طی چند روز گذشته تصاویر و فیلمهایی از معطلی و صف کشیدن کامیونهای ایرانی در خاک ترکیه در فضای مجازی منتشر شد. طبق مطالب منتشر شده پیرامون این رخداد، ترکیه به تازگی (طی چند روز اخیر) معافیت مالیاتی که شامل دریافت سوخت کامیون داران ایران در خاک ترکیه میشد را حذف کرده است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، پیگیری خطوط رسانهای پیرامون این رخداد نشان میدهد که جریان برخی رسانهها به دنبال آن است که ایران را مقصر این ماجرا جلوه دهد. اما بد نیست به سرچشمه واقعه مراجعه کنیم.
از آنجایی که قیمت سوخت (بنزین و گازوئیل) در ایران ارزانترین نرخ منطقهای را دارد و از سویی دیگر ارزش ریال نیز پایینترین ارزش را بین ارزهای همسایه ایران دارد، فروش سوخت با کیفیت ایران در کشورهای همسایه عدد جذابی را به خود اختصاص میدهد؛ بنابراین بدیهی است روند خروج (رسمی و غیررسمی) هرگونه سوخت و فرآورده نفتی از ایران میتواند سود چشمگیری داشته باشد، اما برعکس آن خیر!
به گفته نماینده مردم ماکو، کامیون داران ترک پس از ورود به خاک ایران و در حین بازگشت مسیر ترانزیتی خود سوختی بیش از نیاز عرف خود از کشور خارج میکردند. این روال در شرایطی رقم میخورد که در وهله نخست سوخت در ایران یارانه قابل توجهی را از محل بیت المال به خود اختصاص میدهد و از سویی دیگر با ناترازی در بخشهای مختلف سوختی دست و پنجه نرم میکند. به این ترتیب هرگونه فشار مضاعف در چرخه تامین سوخت کشور میتواند آسیبهای جدی در پی داشته باشد.
خروج هرگونه سوخت غیرقانونی از کشور به عنوان قاچاق تلقی شده و ضمن آسیب و تشدید به ناترازی، موجب خروج ارز و بیت المال است. البته در این میان باید به اهمیت جریان صادرات و واردات نیز توجه ویژه داشت.
ایران، مسئول منافع ملی ایران است نه ترکیه!
در همین راستا طرف ایرانی به رانندگان ترک تذکر داده و پس از آن مطالبه نرخ حقیقی سوخت را از کامیون داران ترکیهای در زمان خروج از مرز میکند که این روند همواره برای تمام خودروهای سواری حین خروج از همه مرزهای کشور وجود داشته است. گویا این مطالبه به مذاق همسایه ترک ایران خوش نیامده و در اقدامی بدون اطلاع قبلی معافیت مالیاتی سوخت را برای کامیون داران ایرانی لغو کرد و به این ترتیب کامیون داران ایرانی باید نرخ سود حقیقی سوخت همراه خود را در ترکیه پرداخت کنند.
از آنجایی که این تصمیم ترکیه خلق الساعه و بی اطلاع قبلی بوده است، موجب شد تا کامیون داران ایرانی به دلیل عدم پرداخت این ملبغ در شرایط نامساعد جوی و رفاهی در مرز ترکیه و ایران معطل بمانند.
البته به گفته نماینده مردم ماکو، ایران در تلاش است تا جلسهای فوری با حضور زئیس جمهوری و وزیر نفت و سایر مسئولین ذی ربط جهت حل این مشکل تشکیل دهد که به نظر می رسد باتوجه به اهمیت ارتباط همسایگی و روابط دیپلماتیک ایران و ترکیه و همچنین اهمیت ادامه روند صادرات و واردات کالا باید سریع تر این اتفاق رقم بخورد.
source