معاون اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: با بهرهبرداری از پالایشگاههای آدیش و مهرخلیجفارس، ظرفیت پالایشی کشور ۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش مییابد.

وی افزود: اما مسئلهای که در آینده نگران آن هستیم، شرایط مصرفی است که به نظر میرسد مردم هم خیلی در این موضوع مقصر نیستند.
آرمانمقدم در ادامه در خصوص سرمایه گذاری در حوزه پالایشگاهی کشور گفت: ما به دنبال این هستیم تا سرمایههای موجود به جای تقسیم در طرحهای مختلف، صرف یک طرح شود تا آن طرح به نتیجه برسد.
معاون اجرایی مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآرودههای نفتی در پاسخ به این سوال که طرحهای پالایشی کشور تا کنون چقدر پیشرفت داشتند، گفت: به جز طرح پالایشگاه مروارید مکران، دیگر طرحها تقریبا پیشرفتی حدود دو الی سه درصد داشتهاند که علت آن نیز چالش سرمایهگذاری است.
وی افزود: یک پتروپلایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای بین ۸ تا ۱۲ میلیارد دلار به سرمایهگذاری نیاز دارد یعنی به ازای هر بشکه نفت خام بین ۲۰ تا ۴۰ هزار دلار باید سرمایه گذاری شود و حتی اگر این طرح به دو فاز تقسیم شود و بخواهیم بتدا فاز اول را اجرایی کنیم و سپس به سراغ فاز بعدی برویم، همچنان هزینه یک فاز مبلغ زیادی است که تامین آن به راحتی امکان پذیر نیست.
آرمانمقدم درخصوص دیگر طرحهای صنعت پالایشگاهی گفت: در مکران طرحی به نام مروارید مکران در دست اجرا است که حدود ده درصد پیشرفت داشته است، اما عملیات اجرایی برای احداث واحدهای اصلی هنوز شروع نشده است، همچنین پالایشگاه آدیش با خوراک میعانات گازی بیشتر از ۹۰ درصد پیشرفت داشته است و طرحهای کیفیساز نیز در پالایشگاه تهران به بهرهبرداری خواهند رسید.
وی تشریح کرد: گرچه هدف از اجرایی شدن این پالایشگاه تولید نفتا بوده است نه تولید بنزین، با این وجود با بهرهبرداری از پالایشگاه آدیش ۶۰ هزار بشکه در روز به ظرفیت پالایشی کشور ۶۰ اضافه میشود و میتوانیم تا ۳ میلیون لیتر در روز نیز گازوئیل دریافت کنیم.
آرمانمقدم اعلام کرد: انتظار میرود پالایشگاه آدیش و پالایشگاه مهر خلیج فارس تا پایان امسال اجرایی شوند که در این صورت امسال ۱۸۰ هزار بشکه در روز به ظرفیت پالایشگاهی کشور افزوده میشود.
معاون اجرایی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی درباره برنامهها این شرکت برای جلوگیری از واردات بنزین گفت: طبق برنامه هفتم هدفگذاری این است که به تولید ۱۲۹ و ۱۳۰ میلیون لیتر تولید بنزین و گازوئیل در پایان برنامه هفتم برسیم و در پالایشگاهها موجود برای افزایش تولید طرحهایی تعریف مانند افزایش تولید ۸ میلیون لیتر با تبدیل نفتکوره به فرآوردههای سبک در پالایشگاه اصفهان تعریف شده است، همچنین پالایشگاه جدیدی مانند پالایشگاه جاوید انرژی قشم در دست احداث است.
وی افزود: اما در حوزه مصرف نیز باید ورود کرد.
دیگر مهمان این برنامه، شهلا لونی معاون سرمایه گذاری شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بود که طرحهای پالایشگاهی کشور را اینگونه تشریح کرد: طبق قانون حمایت از توسعه صنایع پالایشی مصوب سال ۱۳۹۸، ۵ طرح پالایشی بزرگ با خوراک نفت خام، سه طرح پالایشی با خوراک میعانات گازی و ۱۱ طرح کیفیسازی پالایشگاههای موجود در کشور تعریف شد.
وی افزود: علاوه بر اینها احداث و بهرهبرداری از طرحهای دیگری مانند، پالایشگاه مهر خلیجفارس، پالایشگاه آناهایتا و پالایشگاه خوزستان با مجموع معادل دو میلیون بشکه در روز نیز تعریف شده است.
لونی درباره برنامههای این شرکت جهت جذب سرمایه گذاریبخش خصوصی گفت: طبق قانون تنفس خوراک، طرحهایی که بر مبنای خوراک نفتخام تعریف شدند، باید ۳۰ درصد از سرمایه مورد نیاز خود را از بازار سرمایه جذب کنند و حدود ۱۵ درصد نیز آوردهی خود سرمایهگذار باشد، اما این طرحها اجرایی نشدند و به طبع نتوانستند از تنفس خوراک نیز استفاده کنند.
وی اصلیترین عامل اجرایی نشدن این طرحها را چالش سرمایهگذاری اعلام کرد و گفت: به همین خاطر شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برنامه دارد به سراغ طرحهایی مانند، طرح پیشگامان سیراف و پالایشگاه جاوید انرژی که به سرمایهگذاری کمتری نیاز دارند، برود تا بتوان به اهداف برنامه هفتم نزدیکتر شد.
شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی چه برنامهای برای مردمی کردن سرمایهگذاری در حوزه پالایشگاهها دارد؟
لونی در پاسخ به این سوال گفت: در ابتدا طرحها را اولویتبندی میکنیم و بعد از آن نیز استفاده از مشوق تنفس خوراک یکی از برنامههای ما به منظور تشویق بخش خصوصی و مردم به سرمایهگذاری در این حوزه است، همچنین علاوه بر طرحهای احداث پالایشگاه به دنبال این هستیم تا بتوانیم برای طرحهای کیفیسازی نیز از بازار سرمایه استفاده کنیم.
وی افزود: درخصوص پالایشگاه خوزستان نیز، مذاکرات خوبی با کشورهای خارجی صورت گرفته و مجوز سرمایهگذاری به مبلغ اولیه ۳.۲ میلیارد دلار نیز از سازمان سرمایهگذاری گرفته شده است.
لونی درخصوص سرمایهگذاری در بخش سی ان جی نیز اظهار داشت: با استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، ۴۵۰ میلیون دلار برای تبدیل و تولید خودرو دوگانهسوز درنظر گرفته شده تا دولت از محل منابع سوخت صرفهجویی شده، سرمایهگذاریهای که انجام شده را بازپرداخت کند.
source