثی مانند سرورها، زیرساختها و شارژ بر مبنای دانشی که از کار روی این خودرو کسب شده است، پیش میرود.
سالاری شریف در ادامه تصریح کرد: یکی از مهمترین چالشهای تولید خودرو برقی که هم توجیه اقتصادی آن و هم رویکردهای حمایتی وزارت صمت را تحتالشعاع قرار میدهد، اختلاف بسیار اندک تعرفههای واردات و تولید آن است که در حال حاضر حدود ۱۱ درصد است. در نتیجه انگیزه چندانی برای سرمایهگذاری در تولید این خودروها ایجاد نمیکند؛ مگر اینکه چشمانداز تولیدکننده، کسب دانش فنی برای استفاده در تولید دیگر مدلهایش باشد. انگیزه ما برای مونتاژ خودرو برقی نیز همین چشمانداز بود؛ اینکه در آینده با انتقال فناوری و توسعه ساخت داخل، به نقطهای برسیم که بتوانیم خودرو برقی را طراحی و تولید کنیم.
وی با انتقاد از اینکه در حال حاضر تمام فشارها و تمرکز دستگاههای متولی امر به واردات خودرو برقی معطوف شده است، متذکر شد: هرچند واردات در جای خود میتواند در مقطعی راهگشا باشد، اما باید در کنار آن، نیمنگاهی هم به مجموعهای داشته باشیم که طی سالهای اخیر در این زمینه زحمت کشیده و کوشیده است با تامین قطعات لازم و راهاندازی خط مونتاژ، گامی برای تولید خودرو برقی دارد.
سالاری، افزود: به رغم فاصله بسیار کم تعرفه واردات خودرو برقی به صورت محصول نهایی (CBU) با تعرفه واردات قطعات منفصله (CKD) آن، ما انگیزه رقابتی خود را حفظ کردهایم؛ اما مشروط به آنکه همان سرعتی که در فرآیندهای اداری واردات و رفع موانع آن وجود دارد، شامل حال ما هم بشود.
مدیرعامل شرکت نوین ماهان(نبکا) با بیان اینکه در بخش ثبت سفارش که زمان بسیار بالایی صرف آن میشود، نیازمند همراهی دولت هستیم، اظهار کرد: همچنین در بخش تامین ارز که فرآیندی بسیار طولانی دارد، دولت باید در کنار خودروساز باشد، بطوریکه ما اسفند سال گذشته در صف تخصیص ارز نیمایی قرار گرفتیم و اوایل تابستان امسال بود که موفق به دریافت ارز شدیم. حال نیز برای ثبت سفارش دوم خود دوباره در صف هستیم که قرار بود ارز حاصل از صادرات غیر به دستمان برسد و نرسید و حالا هم صحبت از بازگشت ارز نیمایی به صنایع خودرو و قطعه به میان آمده؛ اما در عمل خبری از آن نیست و درخواست ما بدون ترتیب اثر در سامانه مانده است!
سالاری با توجه به اینکه به دلیل عدم همراهی دستگاههای دولتی، به جای تولید ۵۰۰ تا ۷۰۰ دستگاهی، ناگزیر به ۱۰۰ دستگاه خودرو اکتفا کردهایم، اضافه کرد: شریک خارجی ما آماده ارسال محموله بعدی بوده و جویای آن است که چرا برای دریافت محموله دوم قطعات منفصله اقدام به ثبت سفارش و حمل کالا نمیکنیم. جالب اینجاست که ما برای واردات خودرو برقی به صورت CKD مستلزم برخورداری محصول از استانداردهای ایمارک اروپا هستیم که خوشبختانه محصول ما جزو معدود محصولاتی است که این استانداردها را دارد و در کشورهای اروپایی هم عرضه میشود.
وی همچنین اضافه کرد: برای واردات خودرو برقی بصورت CBU، برخورداری از استانداردهای حوزه خلیج فارس و صرفا کشور مبدأ یعنی تاییدیه CCC چین کفایت میکند، البته اصولا محصول نبکا به دلیل قیمت آن که بالای ۲۰ هزار دلار بود، امکان واردات به صورت CBU را نداشت و اساسا در آن زمان خودرویی با قیمت زیر ۲۰ هزار دلار که استانداردهای اروپایی هم داشته باشد، یافت نمیشد.
مدیرعامل شرکت نوین ماهان خاطرنشان کرد: اکنون که شرط استانداردهای اروپایی برای واردات برداشته شده، انواع خودروهای برقی چینی تا ۲۵ درصد ارزانتر به کشور سرازیر شده است که معطلی خودرو ما را برای Type Approval (تایید نوع) ندارند و این فضای رقابت را نابرابر میکند، از سوی دیگر، ما علاوه بر Approval، باید استاندارد COP (انطباق تولید انبوه با نمونه اولیه) را هم اخذ کنیم که آن هم فرآیند جداگانهای دارد.
یادآور می شود که خودرو برقی نبکا ET۵ در آذرماه ۱۴۰۲ از سوی شرکت نوین ماهان، رونمایی و معرفی شده بود.
source