راهکارهای کوتاه مدت تعادل نسبی در بازار سرمایه کدام است؟
گروه اقتصادی – به بهانه برگزاری نمایشگاه کیش اینوکس که در روزهای آینده برگزار می شود و در حاشیه آن شرکتها، بانک ها، بیمه ها و صاحب نظران میزگردها و گفت وگوها و اظهار نظرهایی دارند، لازم است که در نمایشگاه کیش اینوکس کارشناسان ضمن بررسی شرایط موجود بورس، راهکارهای کوتاه مدت را برای جلوگیری از لطمه خوردن به دارایی سهامداران مطرح کنند و برای سهامداران امید ایجاد کند. حداقل کارهایی که می توان در این شرایط انجام داد و مثلا با دامنه نوسان یا هر سیاست دیگری جلوی ریزش بیشتر شاخص ها و از بین رفتن دارایی سهامداران را گرفت و امید نسبی ایجاد کرد تا اقتصاد منطقه از این شرایط عبور کند و به شرایط عادی خود بازگردد. با توجه به فضای آزادی که دولت چهاردهم ایجاد کرده، میتوان نسبت به گذشته بیشتر به تبادل نظر پرداخت. از این نظر کیش اینوکس محلی جهت صورت گرفتن بخشی از این تبادل نظرها است.
کارشناسان می گویند: سازمان بورس و شرکت های بورسی نمی توانند روی همه شرایط بازار اثربگذارند و درنتیجه انتظار دارند که محیط اقتصاد کلان، دولت، دستگاه های اجرایی آنها را یاری دهند. بخشی از مشکلات بورس به اقتصاد کلان برمیگردد و در اختیار خود بورسیها نیست، برای مثال سالهاست که حذف قیمت گذاری دستوری و ایجاد شرایط رقابتی در مطالبات اهالی بازار سرمایه قرار دارد که این امر در اخیار سیاست گذارانی است که خود اهالی بازار نیستند، اما این موارد باید منتقل شوند؛ بنابراین چنین مباحثی در همه سطوح اقتصاد ایران و بازار سرمایه مورد نیاز است.
کیش اینوکس به نمایشگاهی تبدیل شده که اغلب فعالان بازار و نهادهای مالی در آن حضور دارند، به تبادل اطلاعات میپردازند و برنامههای خود را هماهنگ میسازند؛ بنابراین از نظر تبدیل شدن به نقطهای برای اجتماع و هم نظر شدن فعالان بازار حائز اهمیت است.
چندین سال است که کیش اینوکس علاوه بر ارائه خدمات و کالاها توسط شرکتها، از نظر کیفیت جلسات، مناظرات و گفتگوهایی که در این نمایشگاه برگزار میشود نیز ارتقا یافته است. این نمایشگاه محلی است که هر ساله در آن فعالان مالی گرد هم میآیند و در خصوص مهمترین مسائل صنعت مالی صحبت میکنند. نهادهای دولتی، خصوصی، مقامات ناظر و ترکیبی از ذی نفعان بازار سرمایه در این محل حضور دارند؛ امید است کیش اینوکس از نظر محتوایی در سال جاری نسبت به سال گذشته پیشرفت کرده و در سالهای آینده نیز نسبت به امسال ارتقا یابد تا به محلی تبدیل شود که مباحث بازار سرمایه در آن از اهمیت بیشتری برخوردار گردد.
بعضا کیش اینوکس در تاریخهایی تشکیل شده که شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور دچار مشکل بوده و بحرانهای سیاسی و اجتماعی وجود داشته و هرساله با چنین شرایطی مواجه بوده ایم. امید است از سال آینده کیش اینوکس در شرایط بهتری از لحاظ وضعیت بازار سرمایه برگزار شود.
یک پیشکوست بازار سرمایه گفت: در حال حاضر به دلیل مشکلات بازار روحیهها افت کرده و معمولا این نوع از همایشها و جلساتی مورد استقابل نیستند، اما با این حال کیش اینوکس همواره مشارکت کنندگان خود را داشته و امید است با بهبود شرایط بازار سرمایه و اقتصاد کشور، بتواند به جایگاه بهتری نیز دست یابد.
از لحاظ بعد مسافت و هزینه ها، گردهمایی در تهران آسانتر است، اما کیش خود را تثبیت کرده و توانسته در این سالها تداوم یابد. کیش معنای بیشتری داشت اگر افراد خارجی نیز حضور مییافتند؛ در سالهای گذشته از خارج کشور نیز شرکت میکردند، امسال نیز قرار بود یک تیم خارجی از یک اتحادیه محلی بورسهای جهان با محوریت ترکیه در کیش حضور یابد که با تنشهای اخیر منطقهای مواجه گشت و این حضور لغو شد؛ اما حضور این اتحادیه از لحاظ آشنا شدن با اقدامات ایران جهت ایجاد توسعه لازم اهمیت داشت. اثر حضور این اتحادیه بر جذب سرمایه گذاری خارجی میتوانست یک اثر غیرمسقیم باشد.
بنابراین کیش میتواند در چشم انداز آتی، جایگاهی باشد که تجربههای بین المللی را اتخاذ کنیم و از این نظر از اهمیت بیشتری نسبت به تهران برخوردار است، اما طبیعی است که تهران پایخت کشور است و با توجه به اینکه بیشتر نهادها در تهران هستند وسعت عمل آن میتواند گستردهتر باشد.
