شفقنا-اتحادیه آفریقا عضویت 6 کشور بورکینافاسو، مالی، گینه، نیجر، گابن و سودان در این اتحادیه را به کودتاهای نظامی که این کشورها در سال های اخیر شاهد بوده اند، معلق کرد.
به گزراش شفقنا به نقل از الجزیره، با نزدیک شدن به اجلاس سران اتحادیه آفریقا که قرار است پانزدهم و شانزدهم ماه جاری برگزار شود، این سوال مطرح می شود که کدام کشورها در انتخاب رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا شرکت خواهند کرد و کدام کشورها نمی توانند رای خود را به صندوق بیاندازند؟
بر اساس تصمیمات اتحادیه آفریقا، برخی از کشورها به دلیل تعلیق عضویت خود به دلیل شرایط سیاسی داخلی از رای گیری حذف شدند.
تاکنون فهرست کشورهای معلق شده عبارتند از: بورکینافاسو، مالی، گینه، نیجر، گابن و سودان در نتیجه کودتاهای نظامی که این کشورها در سال های اخیر شاهد بوده اند.
این استثنا بر اساس اصول اتحادیه آفریقا است که تغییرات غیرقانونی دولت ها را رد می کند.
شرایط کشورهای معلق شده
بورکینافاسو دو کودتای نظامی را در سال 2022 تجربه کرد. اولی رئیس جمهور روخ مارک کریستین کابوره را سرنگون کرد و به دنبال آن کودتای دوم که حکومت نظامی حاکم را سرنگون کرد و وضعیت امنیتی و سیاسی را بدتر کرد.
در مالی، دو کودتای متوالی در سالهای 2020 و 2021 انجام شد که اولین کودتای آن ابراهیم بوباکار کیتا، رئیسجمهور منتخب را سرنگون کرد و دومی دولت انتقالی را برکنار کرد که فشار منطقهای و بینالمللی بر باماکو را افزایش داد.
در گینه، ارتش در سال 2021 رئیس جمهور آلفا کنده را پس از تلاش وی برای اصلاح قانون اساسی برای باقی ماندن در قدرت برکنار کرد، که باعث اعتراضات داخلی گسترده شد و منجر به مداخله نیروهای مسلح شد.
نیجر همچنین با به دست گرفتن قدرت توسط ارتش در ژوئیه 2023 و برکناری رئیس جمهور محمد بازوم که منجر به انزوای بین المللی و تحریم های اقتصادی علیه این کشور مواجه بوده که در نتیجه این ناآرامی های سیاسی جدی را تجربه کرده است.
در گابن، کودتای نظامی در اوت 2023 پس از اعلام نتایج انتخابات که در آن رئیس جمهور علی بونگو پیروز شد، روی داد. ارتش انتخابات را ناعادلانه میدانست، بنابراین برای به دست گرفتن قدرت وارد عمل شد.
در سودان، از آوریل 2023، این کشور شاهد درگیری مسلحانه بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع بوده است که هرج و مرج سیاسی و اقتصادی را تشدید کرده و روند گذار دموکراتیک را با مشکل مواجه کرده است.
با توجه به عدم حضور این کشورها در انتخابات، پیامدهایی بر روند رایگیری خواهد داشت. انتظار میرود توازن قوا در اتحادیه آفریقا تحت تاثیر قرار گیرد، زیرا برخی از بلوکهای منطقهای آرایی را از دست خواهند داد که میتوانست بر انتخاب رئیس جدید کمیسیون تاثیر بگذارد.
این محرومیت همچنین سؤالاتی را در مورد آینده این کشورها در اتحادیه و احتمال بازگشت مجدد آنها در آینده نزدیک ایجاد می کند.
شرایط بازگشت به اتحادیه
اتحادیه آفریقا معمولاً از کشورهای تعلیق شده میخواهد تا گامهای مشخصی برای بازگشت به حاکمیت غیرنظامی بردارند، از جمله تعیین جدول زمانی مشخص برای انتخابات دموکراتیک، آغاز گفتگوی فراگیر ملی و اجرای اصلاحات سیاسی که ثبات را ارتقا میدهد.
اگرچه برخی از این کشورها بر روی شیوههای انتقالی کار می کنند، اما تردیدها در مورد پایبندی آنها به ضرب الاجل تعیین شده برای برگزاری انتخابات همچنان وجود دارد.
انتخابات تعیین کننده برای آینده قاره آفریقا
انتخابات ریاست کمیسیون اتحادیه آفریقا نقطه عطفی در سیر این سازمان قاره ای است، زیرا آنها رهبری جدید را تعیین می کنند که تلاش های این قاره را در پرونده های محوری مانند: امنیت، توسعه اقتصادی و همکاری بین المللی رهبری می کند.
بنابراین، عدم حضور برخی کشورها در رای گیری ممکن است اثرات بلندمدتی بر تصمیمات و سیاست های آتی اتحادیه داشته باشد.
همه نگاهها به نشست آتی آفریقا و تصمیماتی است که ممکن است چشمانداز سیاسی درون اتحادیه را تغییر دهد.
این امر در بحبوحه درخواستهای فزاینده برای بازگرداندن ثبات در کشورهای عضو تعلیق انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که همه اعضا در شکلدهی به آینده این قاره مشارکت دارند.
این خبر را در الجزیره ببینید.
source