Wp Header Logo 383.png

کارشناس صنعت نفت گفت: با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش نیاز به سوخت‌های فسیلی به ویژه در بخش حمل و نقل داخل کشور، پالایشگاه‌ها می‌توانند فرآورده‌های با ارزش افزوده بیشتری را برای صادرات تولید کنند.

توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر سودآوری پالایشگاه‌های نفت کشور را افزایش می‌دهد

خانم سمانه بنده علی کارشناس صنعت نفت در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، گفت: علیرغم سهم بالای ایران از ذخایر انرژی دنیا، اقتصاد ما هنوز مبتنی بر صادرات نفت خام است که برای ایران با قدمت بالای صنعت پالایش نفت، قابل توجیه نیست.

وی افزود: رفتار حاشیه سود صنعت پالایشی در کشور بسته به تغییرات نفت خام بر اساس الگوی پالایشی، بازار محصولات منطقه و نوع خوراک متفاوت است و به علت تنوع سبد محصولات حوزه پتروشیمی، تأثیرپذیری فرآورده‌های پالایشی نسبت به فرآورده‌های پتروشیمی بیشتر است.

این کارشناس صنعت نفت اضافه کرد: سرمایه گذاری در حوزه صنعت پالایش به تنهایی، چندان قابل توجه نیست، اما در کشور یک راهکار اساسی برای برون رفت از شرایط تحریمی است.

وی تصریح کرد: مقایسه آمار‌های صادراتی کشور در سال‌هایی که فشار تحریمی کمتر بوده با سال‌هایی که فشار تحریمی بیشتر شده، نشان می‌دهد که در شرایط شدت گرفتن تحریم ها، ارزآوری کشور از صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پالایشی از نفت خام بیشتر بوده است؛ بنابراین، نفت خام تأثیرپذیری بیشتری از تحریم‌ها دارد.

خانم بنده علی اضافه کرد: در تاریخ صنعت پالایش نفت سعی شد تا سهم محصولاتی با ارزش افزوده کمتر مانند نفت کوره را کم کنند و تا حدی به تولید بنزین و گازوئیل روی بیاورند، اما در حال حاضر ناترازی انرژی، میزان بالای مصرف فرآورده‌های سوختی و عدم مدیریت تقاضا که خارج از حیطه تصمیم گیری متولیان صنعت پالایش نفت است، موجب شده که این صنعت نتواند حداکثر میزان سودآوری که در توان دارد را داشته باشد.


بیشتر بخوانید:


وی ادامه داد: مصرف بی رویه بنزین یکی از نمونه‌های شاخص عدم مدیریت تقاضا است که اگر ادامه داشته باشد، پیش بینی‌ها نشان می‌دهد که تا سال ۱۴۲۰، مصرف روزانه بنزین ایران به ۱۶۰ میلیون لیتر خواهد رسید؛ یعنی همه پالایشگاه‌های کشور باید قسمت قابل توجهی از نفت خام کشور را به سوخت مصرفی داخل تبدیل کنند که سودآوری این صنعت را به طور پیوسته کاهش می‌دهد.

این کارشناس صنعت نفت اظهار کرد: یکی از راهکار‌های اصلی برای عبور از این شرایط، استفاده از سوخت‌های تجدیدپذیر است که در دنیا روند افزایشی دارد؛ به طوری که با کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی به ویژه در بخش حمل و نقل، می‌توان از مازاد نفت خام کشور، برای تولید محصولات میان دستی و پایین دستی آن استفاده کرد.

وی تأکید کرد: باید هر چه سریعتر به توسعه پالایشگاه‌های مدرن و پتروپالایشگاه‌ها در کشور پرداخته شود تا از نفت مازاد، جهت توسعه زنجیره ارزش و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر استفاده کنند.

خانم بنده علی اظهار کرد: هرچند که از افزایش قیمت حامل‌های انرژی نیز به عنوان یکی راهکار نام برده می‌شود، به نظر می‌رسد که با هدررفت انرژی مواجه هستیم؛ بنابراین، بهتر است که ابتدا عدم مدیریت تقاضا و هدررفت بالای انرژی در کشور اصلاح شود و بعد از آن با توجه به شرایط موجود در کشور، به مرور به سمت اصلاح قیمت‌ها با هدف افزایش تولید انرژی حرکت کرد.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com