به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، ماشین یکی از ضروریترین وسایل نقلیه است که برخی از افراد به صورت مستمر و روزانه از آن استفاده میکنند. این وسیله اگرچه میتواند بسیار زندگی را آسان کند و حمل و نقل را در زمان کوتاهی انجام دهد، اما بروز نقص فنی در آن به همان اندازه ترسناک است. یکی از شایعترین و دلهرهآورترین مشکلاتی که ممکن است برای خودرو پیش بیاید، جوش آوردن است.
جوش آوردن خودرو همانطور که از نام آن نیز پیداست، به بالا رفتن دمای بیش از حد موتور ماشین گفته میشود. این اتفاق میتواند تبعات سنگینی برای سلامت فنی خودرو داشته باشد. به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، ماشینهای زیادی روزانه با این مشکل مواجه میشوند و به همین علت در این مطلب درباره اینکه هنگام جوش آوردن ماشین چه اقداماتی باید انجام داد، صحبت میکنیم.
بیشتر بخوانید: افت قیمت خودرو در تصادف؛ محاسبه خسارت و متن دادخواست۱۴۰۴ +جدول ضریبهای محاسبه خسارت
جوش آوردن خودرو چه علائمی دارد؟
هر داغ شدنی را نمیتوان جوش آوردن موتور تلقی کرد، بلکه مجموعهای از علائم و هشدارها به شما نشان میدهند که خودرو در وضعیت اضطراری قرار دارد. این علائم عبارتند از:
- بالا رفتن عقربه نشانگر دمای موتور در داشبورد و رسیدن آن به ناحیه قرمز
- دیدن بخار از زیر کاپوت خودرو که عمدتا به دلیل بخار شدن آب یا ضدیخ از رادیاتور یا مخزن انبساط است
- روشن شدن چراغ هشدار دما که روی صفحه کیلومتر قرار دارد
- کاهش قدرت موتور یا شنیدن صداهای غیرعادی از خودرو هنگام حرکت
دلایل جوش آوردن خودرو
پیش از اینکه بدانیم هنگام جوش آوردن ماشین چه اقداماتی باید انجام داد، باید از دلایلی که منجر به افتادن این اتفاق میشود، باخبر شویم. در جدول زیر دلایل و توضیحات این اتفاق ذکر شده است.
دلایل |
توضیحات |
کمبود آب یا مایع خنککننده |
کمبود آب در خودرو سبب میشود که سیستم خنک کننده درست عمل نکند و انتقال حرارت درست انجام نشود |
وجود نشتی در سیستم خنککننده |
پارگی شیلنگها، ترک در رادیاتور یا خرابی درب رادیاتور باعث پایین آمدن مقدار مایع خنک کننده خودرو میشود |
خرابی ترموستات |
وظیفه ترموستات تنظیم دمای جریان آب به رادیاتور است که در صورت خرابی، مانع گردش آب در سیستم خنک کننده میشود |
خرابی فن رادیاتور |
وظیفه فن رادیاتور خنک کردن آب رادیاتور است و اگر این قطعه درست کار نکند، دمای موتور بالا میرود |
گرفتگی مسیر گردش آب |
امکان دارد مسیر داخلی رادیاتور یا شیلنگها بر اثر رسوبات یا ذرات مسدود باشند |
زیاد بودن بار روی موتور |
رانندگی با بار زیاد و خصوصا در سربالایی باعث بیشتر شدن دمای موتور میشود |
اقدامات هنگام جوش آوردن خودرو
مهمترین چیزی که صاحبان خودرو باید بدانند، این است که در هنگام شرایط بحرانی چگونه عمل کنند. در حقیقت هر چه شما سریعتر و هوشمندانهتر عمل کنید، خودرو آسیب کمتری میبیند. در ادامه توضیح میدهیم که چه کارهایی باید در زمان جوش آوردن ماشین انجام داد.
خودرو را در یک محل امن متوقف کنید!