جهت سرمایه گذاری در کیش باید فضای عمومی اقتصاد و روابط بین المللی ایران بهتر باشد، در حال حاضر در هیچ حوزهای شاهد رفت و آمد خارجیها نیستیم و چنین فضایی در کشور وجود ندارد؛ از این نظر فضا باید تغییر کند. افرادی که در جلسات کیش اینوکس شرکت میکنند نیز باید این فضا و آمادگی ایران را منتقل نمایند. شاید بورس بتواند مجوز فعالیتهای کوچک ارزی در کیش را بگیرد، برای مثال بعضی از سهمهای روان را در آن به محل به طور ارزی معامله و فضایی را ایجاد کند که افراد مناطق مختلف خلیج فارس بدانند محلی وجود دارد که ممکن است سود ۱۵ درصد دلاری را در سال جاری ارائه کند. این امر نیازمند هماهنگی بین بانک مرکزی و بازار سرمایه است. امید است این اقدام در حد اندکی آغاز شود و کیش اینوکس نیز وسیلهای برای ایجاد این طرح باشد.
حضور سازمان بورس در نمایشگاههای صنعت مالی و به ویژه کیش اینوکس اهمیت دارد. سازمان بورس مقام ناظر است و باید صحبتهای شرکتها و ناشران را بشنود و نظرات آنها را دریافت نماید. همچنین میتواند درخصوص طراحی ابزارهای جدید از آنها ایده بگیرد، برای مثال در کیش اینوکس امسال در نشستی که سازمان بورس با موضوع هج فاندها برگزار میکند، دعوت هستم؛ بنابراین سازمان ابزاری را با اهالی بازار در میان میگذارد تا درمورد چگونگی آن تبادل نظر شود. مقام ناظر در خدمت بازار است و در ارتقا و پیش بردن بازار همراهی میکند.
ما در بازار سرمایه به گفتگو نیاز داریم. بخشی از مشکلات بورس به اقتصاد کلان برمی گردد و در اختیار خود بورسیها نیست، برای مثال سال هاست که حذف قیمت گذاری دستوری و ایجاد شرایط رقابتی در مطالبات اهالی بازار سرمایه قرار دارد که این امر در اخیار سیاست گذارانی است که خود اهالی بازار نیستند، اما این موارد باید منتقل شوند. اگر بازار سرمایه با شفافیت وضعیت اقتصاد را نشان دهد، سیاست گذار نیز باید از این تصویر کمک بگیرد. این ابرازی است که نشانگر شرایط اقتصاد است؛ بنابراین چنین مباحثی در همه سطوح اقتصاد ایران و بازار سرمایه مورد نیاز است.
درخصوص زیرساختهای بازار، نقاط ضعف و قدرت سازمان، عملکرد ناشران در فرآیند افزایش سرمایه، سختگیری سازمان و مورد قبول بودن نمایندگان انتخاب شده توسط اهالی بورس از جمله مباحثی هستند که میتوان درخصوص آنها صحبت کرد. با توجه به فضای آزادی که دولت چهاردهم ایجاد کرده، میتوان نسبت به گذشته بیشتر به تبادل نظر پرداخت. از این نظر کیش اینوکس محلی جهت صورت گرفتن بخشی از این تبادلات است. فراتر از آن نیز نهادهای مالی دائما جلسه دارند که این موارد نیز ضرورت دارند، چراکه تحولات بازار سرمایه در سطح جهان بسیار سریع است و باید بتوانیم تا حدی خودمان را با سطح دنیا هماهنگ کنیم و در حوزههای مختلف عقب نمانیم.
با وجود تحریمها و تمام محدودیتهایی که ایران در این سالها در حوزههای مختلف داشته، باز هم در برخی حوزهها همچون نظام بانکی و در حوزه آی تی و سیستم پرداختها و تا حدی نیز بازار سرمایه پیرشفت کرده که حاصل همین گفتگوهاست و بنابراین این گفتگوها ضروری و توسعه آنها مورد نیاز است. کیش اینوکس نیز جایگاهی برای بخشی از این تبادلات است. از فرصت برگزاری کیش باید به طور مناسب استفاده گردد و مطالب تا حد ممکن منتقل شوند.
کیش اینوکس به عنوان یک نمایشگاه و تا حد خود میتواند به بهبود زیرساختهای بازار سرمایه در بلندمدت کمک کند. نمیتوان از هر رویدادی توقعات متنوع داشت. مدیران کیش اینوکس باید سعی کنند در زمان برگزاری این نمایشگاه و عرضه محصولات، سخنرانیها و مناظرات فاخری را ایجاد کند که این امر وابسته به مدیریت کیش اینوکس است. این نمایشگاه به دلیل برگزاری در کیش باید بتواند ارتباطات با خارج از کشور را در سالهای آینده برقرار کند.
برخی شرکت ها در حوزه گفتگوهای مالی فعال است، سمینارهای فصلی برگزار میکند، برنامههای هفتگی و انتشارات دارد و به چاپ کتاب و گزارش میپردازد و همچنین در شبکههای اجتماعی نیز فعال است.
source