شفقنا- عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: در جامعه ای مثل ایران که تنوع فرهنگی و تنوع مذاهب وجود دارد و قومیت ها زندگی می کنند؛ دشمن از هر فرصتی برای ایجاد تفرقه استفاده می کند و تفرقه انداختن بسیار آسان تر از همدلی است.
به گزارش شفقنا، حجت الاسلام احمد اولیایی در شب پنجم دهه ی محرم در هیئت آل کساء با اشاره به موضوع دردمندی اجتماعی اظهار داشت: هر مُصلحی که به دنبال اصلاح وضعیت جامعه است باید دردمند باشد؛ اگر انسان بخواهد به دردمندی اجتماعی برسد و جامعه را به سمت تغییر حرکت دهد؛ باید خلوت و تنهایی متفکرانه داشته باشد. اما در این میان شرایط جامعه نیز حائز اهمیت است. مثلا مردم کوفه در زمان نوشتن نامه برای ابی عبدالله(ع) از ظلم بنی امیه به ستوه آمده بودند و مردم می دانستند باید فردی بیاید تا بتواند این اوضاع را اصلاح کند و لذا در تاریخ نقل شده است که صد هزار نامه به سمت سید الشهدا(ع) ارسال کردند اما اینکه چه اتفاقی سبب می شود تا مردم کوفه با حضرت این چنین رفتار کنند برای ما درس عبرت است.
وی با اشاره به انتظار فرج و دعاهایی که هر روز برای ظهور می خوانیم گفت: اینکه ما هر روز برای ظهور حضرت ولی عصر(عج) دعا می کنیم به نوعی در مرحله ای هستیم که با جامعه کوفه برابریم؛ این دعاهای ظهور گویی همان نامه نگاری های آن زمان مردم کوفه برای سیدالشهداء است. اما ما باید توجه کنیم که مانند مردم کوفه که پشت ابی عبدالله(ع) را خالی کردند پشت امام زمان(عج) خود را خالی نکنیم.
استاد دانشگاه باقر العلوم تفرقه را عامل مهم آن روز جامعه کوفه برشمرد و افزود: عبیدالله بن زیاد وقتی وارد کوفه می شود مردم کوفه را با زر و تزویر گمراه می کند، برخی را با ترس و ارعاب و ایجاد وحشت برمی گرداند و بعضی دیگر را با وعده مسئولیت و مقام قریب می دهد و در نهایت عقب می ایستد و این مردم کوفه هستند که به این تفرقه دامن می زنند.
وی ایجاد تفرقه بین مردم در فضای مجازی را نمونه ای قابل تأمل در جامعه امروز خواند و گفت: همانطور که دشمن از دوگانه هایی مانند عرب و عجم و … برای تفرقه استفاده می کرد امروزه نیز دوگانه های زیادی را استفاده می کند. مردم را در مقابل حکومت قرار می دهد، دین را در مقابل دنیا و معیشت را در مقابل مقاومت و … .
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: وقتی حضرت سیدالشهداء(ع) از فَرزدَق شاعر برجسته عرب زبان درباره کوفه می پرسند؛ فرزدق عرضه می دارد« مردم کوفه قلبشان با شماست اما شمشیرهایشان برعلیه شماست»؛ چون درخواستی که مردم کوفه از آمدن سیدالشهداء(ع) داشتند دارای یک عمق معرفتی عمیق نبوده بلکه هدف آنها حکومت نکردن یزید بر آنها، رسیدن به وضعیت مالی و رسیدن به آرامش بوده است؛ و لزوما به دنبال پیاده سازی حکم الهی امامت و وصیت رسول اکرم(ص) نبودند و این عدم عمق معرفت از نبود تفکر سرچشمه می گیرد.
وی با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) خاطرنشان کرد: حضرت می فرمایند:« بیست هزار نفر با مسلم بیعت کردند ولی مسلم نماز عشاء را تنها خوانده» و این به دلیل همان تفرقه ای است که سریعا در بین مردم کوفه اتفاق افتاد.
اولیایی راه حل این عدم ایجاد تفرقه را همدلی دانست و افزود: رهبر انقلاب در کتابی با عنوان «طرح کلی اندیشه های اسلامی»، روش پیامبر(ص) را در آوردن اسلام و برخورد با جامعه صدر اسلام نشان می دهند و در آنجا اشاره می کنند که پیامبر اکرم(ص) از همدلی استفاده کردند یعنی در مرحله اول باید به دنبال رفع نفاق و کنار هم قرار دادن مردم رفت مثل کوهنوردانی که در کوه با یک طناب به همدیگر وصل اند. این مثال برای نشان دادن همدلی است که همه یک هدف دارند و برای یک هدف حواسشان به همدیگر است.
وی ادامه داد: شاید بتوان گفت بر خلاف این همدلی را بعضا در بداخلاقی های سیاسی در انتخابات دیدیم که هر دو یک ایده، یک فکر و در یک جبهه هستند اما به جای اینکه با یک طناب همدیگر را بالا بکشند و عیوب همدیگر را بپوشانند به دنبال پیدا کردن خطای یکدیگر هستند.
وی دفاع مقدس را نمونه ای از همدلی در شرایط سخت خواند و گفت: کتاب « شب های جزیره ماهی» روایتی از همدلی غواصان رزمنده در دوران اسارت است که البته نمونه های زیادی از این همدلی را در جبهه ها و حتی نیروی های پشت جبهه نیز شاهد بوده ایم. و ما باید این همدلی ها را از این جامعه و این افراد یاد بگیریم.
وی تصریح کرد: در جامعه ای مثل ایران که تنوع فرهنگی و تنوع مذاهب وجود دارد و قومیت ها زندگی می کنند؛ دشمن از هر فرصتی برای ایجاد تفرقه استفاده می کند و تفرقه انداختن بسیار آسان تر از همدلی است.
وی در شب عبدالله بن حسن(ع)، فرزند امام حسن مجتبی(ع) یادآور شد: ایشان در دامن امام حسن(ع) پرورش یافته است کسی که در فضای جامعه ای که دشمن به دنبال تفرقه بین شیعیان است با مظلومیت و صبوری بسیار با افرادی که حتی به او دشنام می دادند رفتار می کردند تا دشمن نتواند با اقسام و روش ها این تفرقه را ایجاد کند.
source