خاموش کردن ماشین بعد از جوش آوردن اولین و امنترین اقدامی است که باید انجام دهید. همواره سعی کنید پس از جوش آوردن خودرو در محلی امن و ترجیحا خنک خودرو را متوقف کنید. اگر به رانندگی ادامه دهید، احتمال سوختن واشر سرسیلندر یا آسیب به موتور وجود دارد.
موتور ماشین را خاموش کنید!
از نکات مهم در زمان جوش آوردن خودرو در جاده، خاموش کردن موتور ماشین است. اگر موتور خاموش شود، چرخه گرما نیز متوقف خواهد شد. بنابراین آسیب کمتری به ماشین میرسد. البته گاها توصیه میشود که کولر خودرو را خاموش و بخاری را روشن کنید که گرما به کابین انتقال یابد. اما باید بگوییم این راه حل برای همه خودروها نیست و خاموش کردن موتور امنتر است.
درب کاپوت را باز بگذارید!
از دیگر راههای جلوگیری از آسیب به موتور بعد از جوش آوردن، باز کردن کاپوت ماشین است. اما مراقب باشید که اطراف کاپوت بخار نباشد یا حداقل صبر کنید بخار آن برود؛ زیرا با باز کردن ناگهانی درب کاپوت ممکن است مایعات داغ فوران کنند و به شما آسیب بزنند.
صبر کنید تا موتور خنک شود!
در ادامه برای بررسی این که هنگام جوش آوردن ماشین چه اقداماتی باید انجام داد، نیاز است که بگوییم مهمترین کار صبر کردن برای خنک شدن موتور است. پس از توقف سریعا بعد از چند دقیقه به سراغ درب رادیاتور نروید یا اقدام به روشن کردن خودرو نکنید. حداقل ۲۰ الی ۳۰ دقیقه صبر کنید تا موتور به دمای عادی برسد.
راهکارهای فوری برای جوش آوردن خودرو (بررسی و رفع مشکل)
بعد از اینکه خودرو را از حالت جوش خارج کردید و به سطح امنی رساندید، نیاز دارید تا مواردی را برای رفع آن انجام دهید.
بررسی سطح مایع خنک کننده
اولین اقدام برای حل مشکل جوش آوردن خودرو، بررسی مخزن انبساط و رادیاتور است. شما باید نگاهی به سطح مایع خنککننده بیاندازید. چنانچه میزان این مایع پایین بود، آن را با مایع مخصوص (آب رادیاتور) یا آب (فقط مواقع اضطراری) پرکنید.
بررسی پارگی و نشتی ها
از نکات ایمنی هنگام جوش آوردن ماشین، بررسی نشتیهاست. شما باید تمامی شیلنگهای پاره یا ترکخورده که موجب نشتی آب از رادیاتور میشوند را پیدا کنید تا خودرو را از آسیب مصون بدارید.
بررسی فن رادیاتور
در هنگام روشن شدن موتور از درست کار کردن فن رادیاتور مطمئن شوید. اگر چنین نبود و فن درست کار نمیکرد، امکان خراب شدن فیوز، رله یا سنسور دما وجود دارد.
چطور ماشین را بعد از جوش آوردن روشن کنیم؟
عمدتا توصیه میشود بعد از جوش آوردن خودرو را حرکت ندهید و به دست تعمیرکار بسپارید، اما اگر مجبور به رانندگی بودید، ابتدا بگذارید خودرو خنک شود و بعد از بررسی کامل آن، موارد زیر را رعایت کنید:
- دمای موتور را به صورت دائم بررسی کنید.
- بخاری خودرو را روشن کرده تا مقداری از گرما وارد کابین خودرو شود.
- با دور موتور پایین رانندگی کنید و سرعت نگیرید.
- توقف طولانی نداشته باشید یا به مناطقی که ترافیک سنگین دارند، نروید.
چطور از جوش آوردن خودرو جلوگیری کنیم؟
حال که تمامی اقدامات هنگام و بعد از جوش آوردن را میدانید، باید به چند مورد درباره نحوه جلوگیری از جوش آوردن خودرو نیز توجه کنید. این موارد عبارتند از:
- بررسی سطح مایع خنککننده خودرو: سعی کنید به طور منظم و حداقل هر هفته یکبار مایع رادیاتور و مخزن انبساط را چک کنید.
