شفقنا – تعرفههای گستردهترین دامنهی تاریخ ریاستجمهوری دونالد ترامپ روز شنبه اجرایی شد، اقدامی که میتواند موجب تلافی و تشدید تنشهای تجاری شود و اقتصاد جهانی را با اختلال مواجه کند.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، تعرفههای ۱۰ درصدی «پایه» پس از نیمهشب به اجرا درآمد و بیشتر واردات آمریکا را تحت تأثیر قرار داد — به استثنای کالاهای مکزیک و کانادا، زیرا ترامپ از اختیارات اضطراری اقتصادی برای مقابله با مشکلات در کسری تجاری این کشور استفاده کرد.
کاخ سفید اعلام کرد این شکافهای تجاری ناشی از «عدم تعامل» در روابط و سیاستهای دیگری مانند «مالیات بر ارزش افزوده سرسامآور» است.
از ۹ آوریل، حدود ۶۰ شریک تجاری از جمله اتحادیه اروپا، ژاپن و چین با نرخهای حتی بالاتری متناسب با هر اقتصاد مواجه خواهند شد.
پیش از این، تعرفههای شدید ۳۴ درصدی ترامپ بر کالاهای چینی که هفته آینده اجرایی میشود، موجب اعلام تعرفههای ۳۴ درصدی چین بر محصولات آمریکایی از ۱۰ آوریل شد.
پکن همچنین اعلام کرد که شکایتی علیه آمریکا در سازمان تجارت جهانی ثبت خواهد کرد و صادرات عناصر خاکی کمیاب مورد استفاده در فناوریهای پزشکی و الکترونیک پیشرفته را محدود خواهد نمود.
اما دیگر شرکای بزرگ تجاری در حال بررسی این بنبست بینالمللی و ترس از رکود هستند و واکنشی نشان ندادهاند.
ترامپ روز جمعه در رسانههای اجتماعی هشدار داد که «چین بازی را اشتباه انجام داد» و گفت این کاری است که «آنها توان پرداخت هزینهاش را ندارند».
وال استریت روز جمعه سقوط آزاد داشت، پس از ریزشهای مشابه در آسیا و اروپا. اقتصاددانان نیز هشدار دادهاند که این تعرفهها میتواند رشد را کاهش و تورم را تشدید کند.
اما ترامپ در پلتفرم تراث سوشال گفت که «سیاستهای او هرگز تغییر نخواهد کرد».
با این حال، تعرفههای جدید ترامپ استثناهای قابل توجهی دارد. این تعرفهها شامل تعرفههای ۲۵ درصدی اخیراً اعمالشده بر واردات فولاد، آلومینیوم و خودرو نمیشود. همچنین به گفته کاخ سفید، مس، داروها، نیمههادیها و الوار، همراه با «برخی مواد معدنی حیاتی» و محصولات انرژی، بهطور موقت معاف شدهاند.
اما ترامپ دستور بررسی مس و الوار را صادر کرده است که میتواند به تعرفههای بیشتری در آینده نزدیک منجر شود.
او همچنین تهدید کرده است که صنایع دیگری مانند داروها و نیمههادیها را هدف قرار میدهد — به این معنی که هرگونه معافیت ممکن است محدود باشد.
در حالی که مهلتهای پلکانی ترامپ به کشورها فضایی برای مذاکره میدهد، آکسفورد اکنومیکس این هفته هشدار داد که «اگر [کشورها] نتوانند معافیت بگیرند، احتمالاً تلافی خواهند کرد — همانطور که چین قبلاً این کار را کرده است.»
ماروش شفتچویچ، رئیس تجارت اتحادیه اروپا، که با تعرفههای ۲۰ درصدی مواجه است، گفت که این بلوک به روشی «آرام، با فازبندی دقیق و متحد» عمل خواهد کرد و زمان را برای گفتوگو فراهم میسازد.
اما او گفت که اتحادیه اروپا «منفعل نخواهد نشست».
فرانسه و آلمان گفتهاند که اتحادیه اروپا میتواند با اعمال مالیات بر شرکتهای فناوری آمریکایی پاسخ دهد.
نخستوزیر ژاپن خواستار رویکردی «آرام» پس از اعلام تعرفههای ۲۴ درصدی ترامپ بر کالاهای ساخت این کشور آسیایی شد.
از زمان بازگشت به کاخ سفید در ماه ژانویه، ترامپ با تعرفههایی بر واردات کانادا و مکزیک به دلیل مهاجرت غیرقانونی و فنتانیل مقابله کرده و نرخ اضافی ۲۰ درصدی بر کالاهای چینی اعمال کرده است. تا ۹ آوریل، مالیات اضافی بر محصولات چینی در سال جاری به ۵۴ درصد میرسد.
تعرفههای ۲۵ درصدی خودرویی ترامپ نیز این هفته اجرایی شد و استلانتیس»، مالک جیپ، تولید در برخی کارخانههای مونتاژ کانادا و مکزیک را متوقف کرد.
تعرفههای جدید جهانی ترامپ به گفته مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، «بزرگترین افزایش تعرفهها از زمان قانون تعرفههای اسموت-هاولی، قانون ۱۹۳۰ که بیشتر به دلیل آغاز جنگ تجاری جهانی و تشدید رکود بزرگ شناخته میشود، است.»
آکسفورد اکنومیکس تخمین میزند که این اقدام میانگین نرخ تعرفه مؤثر آمریکا را به ۲۴ درصد خواهد رساند، «حتی بالاتر از نرخهای دهه ۱۹۳۰».
این خبر را اینجا ببینید.
source