Wp Header Logo 2541.png

به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، خریداران خودروهای مونتاژی و وارداتی این روزها، علاوه بر پرداخت مبالغ قابل توجه برای خرید خودرو، با مشکلات بسیاری در تامین قطعات مواجه هستند به طوری که مشکلات خدمات پس از فروش غیر از محصولات مونتاژی چینی، در کمین خودروهای وارداتی نشسته است.

این معضل مدتهاست به دلیل تاخیر در تخصیص ارز مناسب و ترخیص قطعات خودروهای مونتاژی و وارداتی از گمرکات ،نگرانی مشتریان و فعالان بازار و حتی شرکت های خدمات پس از فروش را دو چندان کرده است.

در همین ارتباط هفته گذشته دبیر انجمن شرکت های خدمات پس از فروش خودرو در نامه ای خطاب به وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که خودروهای وارداتی در نمایندگی های مجاز و تعمیرگاه های مستقل زمینگیر شده است.

وی با انتقاد از عدم تامین لوازم یدکی و قطعات خودروها متناسب با حجم واردات ، خواستار تامین ارز کافی و به موقع به منظور واردات قطعات و اقلام یدکی برای شرکتهای خدمات پس از فروش خودرو و ترخیص سریع آنها از گمرکات کشور شد.

بیشتر بخوانید: زمینگیر شدن خودروهای وارداتی در نمایندگی های مجاز و تعمیرگاه های مستقل!

بحران کمبود قطعات در کمین وارداتی ها

مسئله ای که نه‌تنها باعث افزایش قیمت قطعات شده، بلکه در مواردی حتی یافتن برخی قطعات ضروری برای خودروهای پرطرفدار مونتاژی و حتی وارداتی ها به چالشی جدی برای مالکان این خودروها بدل شده است.

در واقع در کنار مسائل و چالش هایی مانند تاخیر در تحویل، قیمت تمام شده بالا، ناترازی بازار، رکود در دادوستد و بلاتکلیفی واردات خودروهای دست دوم، متولیان نه تنها نتوانسته اند مشکل و معضل بزرگ خدمات پس از فروش خودروهای مونتاژی چینی را برطرف کنند بلکه حالا این مشکل با توجه به تعدد عرضه برندهای وارداتی از سوی شرکت های متعدد رفته رفته، خریداران و مصرف کنندگان خودروهای وارداتی را  به همان بلایی مونتاژی ها گرفتار کرده است.

نقطه ضعف خدمات پس از فروش چینی ها چیست؟

البته تامین قطعات و لوازم یدکی خودروهای چینی همیشه در بازار کشور با کمبود مواجه بوده و این موضوع دلایل مختلفی دارد که شاید مهم‌ترین آنها، بی‌میلی چینی‌ها به داخلی‌سازی قطعات در ایران است. گفته می‌شود هزینه تولید قطعات خودرو در چین، در مجموع کمتر از هزینه ساخت و تامین همان قطعات در ایران است. از همین رو چینی‌ها داخلی‌سازی قطعات خودروهای مونتاژی‌شان در ایران را جدی نمی‌گیرند و دنبال نمی‌کنند.

شرکتهای چینی ترجیح می‌دهند تا حد امکان قطعات مورد نیاز در ایران را چه برای خط تولید، چه بازار لوازم یدکی، از کشور خود تامین کنند و شرکای ایرانی آنها نیز به هر حال این موضوع را پذیرفته‌اند. در حال حاضر خودروهای چینی زیادی در ایران مونتاژ می‌شوند که هیچ‌کدام از آنها از داخلی‌سازی بالایی برخوردار نیستند و حتی شاید به ۴۰ ‌درصد ساخت داخل نیز نرسند.

بنابراین این رویکرد خودروسازان چینی، دردسرهای خاص خود را برای مشتریان ایرانی داشته و بارها نیز سبب اعتراض آنها شده است. در واقع  سال‌هاست خودروسازان چینی تحت مشارکت با بخش خصوصی خودروسازی ایران مشغول مونتاژ انواع محصولات‌شان در کشور هستند. با وجود تنوع بالای خودروهای چینی و همچنین امکانات و آپشن‌های فراوان آنها در مقایسه با خودروهای داخلی، خودروهای موردنظر با نقطه ضعف بزرگ کمبود و قیمت بالای قطعات در بخش خدمات پس از فروش  مواجه هستند که علاوه بر تحمیل هزینه‌های گزاف به مشتریان، خواب طولانی خودروها در تعمیرگاه‌ها را به دنبال داشته و دارد.

