فعالان اقتصادی، کمبود تسهیلات بانکی و قیمتگذاری دستوری را از موانع اصلی سرمایه گذاری در گلستان میدانند و معتقدند رفع این موانع، میتواند به جذب سرمایه و تقویت تولید در استان کمک کند.
به گزارش تجارت نیوز، کاهش میزان سرمایهگذاری ناخالص، یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی سالهای اخیر، در سطح ملی و استانی محسوب میشود. سرمایه گذاری در گلستان نیز با موانعی مواجه است که رشد پایدار اقتصادی به ویژه در بخش تولید را تحت تاثیر قرار میدهد.
حسینقلی قوانلو، فعال اقتصادی و کارشناس این حوزه، در گفتگو با تجارتنیوز به تحلیل وضعیت سرمایهگذاری و مشکلات مرتبط با آن در کشور و به ویژه استان گلستان پرداخته است. او در این گفتوگو به موانع اصلی مانند قیمتگذاری دستوری، مشکلات زیرساختی، تسهیلات بانکی و قطعی گاز و برق اشاره کرده و راهکارهایی را برای بهبود وضعیت سرمایهگذاری و رشد اقتصادی ارائه داده است.
سرمایه گذاری در گلستان بر رشد اقتصادی استان تاثیر زیادی دارد
* مساله سرمایهگذاری در تولید و صنعت، چه تاثیری بر اقتصاد کشور و استان دارد؟
میزان سرمایهگذاری ناخالص کشور در ۱۰ سال اخیر روز به روز در حال کاهش بوده که یکی از دلایل رشد اقتصادی پایین در این حوزه نیز همین موضوع است؛ چرا که رشد اقتصادی تنها به واسطه سرمایهگذاری و رشد بهرهوری رخ میدهد. از طرفی، بهرهوری دچار محدودیت است، برای حل این چالش، میتوان به احیای ظرفیتهای خالی واحدهای تولیدی اقدام کرد اما چنین اقدامی به تنهایی رشد اقتصادی ۸ درصدی را که در برنامههای بالادستی مقرر شده است، محقق نمیکند. برای تحقق این موضوع، باید حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد جی دی پی هر سال سرمایهگذاری شود و کمتر از این مقدار، رشد اقتصادی را پایدار نگه نمیدارد. سرمایهگذاری، پدیدهای سیال است که مسیر آن باید دارای شیب باشد، سرمایه به سود نیاز دارد و برای ایجاد سود باید مشوقهایی مانند معافیتهای مالیاتی اعمال شود. به عنوان مثال در سالهای اخیر مالیات ۲۵ درصدی تولید را به ۲۰ درصد کاهش دادهاند و مالیات را بر خرید و فروش متمرکز کردهاند. اگر اینگونه اقدامات انجام شود، سرمایهها به سمت تولید میرود. از این لحاظ، تفاوتی بین کل کشور و استان گلستان وجود ندارد.
صنایع غذایی و کشاورزی، ۲۳ درصد جی دی پی گلستان را تشکیل میدهد
*وضعیت سرمایهگذاری در تولید را در استان گلستان چگونه ارزیابی میکنید؟
موانع موجود بر سر راه سرمایه گذاری در گلستان در حوزه تولید، شاید دو برابر کشور باشد. اقتصاد این استان، بر پایه صنایع غذایی و کشاورزی قرار دارد و ارزش افزوده آن ۲۳ درصد جی دی پی گلستان را تشکیل میدهد. در حالی که صنایع غذایی، به شدت درگیر قیمتگذاری دستوری است. بنابراین سرمایهگذاری در این بخش کمتر رخ میدهد. به عنوان مثال، صنعت طیور گلستان که رتبه اول کشور را دارد با این چالش مواجه شده و به همین دلیل حاشیه سود آن کاهش یافته است.
سرمایه گذاری در گلستان درگیر کمبود تسهیلات بانکی است
*چه چالشهایی، سرمایه گذاری در گلستان را در بخش تولید مشکلتر از دیگر نقاط کشور کرده است؟
مساله نخست، قیمتگذاری دستوری و دخالتهای دولت است. برای رشد سرمایهگذاری در استانی که اقتصاد آن متکی بر صنایع غذایی و تبدیلی است، چنین مواردی باید حذف شوند؛ چراکه بزرگترین عامل ضرر در اینگونه صنایع به حساب میآیند. نکته مهم دیگر این است که سرمایهگذاری به مشوق نیاز دارد اما در استان گلستان، حتی زیرساختهای کافی شامل برق، آب و گاز هم ایجاد نشده است. تسهیلات بانکی هم که خود نوعی مشوق به حساب میآید، به دلیل میزان تسهیلات اعطایی یا اختیارات بانکهای استان، با چالش مواجه است.
اگر این مسائل حل نشود، سرمایهگذار به چه امیدی باید در گلستان سرمایه گذاری کند؟
برای افزایش سرمایه گذاری در گلستان، چارهای غیر از حل چنین چالشهایی نیست. استانهای شمالی به دلیل اینکه در انتهای خط لوله گاز قرار دارند، با بیشترین میزان قطعی گاز و برق روبرو میشوند؛ بنابراین، پرداخت تسهیلات میتواند مشوق خوبی در این زمینه باشد که البته، نیازمند پیگیری مسئولان است. همچنین کاهش بروکراسیهای اداری هم نوعی مشوق دیگر به حساب میآید.
رشد اقتصادی گلستان، پایینتر از میانگین کشوری است
*رشد اقتصادی گلستان در سالهای اخیر در چه وضعیتی بوده است؟
رشد اقتصادی گلستان در سال ۱۴۰۰ منفی چهار درصد بود؛ در حالیکه این عدد برای کشور مثبت چهار درصد محاسبه شد. رشد اقتصادی سالهای ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ هنوز منتشر نشده اما احتمال میدهم در این سه سال نیز گلستان رشد اقتصادی خوبی را تجربه نکرده باشد. برای بهبود شرایط، باید تغییرات اساسی در سیاستگذاریها و دیدگاه مسئولان ایجاد شود. سازمانهای مختلف باید به گونهای عمل کنند که سرمایهگذار احساس امنیت داشته باشد؛ بنابراین مدیران باید حمایت از سرمایهگذار را وظیفه خود بدانند. در این صورت است وضعیت که سرمایه گذاری در گلستان نیز مانند برخی دیگر از استانها بهبود مییابد.
برای اطلاعات بیشتر، مطالعه گزارش گردشگری گلستان؛ در تله هتل های نیمه تمام و ظرفیت های خالی پیشنهاد میشود.
source