Wp Header Logo 2244.png

شفقنا افغانستان – تیرباران ۱۴ نفر از شیعیان هزاره که به استقبال زائران کربلا می‌رفتند، بار دیگر مسئله‌ی کشتار و «قتل‌عام» به دلیل هویت قومی و مذهبی را در افغانستان برجسته کرده و نگرانی‌های گسترده در مورد پیامدهای آن بر آینده افغانستان، به وجود آورده است.

به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، پس از کشتار شیعیان هزاره دایکندی، نهادهای حقوق‌بشری بین‌المللی و شمار زیادی از احزاب و جریان‌های سیاسی افغانستان به این مسئله اشاره کردند که این افراد تنها به دلیل هویت قومی و مذهبی خود تیرباران شده‌اند و هیچ دلیلی دیگری وجود نداشته است.

این کشتار در حالی انجام شده است که طالبان در افغانستان سیاست‌های «تبعیض‌آمیز» علیه شیعیان را افزایش داده‌اند و قوانین و امور حکومتی، شخصی و اجتماعی در این کشور را بر اساس فقه حنفی تنظیم می‌کنند و شیعیان را مجبور به پیروی از چنین قوانین و دستورالعمل‌ها می‌کنند.

بی‌احترامی به عقاید و باورهای اهل تشیع از سوی طالبان نیز در این اواخر افزایش چشم‌گیر یافته است.

نمونه بارز این بی‌احترامی، ضبط و آتش‌زدن کتاب‌های ادعیه‌ی زائران کربلا در مرز اسلام‌قلعه است که در همین روزها و هفته‌های اخیر رخ داده است.

«نفرت پراکنی مذهبی؛ عامل انسانیت‌زدایی»

کارشناسان در افغانستان به این باور هستند که افزایش نفرت پراکنی مذهبی علیه شیعیان هزاره در افغانستان پس از تسلط طالبان پیامدهای خطرناکی دارد که از جمله آن «انسانیت‌زدایی» و «نسل‌کشی» آنان است.

دکتر محمد امین احمدی، پژوهشگر دینی و عضو هیأت مذاکره کننده صلح افغانستان به این باور است که کشتار شیعیان هزاره و «نسل‌کشی» آنان، ناشی از نفرت‌پراکنی مذهبی علیه آنان از سوی طالبان و سایر گروه‌های تکفیری است‌.

آقای احمدی نوشته است: «محافظت از هزاره‌ها و شیعیان در برابر جنایت نسل‌کشی که از نفرت پراکنی مذهبی ناشی می‌شود، در صورتی به صورت کامل و اساسی ممکن و میسر خواهد شد که به هرگونه نفرت و تبعیض مذهبی، اعم از گونه‌ای رسمی آن که توسط طالبان ترویج می‌شود و گونه‌های غیر رسمی آن که توسط افراد و گروه‌های متعصب و تکفیری انجام می‌شوند، خاتمه داده شود.»

او افزوده است: «در این جهت باید اصل تعصب و نفرت پراکنی مذهبی در وجدان عمومی تبدیل به جرم و جنایت بزرگ اخلاقی و انسانی شده و موجب شرمساری همگانی گردد و به لحاظ قانونی نیز قابل تعقیب عدلی باشد.»

رحمت‌الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان گفته است که کشتار شیعیان هزاره‌ در دایکندی با استفاده از «افراطیت دینی» رخ داده است‌.

او افزوده است که «این دلخراش‌ترین نوع خشونت است که جان انسان‌های بی‌گناه را تنها به جرم تلاش برای زندگی مسالمت‌آمیز و مدنی می‌گیرند.»

رییس پیشین امنیت ملی افغانستان گفته است که «این فجایع نه تنها زخمی بر پیکر هزاره‌های ما، بلکه بر روح تمامی مردم افغانستان است. امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم تا دست به دست هم دهیم و روایتی نو برای این کشور بسازیم؛ روایتی که در آن همه اقوام، فارغ از مذهب و قومیت، از حقوق برابر و امنیت برخوردار باشند.»

او هشدار داده است که «در غیر آن، این دور باطل افراطیت و کشتار مردم بی‌گناه بنام دین ادامه خواهد یافت و چندین نسل دیگر قربانی این خشونت‌ها خواهند شد.»

«تهدید همگرایی مذهبی»

بسیاری از کارشناسان و سیاست‌مداران افغانستان به این باور هستند که تداوم کشتار شیعیان هزاره در این کشور به دلیل هویت قومی و مذهبی، اخوت مذهبی و همبستگی اجتماعی این کشور را با خطرات جبران ناپذیری مواجه می‌سازد‌.

پیش از خشونت‌های سال‌های اخیر علیه شیعیان در افغانستان، این کشور به مدارای مذهبی و زندگی مسالمت‌آمیز پیروان مذاهب مختلف در کنار هم مشهور بود.

بسیاری از سیاستمداران افغانستان این نکته را بارها در سخنرانی‌های خود تذکر داده‌اند که تا اکنون در تاریخ خشونت بار این کشور، هیچ جنگ مذهبی رخ نداده است.

اما پس از ظهور گروه تکفیری داعش و تسلط دوباره‌ی طالبان، خشونت و سیاست تبعیض‌آمیز مذهبی در این کشور افزایش یافته است و نگرانی‌ها از آسیب زدن به همگرایی مذهبی ساکنان این کشور را افزایش داده است.

از سوی دیگر، چنین خشونت‌های که مشخصا افراد را بر اساس قوم و مذهب هدف قرار می‌دهد، امنیت و ثبات افغانستان را تهدید می‌کند.

حزب وحدت اسلامی افغانستان در اعلامیه‌ی که در واکنش به کشتار اخیر منتشر کرده، از «سرآمدن صبر و حوصله» همگان هشدار داده است.

این حزب گفته است که اگر طالبان چنین خشونت‌هایی را متوقف نکنند، عواقب و پیامدهای خواهد داشت که کنترل آن از توان این گروه خارج خواهد بود.

شماری دیگر از چهره‌های سیاسی افغانستان نیز از پیامدهای چنین حملاتی بر صلح و ثبات در افغانستان ابراز نگرانی کرده‌اند و هشدار داده‌اند که این پیامدها دامن‌گیر همه خواهد شد.

کشتار شیعیان هزاره از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان به شیوه‌های گوناگون افزایش یافته است و بسیاری از شهروندان این گروه را متهم به دست داشتن در این حملات می‌کنند‌.

این کشتارها در حالی جریان دارد که طالبان تا اکنون هیچ کدام از خواست‌های شیعیان را در زمینه‌های مختلف نپذیرفته‌اند و همچنان محدودیت‌های بیشتری بر حقوق مذهبی شیعیان وضع می‌کنند‌.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com