Wp Header Logo 3326.png

بازگشت ترامپ بازار خودرو را تکان می‌دهد؟

رویداد۲۴| در نخستین ماه زمستان، بازار خودرو رفتار متفاوتی را در دو بخش داخلی و مونتاژی از خود نشان داد. قیمت خودرو‌های داخلی با کاهشی کمتر از دو درصد رو‌به‌رو شد، درحالی‌که قیمت خودرو‌های مونتاژی حدود سه درصد افزایش یافت. این تغییرات در شرایطی رخ داد که بازار به‌طورکلی در رکود به سر می‌برد.

بررسی‌های نشان می‌دهد که در این مدت، قیمت ارز افزایش‌یافته و از ۷۶ هزار و ۷۵۰ تومان به بیش از ۸۰ هزار تومان رسیده است. به همین دلیل، قیمت خودرو‌های مونتاژی با روند صعودی بازار ارز همخوانی دارد، درحالی‌که قیمت خودرو‌های داخلی مسیر متفاوتی را طی کرده است.

در این شرایط، سؤال مهمی که مطرح می‌شود این است که بازار خودرو در وضعیت کنونی چگونه است و قیمت خودرو در ماه‌های آینده به کدام سمت خواهد رفت؟ آیا واردات خودرو می‌تواند به کاهش قیمت‌ها در بازار کمک کند؟ همچنین، بازگشت ترامپ به کاخ سفید و مسائل ناترازی‌ها چه تأثیری بر قیمت خودرو خواهد داشت؟

در همین رابطه امیرحسین کاکایی؛ کارشناس بازار و صنعت خودرو و عضو هیئت‌علمی دانشگاه علم و صنعت در مورد آخرین وضعیت بازار خودرو اظهار داشت: بازار خودرو به دلیل نوسانات نرخ دلار در حال نوسان است. اما در حال حاضر، این بازار به‌شدت راکد و مبهم به نظر می‌رسد. این ابهام ناشی از وجود تناقضاتی است که هم‌زمان با وعده‌های مختلفی مانند واردات خودرو، افزایش تولید و افزایش نرخ دلار به وجود آمده است.

او افزایش قیمت خودرو در یکی دو ماه اخیر را به دلیل افزایش قابل‌توجه قیمت دلار می‌داند و می‌گوید: «نرخ ارز در این مدت از ۶۰ هزار تومان به ۸۰ هزار تومان رسیده که تأثیر زیادی بر بازار خودرو گذاشته است. البته لازم به ذکر است که در این شرایط تقاضا پایین و نقدینگی در میان مردم کم است، بنابراین بازار تقریباً راکد مانده است.»

او بیان کرد: خودرو‌های خارجی با قیمت‌های بالای دو یا سه میلیارد تومان نیز به بازار وارد شده‌اند، اما نقدینگی در دست مردم کاهش‌یافته و بسیاری از سرمایه‌گذاران بازار خودرو سرمایه‌های خود را به بازار‌های دیگر منتقل کرده‌اند. به همین دلیل، ما در یک وضعیت رکود عمیق قرار داریم.

پیش‌بینی قیمت خودرو تا شب عید

این کارشناس بازار خودرو در ادامه به قیمت خودرو تا پایان سال و شب عید اشاره کرد و تأکید کرد که این موضوع به قیمت دلار و ارزش ریال وابسته است. در واقع، قیمت خودرو در بازار آزاد بر اساس نرخ دلار در بازار تعیین می‌شود.

او در ادامه توضیح داد: از سوی دیگر، قیمت واقعی دلار نیز به سمت افزایش حرکت کرده است. به‌عبارت‌دیگر، ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی حذف شد و در سال گذشته، دلار مؤثر در صنعت خودروسازی حدود ۴۲ هزار تومان بود. در تابستان امسال، این رقم به حدود ۵۰ هزار تومان رسید و اکنون در محدوده ۶۵ تا ۶۷ هزار تومان قرار دارد. به‌این‌ترتیب، این ارز در طول یک سال اخیر حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش‌یافته است؛ بنابراین، هزینه‌های ما نیز به همین میزان، یعنی ۶۰ درصد افزایش‌یافته، اما قیمت خودرو به‌اندازه ۶۰ درصد بالا نرفته است.

کاکایی در مورد تأثیر واردات خودرو بر قیمت‌ها اظهار داشت که در حال حاضر سه دسته قیمت خودرو وجود دارد: خودرو‌های زیر یک میلیارد تومان، خودرو‌های بین یک تا سه میلیارد تومان و خودرو‌های بالای سه میلیارد تومان. وی تأکید کرد که این موضوع تأثیر چندانی بر قیمت‌های زیر یک میلیارد تومان که برای عموم مردم است، ندارد و این قیمت‌ها به طور مستقیم تحت‌تأثیر نوسانات قیمت دلار قرار می‌گیرند.

همچنین، خودرو‌های بالای دو یا سه میلیارد تومان به واسطه واردات تا حدی ارزان‌تر شده‌اند. اما نکته مهم این است که هرچقدر واردات افزایش یابد، قیمت‌ها به‌صورت موقتی کاهش می‌یابند، اما در مجموع افزایش می‌یابند، زیرا واردات موجب مصرف ارز می‌شود و ارزش ریال را کاهش می‌دهد.

او در پاسخ به این سؤال که بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تأثیری بر قیمت خودرو خواهد داشت، گفت: “من اقتصاددان نیستم و نظرم را بر اساس پیش‌بینی‌های اقتصاددانان بیان می‌کنم. واقعیت این است که دو سناریوی کاملاً متفاوت قابل‌تصور است. یکی این که اگر ترامپ به قدرت بازگردد، ممکن است ارزش ریال کاهش یابد و نرخ دلار به سمت ۱۰۰ هزار تومان حرکت کند که این موضوع می‌تواند بازار خودرو را تحت‌تأثیر قرار دهد. از سوی دیگر، اگر حاکمیت با عقلانیت عمل کند و به مذاکره بپردازد، ممکن است تنش‌ها کاهش یابد، ارزش ریال تقویت شود و قیمت خودرو بهبود یابد. “

ناترازی‌ها تولید خودرو را سخت کرده است

این کارشناس حوزه خودرو در بخشی از سخنان خود به مسئله ناترازی‌ها اشاره کرد و تأکید کرد که نکته‌ای که باید موردتوجه قرار گیرد، وضعیت خراب تولید است. او بیان کرد که ناترازی انرژی به دیگر مشکلات افزوده شده و به‌طورقطع تولید آسیب‌دیده است. وی همچنین افزود: هیچ نشانه‌ای از امیدواری در زمینه تولید مشاهده نمی‌شود و به نظر می‌رسد سیاست‌های اتخاذ شده توسط دولت برای حل ناترازی انرژی و ناترازی بازار خودرو به طور کامل ضد تولید هستند.

کاکایی تأکید کرد: در صورت افزایش نرخ ارز، این امر می‌تواند به افزایش قیمت خودرو منجر شود، مگر اینکه مسئولان دولتی رویکرد متفاوتی اتخاذ کنند که تا کنون چنین رویکردی مشاهده نشده است.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com