شفقنا- عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: ما باید از حضرت علی اکبر(ع) الگو بگیریم که اینگونه بیست سال در آن فضای جامعه معاویه رشد می کند اما نمی گذارد تحت تاثیر قرار گیرد.
به گزارش شفقنا، حجت الاسلام احمد اولیایی در شب هشتم دهه ی محرم در هیئت آل کساء اظهار داشت: حضرت قمر بنی هاشم(ع) و حضرت علی اکبر(ع) دو مشاور اصلی سیدالشهداء(ع) در کربلا و حتی پیش از آن بودند و به اصطلاح دست چپ و راست حضرت بودند. حضرت علی اکبر(ع) در سال 33 هجری متولد شدند و 28 ساله بودند که به شهادت رسیدند و حدود بیست سال از عمرشان خلافت معاویه را شاهد بودند؛ دورانی که معاویه اوج دشمنی را با خاندان اهل بیت(ع) داشت و یک تهاجم فرهنگی و یک شیعه زدایی شدیدی در جامعه ایجاد کرد. معاویه راه توسعه و گسترش فرهنگ اهل بیت(ع) را گرفت و از سویی دیگر شروع به حمله به شیعه و خاندان اهل بیت(ع) کرد.
وی در خصوص برخی از اقدامات معاویه در آن زمان عنوان کرد: معاویه بخشنامه هایی صادر کرد منوط بر اینکه خانه هایی که پسر متولد می شود اگر اسم نوزاد را علی گذاشتند خانه را تخریب کنید، ائمه جماعت هفتاد هزار مسجد موظف شدند بعد از نماز وجود مبارک امیرالمومنین(ع) را ناسزا گویند و این کار را بیست سال انجام می دادند، حقوق خاندان اهل بیت(ع) را از بیت المال قطع کرد و یک فشار اقتصادی شدید را بر آنها اعمال کرد همچنین نقل حدیث از رسول اکرم(ص) را ممنوع کردند و گفتند حَسْبُنَا كِتَابُ الله یعنی«کتاب خدا ما را بس است» و نیازی به حدیث نداریم چون می دانستند اگر حدیثی نقل شود راوی و مفسر آن احادیث اهل بیت(ع) هستند. او با هدف ایجاد رعب و وحشت از نام امام علی(ع) و اهل بیت(ع) دست به چنین کارهایی می زد و بر عکس جعل حدیث را به نفع خود و بنی امیه شروع کرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: علامه امینی صاحب کتاب الغدیر در جلد پنجم اینگونه نقل می کند که در طول این بیست سال چهل و دو نفر چیزی حدود 450 هزار حدیث به نفع معاویه و بر علیه اهل بیت(ع) جعل کردند و افراد را برای خواندن این احادیث جعلی به شهرهای دیگر می فرستادند.
اولیایی تصریح کرد: این سی هزار نفری که در سال 61 جلوی حضرت ایستادند همه در این مکتب خانه معاویه درس خوانده و در همین فضای فرهنگی جامعه ای که معاویه بر علیه اهل بیت (ع) ساخته رشد پیدا کرده اند و طبیعی است که اینگونه بر سیدالشهداء(ع) شمشیر بکشند اما حضرت علی اکبر(ع) در خاندان اهل بیت بزرگ شده و تحت تاثیر این تهاجم فرهنگی و این فضای شیعه زدایی قرار نمی گیرد و آن زمان است که می شود «اشبه الناس خَلقاً و خُلقاً و منطقاً برسول» یعنی شبیهترین مردم از نظر رفتار و خلق و خوی و از نظر گفتار به پیامبر است.
وی با اشاره به اینکه سیدالشهدا(ع) در مسیر کربلا خبر شهادت را به همه ی همراهان می دهند یادآور شد: وقتی حضرت این خبر را می دهند، حضرت علی اکبر(ع) سوال می کنند:« مگر ما بر حق نیستیم؟» سید الشهداء(ع) می فرمایند:« بله ما بر حق هستیم» حضرت علی اکبر(ع) پاسخ می دهند:« اگر ما بر حق هستیم مرگ برای ما اهمیتی ندارد» و این یک معرفتی است که در مکتب اهل بیت(ع) حاصل می شود.
استاد دانشگاه باقر العلوم (ع) عنوان کرد: وجود حضرت علی اکبر(ع) چنان مقامی دارد که دشمن هم به فضل او اقرار می کند. سخنی از معاویه در مورد حضرت علی اکبر(ع) است که می گوید: علی اکبر شجاعت هاشمی، سخاوت اموی و شکوه و وقار ثقفی دارد. و اینکه گفته می شود « الفضل ما شهدت به الأعداء» یعنی فضیلت آن است که دشمن هم شهادت دهد که حضرت علی اکبر(ع) دارای چنین مقامی است که دشمن هم به فضل ایشان اقرار می کند.
