شفقنا افغانستان – اعلام نامزدان پست مشاوریت ملی و وزارت خارجه دولت آینده آمریکا از سوی دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آن کشور، با واکنشهای در افغانستان مواجه شده و از سوی برخی حلقات سیاسی مورد استقبال قرار گرفته است؛ اما چرا؟ دلیل این واکنشها چیست؟
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا که این روزها مشغول تشکیل کابینه آینده است، اعلام کرده است که مایکل والتز، کهنهسرباز جنگ افغانستان را بهعنوان مشاور امنیت ملی خود درنظر گرفته است.
آقای ترامپ همچنین اعلام کرده است که مارکو روبیو، سناتور اهل فلوریدا را بهعنوان وزیر خارجه دولت خود درنظر گرفته است.
مایکل، عضو مجلس نمایندگان آمریکا است و سابقه کار در پنتاگون و مشارکت در جنگ آمریکا در افغانستان بهعنوان «گارد ملی» ارتش آمریکا را دارد.
مارکو روبیو از سال ۲۰۱۱ میلادی عضو مجلس سنای آمریکا بوده است و از اعضای برجسته حزب جمهوریخواه آمریکا است.
این دو نفر در صورت تایید صلاحیت از سوی مجلس سنای آمریکا، از ۲۵ ژانویه سال ۲۰۲۵ میلادی مشاور امنیت ملی و وزیر خارجهی آمریکا را کار را آغاز خواهند کرد.
«نگاه مایکل والتز و مارکو روبیو به طالبان چیست؟»
مرور سخنان مایکل والتز و مارکو روبیو در مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا نشان میدهد که این دو چهره سیاسی جمهوریخواه از منتقدان سرسخت طالبان و روند خروج آمریکا از افغانستان است.
مایکل والتز خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تحت مدیریت جو بایدن را «شرمآور» دانسته و گفته است: «عقب نشینی ناموفق دولت بایدن، افغانستان را به پناهگاه امن تروریستهای ضد آمریکایی تبدیل کرده است.»
او در نشستهای کنگره آمریکا طالبان را به «کشتار» نظامیان پیشین افغانستان و «آزار و اذیت» آنها متهم کرده است.
مایکل والتز منتقد زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین آمریکا در امور صلح افغانستان و از امضاکننده توافقنامه دوحه با طالبان نیز است.
سال قبل، در یک جلسه حضوری که آقای خلیلزاد از موضع طالبان در مهار القاعده و داعش حمایت کرد، آقای والتز گفت: «اتکا به یک گروه تروریستی برای از بین بردن یک گروه تروریستی دیگر، خطرناک و اشتباه بزرگ است.»
مایکل والتز بارها گفته است که «القاعده در افغانستان به کمک حکومت طالبان و تجهیزات آمریکایی، بار دیگر در حال احیای مجدد و تحقق رویای بنلادن است» و از لزوم برگشت سربازان آمریکایی به افغانستان و جنگ با تروریسم تاکید کرده است.
او در همین حال سیاستهای طالبان علیه زنان و دختران را «سرکوبگرانه» خوانده و افزوده است که «کودکان در افغانستان رادیکالیزه و نسل دیگری از تروریستها برای حمله به ایالات متحده استخدام میشوند.»
مارکو روبیو، نامزد وزارت خارجه دولت دونالد ترامپ نیز منتقد صریح حاکمیت طالبان در افغانستان است و از قرار گرفتن این گروه در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا حمایت میکند.
در ماه مارس سال جاری میلادی آقای روبیو لایحهای را برای پایان دادن به کمکهای آمریکا به افغانستان تحت سلطه طالبان به دلیل نگرانی از دسترسی تروریستان به این کمکها، به مجلس سنای آن کشور ارائه کرد.
در آن زمان، آقای روبیو از آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه کنونی خواست تا دولت طالبان را رسماً «دولت حامی تروریسم» طبقه بندی کند.
