شفقنا – ترکیه در روز جمعه اقدامات سرکوبگرانه خود را علیه اعتراضات ضد دولتی تشدید کرد و وکیل شهردار زندانی استانبول و دو روزنامهنگار دیگر را در ارتباط با بزرگترین موج ناآرامیهای این کشور از سال ۲۰۱۳ بازداشت کرد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، نُه روز پس از بازداشت و زندانی شدن اکرم اماماوغلو، شهردار محبوب مخالف دولت در استانبول، هزاران معترض علی رغم افزایش جوی هراسانگیز و دستگیری صدها نفر، پنجشنبه شب در خیابانهای ترکیه تجمع کردند.
در طول شب، پلیس به خانههای بیشتری یورش برد. اماماوغلو در پستی در شبکه ایکس که از طریق تیم حقوقی شهرداری منتشر شد، اعلام کرد که وکیلش مهدی پهلوان «به دلایل واهی بازداشت شده است.»
او نوشت: گویی کودتا علیه دموکراسی کافی نبود، آنها تحمل دفاع قربانیان از خود را ندارند. شرارتی که عده معدودی از افراد نالایق بر کشورمان تحمیل میکنند، روز به روز در حال گسترش است.
«وکیل من را فورا آزاد کنید!»
هنوز مشخص نیست پهلوان به چه دلایلی بازداشت شده است، اما شبکه «هالک تیوی» اعلام کرد این بازداشت به اتهامات مربوط به «پولشویی» مرتبط است.
از سوی دیگر کانون وکلای استانبول اعلام کرد که بین روزهای ۲۲ تا ۲۵ مارس، ۲۰ نوجوان به اتهام نقض ممنوعیت اعتراضات بازداشت شدهاند.
این نهاد در بیانیهای در شبکه ایکس گفت که از این تعداد، ۱۳ نفر آزاد شده اما هفت نفر همچنان در بازداشت هستند و تاکید کرد که «به دقت پیگیر موضوع است.»
واکنش سرکوبگرانه ترکیه در برابر بدترین ناآرامیهای خیابانی از سال ۲۰۱۳، با محکومیت شدید گروههای حقوق بشری و انتقادهای بینالمللی مواجه شده است.
در واشنگتن، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نگرانیهای خود را درباره برخورد آنکارا با اعتراضات ابراز کرد و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، نیز به «حملههای سیستماتیک» به چهرههای مخالف و آزادی تجمع اعتراض کرد.
بریتانیا نیز از آنکارا خواست «حاکمیت قانون از جمله فرآیندهای قضایی به موقع و شفاف» را رعایت کند.
اتحادیه روزنامهنگاران ترکیه (TGS) در شبکه ایکس اعلام کرد که پلیس در حملات سپیدهدم به خانههای دو روزنامهنگار زن ترکیهای، آنها را بازداشت کرده است.
این اتحادیه نوشت: باز هم حمله سپیدهدم. دو همکار ما که اعتراضات را پوشش میدادند، بازداشت شدند.
«بگذارید روزنامهنگاران کار خود را انجام دهند! این بازداشتهای غیرقانونی را متوقف کنید!»
این اقدام تنها چند ساعت پس از آن انجام شد که مقامات ترکیه آخرین نفر از ۱۱ روزنامهنگار بازداشت شده در حملات سپیدهدم روز دوشنبه را آزاد کردند. یاسین آکگول، عکاس خبرگزاری فرانسه، نیز در میان بازداشتشدگان بود.
آکگول پس از آزادی در روز پنجشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: با اینکه هویت من به عنوان روزنامهنگار مشخص بود و مدارکی برای اثبات آن ارائه شد، باز هم تصمیم به زندانیکردن من گرفتند.
«امیدوارم هیچ روزنامهنگار دیگری با چنین شرایطی روبرو نشود. اما متأسفانه میترسم که اقدامات خودسرانه برای ساکتکردن روزنامهنگاران و جلوگیری از انجام کارشان در ترکیه ادامه یابد.»
روز چهارشنبه مقامات ترکیه مارک لوون، روزنامهنگار بیبیسی را که در حال پوشش اعتراضات بود، به مدت ۱۷ ساعت بازداشت و سپس با ادعای «تهدید نظم عمومی» او را اخراج کردند.
در بیانیه شب پنجشنبه دفتر ارتباطات ترکیه ادعا کرد لوون «به دلیل نداشتن مجوز رسمی» اخراج شده است.
رادیو و تلویزیون ترکیه (RTUK)، ناظر پخش این کشور، نیز شبکه تلویزیونی اپوزیسیون «سوزجو» را به دلیل نقض ادعایی قوانین مرتبط با تحریک به «نفرت و خصومت»، به مدت ۱۰ روز از پخش محروم کرد.
به گفته خبرنگار خبرگزاری فرانسه، در جریان اعتراضات شب پنجشنبه، دانشجویان معترض توسط پلیس محاصره و بازداشت شدند.
یک معترض ۲۱ ساله به نام رافتل به خبرگزاری فرانسه گفت: ما برای حقوقمان اینجا هستیم، اما میترسم. این سخن بازتاب دهنده نگرانی هزاران جوان معترضی است که همچنان به خیابانهای استانبول میآیند.
باطورالپ آکالین، معترض ۲۵ ساله، گفت: در اینجا اتفاقات غیرقانونی بسیار جدی در جریان است، جوانان روزهاست که کتک میخورند. ما جوانان برای دفاع از حقوق دموکراتیک کشورمان به خیابانهای استانبول آمدهایم.
علی یریلکایا، وزیر کشور ترکیه، روز پنجشنبه اعلام کرد که از ۱۹ مارس تاکنون بیش از ۱۸۷۹ نفر بازداشت شدهاند.
این خبر را اینجا ببینید.
source