- جدی گرفتن ضدیخ: مایع ضدیخ صرفا مناسب فصول سرد سال نیست و در تمامی فصلها باید استفاده شود. این مایع دمای جوش را بالا برده و از خوردگی داخلی جلوگیری میکند.
- تعمیر و بررسی مرتب سیستم خنککننده: سرویس دورهای سیستم خنککننده شامل اقداماتی همچون شستوشوی رادیاتور، تعویض ترموستات، بررسی شیلنگها و پمپ آب است.
- چکاپ منظم فن رادیاتور و سنسورها: همیشه وضعیت فن رادیاتور و سنسورها را بررسی کرده و مطمئن شوید درست کار میکند.
نکاتی که نشان می دهند خودرو شما نیازمند مکانیک است!
یک بار جوش آوردن خودرو چندان مسئله خطرناکی نیست، اما اگر این اتفاق مکررا تکرار شود، مسئله جدی است. همچنین علائم زیر نیز زنگ خطر برای جوش آوردن هستند و باید سریعا نزد یک مکانیک مجرب بروید:
- کم شدن مکرر سطح مایع خنککننده خودرو
- مشاهده روغن در مایع رادیاتور و یا برعکس آن که نشان دهنده سوختن واشر سرسیلندر است
- روشن نشدن فن رادیاتور و یا خوب کار نکردن آن
- بالا بودن دمای موتور به صورت همیشگی
- مشاهده نشت مایعات از زیر خودرو
نتیجه گیری
این گزارش پرشین خودرو درباره این بود که هنگام جوش آوردن ماشین چه اقداماتی باید انجام داد. سعی کردیم در این مطلب به طور جامع دلایل جوش آوردن خودرو را بررسی کنیم و اقداماتی که در هنگام مواجه با آن مشاهده میکنید را نیز توضیح دهیم. این اتفاق تا کنون برای خودروهای زیادی افتاده، اما با چند اقدام به موقع میتوان از بروز دوباره آن و آسیب به خودرو جلوگیری کرد. بنابراین همیشه هوشیار باشید و سعی کنید نکات ایمنی را رعایت نمایید.
سوالات متداول
1. چه اقداماتی باید پس از جوش آوردن ماشین انجام دهیم؟
از جمله اقداماتی که بعد از جوش آوردن خودرو باید انجام دهید، توقف خودرو در یک محل امن، خاموش کردن موتور، باز گذاشتن درب کاپوت با احتیاط و صبر برای خنک شدن موتور هستند.
2. آیا باید ماشین را بلافاصله پس از جوش آوردن خاموش کنیم؟
چنانچه در ترافیک نیستید و در محل امنی حضور دارید، می توانید خودرو را بلافاصله متوقف کنید. اما اگر فن رادیاتور برقی است و با خاموش شدن موتور متوقف می شود، ابتدا ماشین را در حالت خلاص نگه داشته، کولر را خاموش کرده، بخاری را روشن کنید و بعد از پایین آمدن دما، خودرو را خاموش کنید.
3. چطور دمای ماشین را بعد از جوش آوردن پایین بیاوریم؟
ابتدا خودرو را متوقف کرده، سپس کولر را خاموش کنید، بخاری را روشن کنید، در صورت کار نکردن فن موتور را خاموش نکنید. سپس کاپوت را با احتیاط باز کرده و حدودا نیم ساعت منتظر بمانید تا دمای ماشین پایین بیاید.
4. آیا استفاده از آب برای جوش آوردن خودرو خطرناک است؟
استفاده از آب تنها در مواقع اضطراری که ماشین جوش آورده و ضدیخ یا مایع خنککننده همراه شما نیست، خطری ندارد. اما این کار نباید دائما تکرار شود، چون به خودرو آسیب می زند.
برای اطلاع از جدیدترین قیمتها، بررسی تخصصی خودروها، معرفی مدلهای جدید و داغترین اخبار خودرو ایران و جهان، با پرشین خودرو همراه باشید!
source