Wp Header Logo 102.png

به گزارش تجارت‌نیوز، بورس تهران طی چند هفته گذشته، حال و روز مساعدی نداشته است. خروج مکرر پول از بازار سهام طی روزهای پیشین، رخ تالار شیشه‌ای را تنها پس از یک روز مثبت ، دوباره قرمز کرد. بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز به بررسی شرایط فعلی بازار پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

بازار سهام درگیر ریسک‌های سیستماتیک شد

فلاح بیان کرد:« بازار در سه هفته گذشته درگیر ریسک‌های سیستماتیک بود. مسائل منطقه‌ای که از حادثه تروریستی کرمان آغاز شد و در ادامه با اتفاقات یمن، سوریه و تهدید‌ها و کانفلیک‌هایی که بین ایران و آمریکا به‌وجود آمد، همراه شد. این اتفاقات، ریسک بازار را افزایش داده بود و طبیعتا هنگامی که ریسک بازار سهام بالا می‌رود، ریسک سرمایه‌گذاری در بازارهای موازی از جمله ارز کاهش پیدا می‌کند و انتظارات تورمی شکل می‌گیرد.»

سیاست انقباضی بانک مرکزی، نقدینگی شناور را جذب کرد

فلاح اظهار کرد: «به واسطه همین تنش‌های ژئوپلتیک و افزایش ریسک سیستماتیک، دلار رشد را تجربه کرد. پس از تخلیه هیجانات منفی ورفع نسبی تنش‌ها، طبیعی بود که جلوی رشد دلار گرفته شود.»

وی افزود: «در همین حین اما، بانک مرکزی یک سیاست پولی فوق انقباضی اتخاذ کرد. این سیاست مبتنی بر فروش 280 هزار میلیارد تومان اوراق با بازدهی 30 درصد است. این میزان از فروش اوراق نه تنها نقدینگی شناور در تمام بازارها را جمع می‌کند بلکه باعث می‌شود که نقدینگی زیادی از بازار سهام خارج شود؛ به ویژه اینکه استقبال زیادی از این اوراق صورت گرفته است.»

عرضه اوراق با سود 30 درصد، بازار سهام را فروشنده کرد

این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: «طبیعی است که در سهام شاخص‌ساز که اکثرا در سبد صندوق‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری وجود دارند، فشار فروشی در راستای خروج نقدینگی از بازار و ورود آن به اوراق، ایجاد می‌شود. در چند روز گذشته، بازار نیز تحت تاثیر این اوراق با بازدهی 30 درصدی قرار گرفت و فشار فروش زیادی به آن تحمیل شد.»

وی افزود: «از این رو، تا زمانی که مبلغ 280 هزار میلیارد تومان اوراق به طور کامل فروخته نشود، بازار تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و خروج نقدینگی ادامه خواهد داشت.»

عرضه اوراق در بلندمدت، جلوی سفته‌بازی را می‌گیرد

فلاح در بررسی جوانب دیگر موضوع انتشار اوراق با بازدهی 30 درصدی گفت: «با این وجود، نکته‌ای که در این موضوع نهفته است، نقش کنترلی این ابزار است. این دست از اوراق در میان‌مدت و بلندمدت ابزار خوبی برای کنترل تورم و کنترل رشد دلار به شمار می‌آیند.»

وی توضیح داد: «عرضه اوراق به طور کلی، در کوتاه‌مدت به بازار ضربه می‌زند اما در میان‌مدت و بلندمدت جلوی سفته‌بازی در سایر بازارها و رشد دلار را خواهد گرفت. با این نگاه و با توجه به حجم چشمگیر این اوراق، سیاست پولی خوبی به شمار می‌آید.»

تجدید ارزیابی دارایی‌ها، تقاضا را به سمت نمادهای کوچک برد

طی هفته‌های اخیر، بازار سهام شاهد جلب توجه سرمایه‌گذاران به سمت نمادهای کوچک و متوسط بازار بوده است. فلاح در این باره اظهار کرد: «تجدید ارزیابی دارایی‌ها که در سال جاری، محرک اصلی بازار به شمار می‌رود، در سهام کوچک عمدتا جذابیت بیشتری دارد. این موضوع باعث می‌شود، سرمایه‌گذاران استقبال بهتری از سهام متوسط و کوچک داشته باشند. چرا که با توجه به پتانسیل نمادهای کوچک و متوسط بازار، این دست از سهام می‌توانند افزایش سرمایه‌های بهتری به ثبت برسانند.»

وی افزود: «ـدر مقابل نیز نمادهای شاخص‌ساز قرار دارند که ارزش بازار ( Market-cap) بالایی دارند و عموما رقمی که می‌خواهند تجدید ارزیابی کنند، جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاران ایجاد نمی‌کند.»

فلاح دومین عامل کوچ تقاضا به سمت نمادهای کوچک و متوسط را ارزش معاملات دانست و عنوان کرد: «در بازاری که ارزش معاملات آن چهار تا پنج هزار میلیارد تومان است، سهام بزرگ به سختی فضایی برای تکان خوردن در اختیار خواهند داشت.»

وی افزود: «از این رو تا وقتی که ارزش معاملات به سطوح بالایی کانال‌هایی چون 9 یا 10 هزار میلیارد تومان نفوذ نکند، سهام بزرگ و شاخص‎‌‌ساز، پتانسیل رشد زیادی نخواهند داشت.»

گفتنی است بازار سهام در معاملات روز جاری شاهد خروج 134 میلیارد تومانی پول حقیقی از سهام، صندوق‌های سهامی و حق تقدم‌ها بود. در همین حال، شاخص کل بورس 10 هزار و 909 واحد معادل 0.52 درصد ریزش کرد اما شاخص هم‌وزن تنها 890 واحد، معادل 0.12 درصد کاهش یافت که نشان می‌داد، کفه بازار به سمت نمادهای کوچک و متوسط سنگینی می‌کند.

گزارش‌های بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.









source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com