وی در خصوص اهمیت فضایی که انسان در آن رشد می کند بیان داشت: امام صادق(ع) در مورد حضرت علی اکبر(ع) می فرمایند: «حضرت علی اکبر(ع) از زمان تولد تا زمان شهادت لحظه ای و به اندازه پلک زدنی در هیچ کدام از امور زندگی از خدا غافل نشده است» و یا در سخنی از امام خمینی(ره) می فرمایند : «از بیانات و تبیین اهل بیت در مورد حضرت علی اکبر(ع) اینگونه برداشت می شود که اگر حضرت علی اکبر(ع) به شهادت نمی رسید امام مُفْتَرَضُالطَّاعَة بود.»
وی با اشاره به حدیث «اشبه الناس خَلقاً و خُلقاً و منطقاً برسول» تصریح کرد: خلقت انسان خیلی دست انسان نیست و خلقت حضرت علی اکبر(ع) شبیه رسول اکرم(ص) است یعنی صورتشان شبیه ماه شب چهارده می درخشید نورانیت، زیبایی، تناسب و چهره تاثیرگذار از ویژگی های دیگر چهره پیامبر (ص) است که حضرت علی اکبر(ع) از نظر خلقت بسیار شبیه رسول اکرم(ص) بودند. همچنین رسول اکرم دارای اخلاق عظیم بودند و در اخلاق نیز حضرت علی اکبر(ع) شبیه رسول اکرم(ص) است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: حضرت علی اکبر(ع) در منطق هم به ایشان شبیه است یعنی رسول اکرم(ص) تماما از روی وحی صحبت می کردند نه از روی هوا و هوس و اجازه نمی دادند نفس روی کلامشان تاثیر بگذارد پس منطق به نوع سخن گفتن نیست بلکه منطق تفکر را هم می رساند و این دستگاه تفکر و اندیشه مبتنی بر وحی است. پس اگر خلقت دست ما نیست اما خُلق و منطق دست خود ما است.
وی با اشاره به موضوع تغییر در جامعه در شب های گذشته گفت: اگر جامعه ای بخواهد در آن تغییری رخ دهد باید آحاد جامعه و افراد جامعه نیز تغییر کنند و خداوند جامعه را تغییر نمی دهد مگر اینکه خود آن جامعه بخواهد. پس انسانی تغییر می کند که گاهی در آن ازدحام جمعیت لحظه ای فاصله بگیرد، خلوت و تنهایی برگزیند و راه درست را تشخیص دهد و عاقبت بخیر شود. گاهی در جامعه فرهنگی غالب می شود و آن زمان است که انسان باید مراقبت کند که اگر بخشی از آن فرهنگ و شرایط نامطلوب است، بخشی از آن شرایط زمینه ای برحق نیست و یا بخشی از آن شرایط اجتماعی مورد رضایت خداوند نیست همرنگ جماعت نشود و نگذارد آن فضا روی او تاثیر بگذارد. اگر آن تفکر اتفاق نیفتد قطعا ما هم همانند دیگر آحاد جمعیت با این مسیر فرهنگ حرکت می کنیم و باید از حضرت علی اکبر(ع) الگو بگیریم که اینگونه بیست سال در آن فضای جامعه معاویه رشد می کند اما نمی گذارد تحت تاثیر قرار گیرد.
وی در پایان متذکر شد: ما نیز باید مراقب باشیم که امروزه فرزندان ما در چه فضایی رشد و تربیت پیدا می کنند. زیرا وقتی بزرگتر می شوند به راحتی با در دسترس قرار دادن گوشی های موبایل او را با فضای مجازی جهانی روبرو می کنیم و آن زمان است که روزانه و شبانه بمباران اطلاعات می شوند که نمی توانند بسیاری از آنها را هضم و تحلیل کنند و جلوی تاثیر پیام های اخلاقی را بگیرند. اگر بخواهیم خروجی تربیت جوان ما درست باشد باید تلاش کنیم که خَلق، خُلق و منطق او نیز شبیه به حضرت علی اکبر(ع) باشد پس ایمن سازی فضا خیلی مهم است زیرا سی هزار لشکری که در جلوی سیدالشهداء(ع) می ایستند دقیقا همه آنهایی هستند که در جریان فرهنگی و تهاجم فرهنگی معاویه رشد و نمو کردند در نتیجه دشمن اهل بیت(ع) می شوند.
source