اقتصاد۲۴- بر اساس دادههای اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد، این استان در سال آبی جاری بهطور میانگین ۲۶۹ میلی متر با کاهش بارش نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبهرو بوده به عبارت دیگر کمتر از نیمی از بارندگیهای سالانه محقق شده و این مساله باعث خشکیدگی برخی چشمه سارها و کاهش دبی آب شمار دیگری از این منابع آبی شده امری که تامین مهمترین نیاز این قشر سختکوش را با دشواری روبه رو کرده است.
میزان بارندگیهای سال آبی جاری در کهگیلویه وبویراحمد بیش از ۵۰ درصد نسبت به پارسال کاهش یافته و این مهم ضرورت نیاز به حمایت از این قشر تولیدکننده را بیشتر کرده است.
عشایر سخت کوش این استان که سالها تجربه شرایط دشوار زیست در طبیعت به آنان آموخته چگونه با مشکلات کنار بیایند، اما کم بارانیهای امسال زندگی آنان را به شدت تحت تاثیر قرار داده به همین علت از مسوولان انتظار حمایت در شرایط سخت را دارند.
مردم از کمبود آب در مناطق عشایری میگویند
یکی از ساکنان مناطق عشایری شهرستان بویراحمد میگوید که امسال آب چشمهها به شدت کم شده و اهالی برای تامین این نیاز اساسی در تنگنا هستند.
نادر نادری با اشاره به پراکندگی سکونتگاههای عشایری تاکید کرد: اگرچه امور عشایر هر ۲ هفته یک بار با تانکرهای سیار مخازن ذخیره آب را پر میکند، اما انتقال آب به سکونتگاهها به علت بعد مسافت به دشواری صورت میگیرد.
وی عنوان کرد:با توجه به نیاز به تامین آب برای مصارف آشامیدن دام ها، خانوادهها و نظافت کمبود این نیاز مهم در مناطق عشایری جدی است.
نادری با یادآوری اینکه کاهش دبی آب چشمههای عشایری کهگیلویه و بویراحمد از خرداد ماه جدیتر میشود از مسوولان خواست در خصوص تامین این نیاز حیاتی چاره اندیشی کنند.
یک بانوی ساکن در مناطق عشایری شهرستان مارگون اظهار کرد: عشایر افزون بر انجام کارهای نظافتی مانند شستن لباس، شست و شوی ظرف و استحمام به آب برای آشامیدن دام و پخت غذا هم نیازمند دارند.
بی بی مهتاب با یادآوری اینکه دوشیدن شیر و درست کردن ماست و سایر محصولات دامی سالم در گرو رفع مشکلات و کمبودهای آب است از مسوولان خواست برای مرتفع شدن این نیاز حیاتی چاره اندیشی کنند.
پاسخ مسوولان به کمبود آب در مناطق عشایری
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: تجهیزات و ماشین آلاتی که امور عشایر استان برای انتقال آب به سکونتگاههای عشایری در اختیار دارد فرسوده هستند به همین علت آبرسانی سیار به کندی صورت میگیرد.
صادق فاتحی تاکید کرد: زمستان پارسال ۲۰ دستگاه تانکر برای آبرسانی به مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد خریداری شد که تاکنون نیمی از تعداد وارد کهگیلویه وبویراحمد شده است.
بیشتر بخوانید:تیغ دولبه بازچرخانی آب
وی بیان کرد: خودروهای تازه خریداری شده برای انجام فرایند مطلوب آبرسانی سیار به مناطق عشایری استان نیازمند نصب مخازن هستند و با یک شرکت خدماتی برای انجام این مهم قرارداد بستهایم.
وی با اشاره به اینکه ۲ دستگاه تانکر آبرسان برای نصب تجهیزات ضروری به تهران ارسال شده ابرازامیدواری کرد: تا با رسیدن تابستان این خودروهای خدمات رسان به تدریج آماده ورود به چرخه خدمت شوند.
آبرسانی پایدار نیاز عشایر
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد به سختگذر و کوهستانی بودن برخی از مناطق عشایری استان تاکید کرد: تانکرها پس از مدتی خراب میشود و آبرسانی پایدار راهکار اصلی رفع چالشهای آب مناطق عشایری است.
وی با یادآوری اینکه سالها پیش طرح آبرسانی به عشایر شرق گچساران تا حدود ۹۰درصد پیشرفت فیزیکی اجرا شد، اما تکمیل این زیرساخت در انتظار تامین اعتبار برای بهره برداری است تصریح کرد: تکمیل طرح عشایر شرق گچساران و اجرای چنین طرحهایی در سایر نخست استان ضرورت دارد.
وی عنوان کرد: طرح مطالعاتی آبرسانی به مناطقی مانند دشت گز و باباکلان اجرا شده و اجرای این طرح هم نیازمند اعتبار است.
فاتحی با یادآوری خشکسالیهای پیاپی و به دنبال آن کاهش آب چشمهها گفت: مشکل تامین آب عشایر با آبرسانی پایدار باید یکبار برای همیشه در مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد مرتفع شود.
اهمیت تلاش برای بقای زندگی عشایر
حمایت از اهالی مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد که با تولید ۴۵ درصد از گوشت مصرفی مردم استان،۳۵ درصد از صنایع دستی و بخش قابل توجهی از محصولات دامی از شیر، روغنن، دوغ تا کشک افزون بر جلب رضایت این قشر تولیدکننده گامی به سوی امنیت غذایی کشور نیز محسوب میشود.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد که با در اختیار داشتن داشتن۲۶ درصد از عرصههای زراعی، ۱۷ درصد باغستانها و پرورش یک میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام برای تولید محصولات غذایی در تکاپو هستند با افزایش شرایط کسب درآمد انگیزه مضاعفی برای تولید خواهند داشت.
منبع: ایرنا
source