او بارها در سنای آمریکا گفته است که «افغانستان تحت کنترل طالبان تهدیدی مستقیم برای منافع امنیت ملی ایالات متحده و متحدان ما در خاورمیانه و آسیای مرکزی است.»
«چه کسانی استقبال کردهاند؟»
انتخاب مایکل والتز و مارکو روبیو بهعنوان نامزدان مشاوریت امنیت ملی و وزارت خارجه آمریکا با استقبال شماری از گروهها و چهرههای سیاسی مخالف طالبان مواجه شده است.
«جبهه مقاومت ملی افغانستان» به رهبری احمد مسعود که اکنون علیه طالبان مبارزه مسلحانه میکند، از جمله گروههای است که از انتخاب این دو نفر بهعنوان عضو کابینه و دولت آینده دونالد ترامپ استقبال کرده است.
علی میثم نظر، مسئول روابط خارجی جبهه مقاومت ملی افغانستان به نمایندگی از این جبهه به آقایان مایکل والتز و مارکو روبیو تبریک گفته است.
او در پیام خود به مایکل والتز نوشته است: «در چهار سال گذشته، من شاهد شایستگی، بینش و تجربه استثنایی او[مایکل والتز]در امور جهانی بودهام. حمایت بی دریغ او از مردم افغانستان، به ویژه جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود، بر تعهد او به دوستی پایدار بین ایالات متحده و افغانستان و تعهد قوی او برای مبارزه با تروریستهای بینالمللی، تأکید میکند؛ چه طالبان، داعش، القاعده یا هر گروه دیگری باشد.»
او در پیام خود به مارکو روبیو نیز نوشته است: «سناتور روبیو متحد ثابت قدم افغانستان بوده است و عمیقاً از تهدید امنیتی جدی ناشی از حکومت ترور و ظلم طالبان که نه تنها افغانستان بلکه ثبات جهانی را در کل تهدید میکند، آگاه است.»
آقای نظری افزوده است: «ما خوشبین هستیم که با وجود رهبران متعهد و اصولگرا در دولت ترامپ، اقدامات مشخصی برای معکوس کردن سیاست شکست خورده مماشات در سه سال و نیم گذشته در قبال تروریستهای طالبان انجام شود. چنین اقداماتی به مردم افغانستان قدرت میدهد تا به حکومت وحشت طالبان پایان دهند و کشورشان را آزاد کنند.»
سمیع سادات، فرمانده پیشین ارتش افغانستان و رهبر «جبهه متحد افغانستان» نیز به مایکل والتز تبریک گفته است.
در پیام آقای سادات آمده است: «او مردی است که در میدانهای جنگ افغانستان، شانه به شانه با برادران آمریکایی و افغان خود با تروریسم جنگید و همیشه در خط مقدم بود. این یک نشانه امیدوارکننده برای آیندهای روشن و خبر بدی برای طالبان است. مشتاقانه منتظر همکاری با او در مورد افغانستان هستم.»
شماری دیگر از تکنوکراتهای حکومت پیشین افغانستان و فعالان سیاسی این کشور نیز از انتخاب مایکل والتز و مارکو روبیو بهعنوان مشاور امنیت ملی و وزیر خارجهی دونالد ترامپ استقبال کردهاند و با اشاره به دیدگاههای آنان در گذشته، پیشبینی کردهاند که دولت ترامپ سیاست سختی در قبال طالبان اتخاذ کند.
اما شماری از فعالان سیاسی با اشاره به اظهارات آقای ترامپ و این که افغانستان دیگر یک اولویت برای آمریکا نیست، اتخاذ سیاستهای سختگیرانه علیه طالبان را دور از انتظار دانستهاند و حتا این احتمال را مطرح کردهاند که او دوباره با «عبدل»(عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان) تماس بگیرد و این گروه را به کمپ دیوید دعوت کند.
source