Wp Header Logo 261.png

تقی آزاد جامعه‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در پاسخ به این سوال که در انتخابات هفته گذشته ۶۰ درصد افرادی که حق رای داشتند در انتخابات شرکت نکردند از نظر شما به عنوان یک جامعه‌شناس‌عدم حضور این افراد به چه معناست، گفت: چه اتفاق تازه‌ای افتاده است که این ۶۰ درصد افراد رفته برگردند، آیا ما چیزی را تغییر داده‌ایم که این افراد احساس کنند مثلا یک تغییر شگرفی اتفاق افتاده؟ آیا حاکمیت با آنها گفت‌وگو و از آنها دلجویی کرده است تا این افرادقانع شده و بیایند و با خوشحالی و خوش‌بینی مشارکت داشته باشند.

وی ادامه داد: انتخاباتی که در جریان آن هستیم انتخابات از سر اضطرار برقرار شده است اگر آقای رییسی دچار سانحه نمی‌شد و به شهادت نمی‌رسید سال دوباره خود آقای رییسی تکرار می‌شد. از سر اضطرار یک آقای پزشکیانی ثبت‌نام کرده است که قبلا هم رد صلاحیت شده بوده و این دفعه هم ثبت‌نام کرده و آمده و تصور هم این نبوده که اصلاح‌طلبان او را طالب باشند و به دنبال او بایستند و این رای بزرگ را آقای پزشکیان بیاورد.

این جامعه‌شناس گفت: در دو الی سه سال اخیر چقدر اتفاقات در این کشور افتاده است و حاکمیت این اتفاقات را تعبیر کرده است به اینکه بیگانگان این‌ها را ساخته‌اند مانند تظاهرات زنان،  گروه‌های تهیدست، روشنفکران، دانشگاهیان همه و همه به این تعبیر شده است که خارجی‌ها این موارد را طراحی می‌کنند و این افرادی که آمدند برای بهبود شرایط تنبیه شده‌اند.

آزاد دامه داد: جامعه می‌بیند که در انتخابات هم به اضطرار آقای پزشکیان بیرون آمده است و اگر آقای پزشکیان هم پیروز شود نخواهد توانست کار بکند. همین الان هم می‌بینید که از روز گذشته اصولگرایان چقدر تهدید و دشنام و اتهام به آقای پزشکیان و افرادی که احتمالا می‌خواهند با آقای پزشکیان کار کنند می‌زنند. می‌بینیم که شرایط را به گونه ای سیاه و غیردینی جلوه می‌دهند گویا معاویه آمده است. این موارد دلایل‌عدم مشارکت جامعه است.

وی تصریح کرد: این دوره با وجود اصلاح‌طلبان مشارکت بالا رفت و اگر آن‌ها نبودند و فقط گروه‌های اصولگرا بودند قطعا مشارکت بین ۲۰ تا ۲۵ درصد بیشتر نبود.

این جامعه‌شناس در پاسخ به این سوال که به نظر شما مولفه‌های تاثیرگذار برای حضور آرای خاموش در پای صندوق‌های رای چیست، خاطرنشان کرد: برای اینکه مشارکت بالا برود و یخ جامعه باز شود لازمه‌اش این است که این افرادی که در رقابت به عنوان کاندیدا حضور دارند به صورت شفاف و بدون ریاکاری اعلام کنند که چه چیزی را انجام می‌دهند و جامعه متعهد به این است که رای به آن‌ها بدهد به طور مثال آقای جلیلی بگوید که چه سیاست‌هایی دارد و آیا می‌خواهد دولت را مسلط بر همه جا کند؟ نظرش درباره حجاب و طرح صیانت چیست؟ آیا هر کسی را که به غرب می‌رود جاسوس قلمداد می‌کند و از وابستگی به شرق حمایت می‌کند؟

وی تصریح کرد: از آن طرف آقای پزشکیان هم باید بگویند که چه چیزی را می‌خواهند آیا واقعا می‌خواهند حقوق انسانی و حقوق مردم را رعایت کند بحث اقلیت‌ها و قومیت‌ها، مذاهب و افرادی که از جامعه بازمانده‌اند حقوق‌شان را رعایت می‌کند. یا همین افراد ۶۰ درصد که رای نداده‌اند حقوق‌شان مقدم است بر افرادی که رای داده‌اند یا نه.

این جامعه‌شناس با بیان اینکه اگر آقای پزشکیان بیایند چالش‌های دیگری پیدا خواهیم کرد، ادامه داد: اما مهم این است که آقای پزشکیان باید قول بدهد که به تعهداتی که می‌دهد پایبند باشد و بدون تنش، شیوه‌هایی را انتخاب کند که راه پاسخ به تعهداتش است اگر این چنین باشد بخشی از مردم حتما پای صندوق خواهند آمد و من فکر می‌کنم در این صورت مشارکت خواهند داشت.

آزاد در واکنش به این اظهارات که گفته می شود یکی از اهداف آقای پزشکیان این است که از طریق بهبود تدریجی اما مستمر شرایط براساس عقلانیت در جامعه ایجاد شود، تصریح کرد: این شعار بیشتر شعار نخبگانی است نخبگان ممکن است یک درصدشان مجاب شوند و براساس این مواضع پای صندوق بیایند که البته نخبه‌ها پای صندوق هم آمده‌اند و باید توده بیایند و حاشیه باید بیایند.

وی گفت: در این جا بحث منافع و حقوق آدم‌ها مطرح است و باید حقوق‌شان که براساس قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است مورد توجه قرار گیرد. به طور مثال حق تعیین سرنوشت گروه‌های اجتماعی به واسطه خودشان و نمایندگان‌شان یک موضوع مهمی است که در قانون اساسی هم به رسمیت شناخته شده است. اگر اعلام شود که این حقوق استیفا خواهد شد و پای آن هم بایستد قطعا ۱۰ درصد مردم می‌آیند بلکه بیشتر از آن هم می‌آیند و جامعه به یک اعتدالی می‌رسد و نظام سیاسی به اطمینانی می‌رسد که می‌تواند گشایش ایجاد کند در غیراین صورت اگر این اتفاق نیفتد و رای ۴۰ درصد یا کمتر داشته باشیم هر نوع نظامی سیاسی که بیاید و هر کاندیدایی که هم انتخاب شود و حاکم شود بجز رادیکالیسم چیز دیگری در ایران حاکم نخواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که اگر فقط یک مولفه باشد که باعث شود افرادی که دارای آرای خاموش هستند به میدان بیایند آن مولفه چیست؟ گفت: برای اینکه دچار فروپاشی نشویم باید رای بدهیم وگرنه با مهاجرت انبوه مردم روبرو می‌شویم.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com