این موضوع به‌خصوص طی چند سال اخیر که تعداد مصرف‌کنندگان خودروهای چینی در کشور رشد شدیدی کرده، بیشتر به چشم می‌آید و با بالا رفتن مصرف‌کنندگان خودروهای چینی در ایران، چالش خدمات پس از فروش گران و ضعیف آنها نیز بیش از پیش خود را نشان می دهد.

خدمات پس از فروش وارداتی ها به دربسته خورد

اما این روزها غیر از محصولات مونتاژی چینی، معضل تامین قطعات و خدمات پس از فروش گریبان گیر خودروهای وارداتی هم شده است و این روند را به دلیل نحوه تخصیص ارز، محدودیت های ثبت سفارش و تاخیر در ترخیص قطعات به چالش جدی صاحبان این خودروها و شرکت های خدماتی و تعمیرگاه ها تبدیل کرده است.

این موضوع در نامه اخیر دبیر انجمن خدمات پس از فروش نیز به وزیر صمت نیز مورد تاکید قرار گرفته است در واقع از نگاه متولیان خدمات پس از فروش به نظر می رسد پس از رفع ممنوعیت واردات خودرو و حضور دهها شرکت واردکننده خودرو با نشان ها(برندها) مختلف برای واردات گاها کمتر از چند صد هزار دستگاه یا حتی کمتر، لوازم یدکی و قطعات مربوطه متناسب با حجم واردات خودرو تأمین نشده است که بخش مهمی از آن به عدم تامین ارز کافی برای واردات قطعات و اقلام یدکی و کندی ترخیص قطعات از گمرکات باز می گردد.

البته برخی کارشناسان این جریان را به کم توجهی شرکت‌های فروشنده خودرو و عدم تعهد لازم برای تأمین لوازم یدکی و ارائه خدمات پس از فروش می دانند و معتقدند بسیاری از خودروهای وارداتی بدون رعایت اصول اولیه وارد کشور می‌شوند.

چالش قطعات تقلبی و رشد قیمت ؛ بیخ گوش وارداتی ها

اما بسیاری نیز توپ معضل تامین قطعات به خصوص خودروهای مونتاژی را به زمین چینی ها انداخته و آن‌ها را به عدم توجه کافی به سرمایه گذاری در توسعه شبکه و زیرساخت متهم می کنند. به باور آن‌ها ریسک‌های سیاسی و اقتصادی، تغییر قوانین و حتی استانداردهای متفاوت شرکت های چینی ،علت اصلی بی توجهی به خدمات پس از فروش به شمار می آید.

بنابراین نه تنها این مشکل تا امروز برطرف نشده است، بلکه با توجه به تعدد عرضه یک برند وارداتی از سوی شرکت های متعدد به نظر می رسد رفته رفته، خریداران و مصرف کنندگان این خودروها به همان بلایی دچار شوند که مونتاژی ها گرفتار آن هستند ؛ مسئله ای که می تواند بازار لوازم یدکی وارداتی را نیز با بحران افزایش قطعات تقلبی و بالا رفتن قیمت ها مواجه کند.

به هر ترتیب چالش تامین و بحران رسوخ قطعات تقلبی در بازار وارداتی در شرایطی مطرح است که بررسی ها نشان می دهد به دلیل عدم کفایت تخصیص و تامین ارز برای واردات قطعات خودرو به واردکنندگان و حتی خودروسازان ، بسیاری از این شرکت ها برای تامین قطعات یدکی محصولات خود مجبور به خرد کردن یا به نوعی باز کردن قطعات از روی خودروهای صفر کیلومتربرای پاسخ به شبکه خدمات پس از فروش شدند ؛ معضلی که با افزایش بحران تامین ارز و بروز تنگنای ترخیص قطعات بسیاری از مصرف‌کنندگان خودروهای وارداتی را با چالش های جدی تری روبه‌رو کند.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com