Wp Header Logo 511.png

پیش بینی بورس

کیمیا نجفی؛ اقتصاد ۲۴ – بازار سرمایه این روز‌ها با بی‌اعتمادی شدید سرمایه‌گذاران و آینده‌ای مبهم دست‌و‌پنجه نرم می‌کند؛ حال‌و‌روزی که نتیجه بحران تحمیل‌شده به کشور بوده و فعالان این حوزه را با نگرانی روبه‌رو کرده است.

ماجرا به روز‌های اخیر بازمی‌گردد. در پی پایان درگیری نظامی میان ایران و اسرائیل، بورس تهران با ریزش بی‌سابقه شاخص‌ها، خروج گسترده نقدینگی و سقوط اعتماد عمومی مواجه شد؛ وضعیتی که بسیاری از تحلیل‌گران آن را واکنشی مستقیم به جنگ می‌دانند.

اکنون آینده بازار سرمایه ایران در سایه تورم مزمن، بی‌ثباتی سیاسی و نبود چشم‌اندازی روشن برای سرمایه‌گذاران قرار دارد و این پرسش کلیدی را مطرح می‌کند که بازار در روز‌های آتی چه مسیر و سمت‌وسویی را برای حرکت انتخاب خواهد کرد؟ آیا بورس در مسیر بازگشت به تعادل قرار می‌گیرد یا باید منتظر رکودی طولانی باشیم؟

آینده بورس به بحران سیاسی کشور گره خورده است

احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش به اقتصاد۲۴ می‌گوید: آینده بازار به بحران سیاسی کشور گره خورده است. بازار سرمایه این روز‌ها با دو روش برای بهبود شرایط روبه‌رو خواهد بود. ما باید با روشی به سمت حل‌و‌فصل کردن موضوعات و چالش‌های پیش‌روی کشور برویم. گاهی اوقات ما به روش جبری به سمت حل کردن بحران‌ها می‌رویم و گاهی اوقات با رویکرد نرم، فرایند‌های اصلاحی را پیش می‌بریم. هر دو این روش‌ها در بلندمدت می‌تواند به نفع بازار سرمایه باشد.

وی می‌افزاید: البته باید توجه داشت که اصلاح چالش‌ها به روش جبری در کوتاه‌مدت، به‌واسطه افزایش ریسک‌ها و التهاباتی که به جامعه تحمیل می‌شود، می‌تواند بازار سرمایه را موقتاً از کانون توجه سرمایه‌گذاران خارج و بازار را با خروج سرمایه روبه‌رو کند. دور شدن سرمایه‌گذاران از بازار سرمایه به دلیل افزایش ریسک، کاملاً طبیعی است. این در حالی است که اصلاح و بهبود روابط با رویکرد نرم، ریسک را از بازار دور و ثبات را روانه این بخش از اقتصاد خواهد کرد.


بیشتر بخوانید: سهامداران از رفتار هیجانی بپرهیزند/ رشد بورس در گرو حمایت فوری نهاد‌های متولی


رضاپور تصریح می‌کند: از سوی دیگر ممکن است شرایط پرتنش کشور و منطقه ادامه داشته باشد و حتی سطح این تنش‌ها افزایش پیدا کند. این مسئله برای فعالان در بازار سرمایه ناخوشایند و نامناسب خواهد بود و سرمایه‌گذاران را از بازار دور و به سمت بازار‌هایی همچون طلا و ارز می‌کشاند. این در حالی است که در روز‌های گذشته، سناریو‌هایی برای بهبود بازار سرمایه در دستور کار قرار گرفته است. اما اگر این بحران ادامه داشته باشد و فعالان بازار به سمت بازار‌های فیزیکی حرکت کنند، این سناریو‌های حمایتی با اینکه در شرایط عادی می‌توانند کمک‌کننده باشند و به بهبود موقت بازار منجر شوند، در شرایط تداوم بحران نمی‌توانند بهانه بهبود و رشد را برای بازار سرمایه فراهم کنند. این در حالی است که با تحمیل مجدد بحران به کشور، ما شاهد افت مجدد بازار خواهیم بود.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه می‌دهد: آینده دیگری که می‌توان برای بازار متصور شد این است که اگر در روز‌های آتی اخبار مناسبی پیرامون تعاملات کشور و کاهش التهابات سیاسی به بازار مخابره شود، بازار با کمک حمایت‌هایی که از سوی ارکان اقتصادی کشور برنامه‌ریزی شده است، می‌تواند به سمت تعادل سوق داده شود و حتی مقدمات رشد فراهم خواهد شد.

احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه

انتظارات فعالان بازار سرمایه از دولت

وی در پاسخ به این پرسش اقتصاد۲۴ که در شرایط بحرانی، فعالان بازار چه انتظاراتی از مدیران و مسئولان دارند، می‌گوید: برخی از فعالان اقتصادی سرمایه خود را به‌جای ورود به بازار‌های سفته‌بازی همچون ارز، به حوزه‌های زیربنایی‌تر همچون سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌ها اختصاص می‌دهند؛ بنابراین آنها در زمان بحران از رئیس سازمان و مدیران این انتظار را دارند که در چنین شرایطی که بازار با ریسک‌های بیرونی دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، از منابع و سرمایه‌های آنها مراقبت کنند تا صدمه کمتری را شاهد باشند. این انتظار کاملاً به‌حق بوده چراکه سرمایه‌گذاران با ورود به بازار سرمایه، به نفع جامعه اقدام کرده‌اند و باید انتظار حمایت نیز داشته باشند.

رضاپور در پایان متذکر می‌شود: واقعیت این است که هرچقدر مشوق‌ها به سمت مراقبت کردن از این قشر سرمایه‌گذار بیشتر شود، آنها را برای خروج از بازار در زمان بحران مردد می‌کند؛ چراکه در این شرایط، سرمایه‌گذاران می‌دانند سرمایه‌های آنها صیانت می‌شود. این در حالی است که در بلندمدت همین حمایت‌ها می‌تواند راه را برای ورود سرمایه‌گذاران جدید باز کند.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com