اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: در روزهایی که بازار سرمایه ایران با نوسانات پیدرپی و کاهش اعتماد عمومی سهامداران خرد مواجه است، اجرای دوباره طرح «بیمه سهام» توسط صندوق تثبیت بازار سرمایه، بار دیگر نگاهها را به سمت این ابزار حمایتی جلب کرده است.
اوراق اختیار فروش تبعی با نماد “همیار”، در چارچوب طرح جدید بیمه سهام از سوی صندوق تثبیت بازار سرمایه منتشر شده است. به گزارش مهر، این اوراق برای آن دسته از سهامداران حقیقی در نظر گرفته شده که سبدی به ارزش کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان (۵ میلیارد ریال) دارند. سهامداران با خرید این اوراق تنها با پرداخت یک ریال، میتوانند سبد خود را برای یک سال آینده در برابر کاهش ارزش بیمه کنند.
بر اساس اطلاعات نبض بورس، در این طرح مقرر شده است که در صورت افت ارزش سبد سهام بیمهشده در پایان سال به کمتر از ۲۰ درصد رشد، صندوق تفاوت ارزش را جبران کند؛ البته به شرطی که سهامدار ترکیب سبد خود را تا پایان سررسید، بدون هیچ تغییری حفظ کرده باشد. طبق اطلاعیه رسمی بورس تهران، اوراق اختیار فروش تبعی تحت نماد «همیار» از روز دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴ تا سهشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ برای اولين بار در این بازه زمانی عرضه میشود
سایت اکوایران نیز در گزارشی به پشتوانه مالی این طرح اشاره کرده و نوشته است که دولت و نهادهای مالی با هدف حمایت از بازار، تزریق منابعی در حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان را در دستور کار قرار دادهاند. به گفته این منبع، اوراق همیار با این هدف عرضه میشود که مانع از رفتارهای هیجانی در بازار شود و سرمایهگذاران خرد را به ماندن در بازار تشویق کند.
صادرکننده طرح، صندوق تثبیت بازار سرمایه است که مجوز انتشار این اوراق را از شورای عالی بورس و اوراق بهادار و هیئت امنای صندوق در تاریخ ۱۷ تیر ۱۴۰۴ دریافت کرده است
جزئیات طرح بیمه سهام از زبان رئیس صندوق تثبیت بازار سرمایه
روحاله شریفیان، رئیس صندوق تثبیت بازار سرمایه در گفتوگو با رادیو اقتصاد درباره شرایط بهرهمندی از این طرح گفت: «بسته حمایتی به ویژه شامل سهامدارانی میشود که سبد سهامشان تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان یا پنج میلیارد ریال باشد. این سهامداران از بیمه سهام با نرخ ۲۰ درصد برخوردار خواهند شد.»
او با اشاره به تجربه موفق سال ۱۴۰۱، افزود: «امیدواریم که امسال نیز با این بسته حمایتی، بتوانیم اطمینان خاطر را به سهامداران حقیقی بدهیم که در یک سال آینده حداقل ۲۰ درصد سود دریافت خواهند کرد.»
شریفیان درباره نحوه جبران خسارت نیز توضیح داد: «اگر ارزش سبد سهام یک سرمایهگذار در پایان یک سال به زیر ۶۰۰ میلیون تومان برسد، صندوق تفاوت را به عنوان تعهد پرداخت خواهد کرد، مشروط به اینکه ترکیب سهام سرمایهگذار تا پایان یک سال دست نخورده بماند.»
بیشتر بخوانید: هیچ تئوری از بازارهای سرمایه و اقتصاد ایران پشتیبانی نمیکند/ اقتصاد آزاد و بخش خصوصی قدرتمند می توانست سیستم سیاسی را پاسخگو کند
او در بخش دیگری از صحبتهایش تأکید کرد: «در حال حاضر، نمادهای بزرگ بازار مانند فارس، فولاد، و بانک ملت در وضعیت مثبتی قرار دارند و بسیاری از نمادها سبز هستند.»
رئیس صندوق تثبیت بازار سرمایه همچنین گفت: «در سال ۱۴۰۱، حدود ۱۰ میلیون ورقه برای این طرح منتشر شد و ما امیدواریم که در این مرحله نیز تعداد قابل توجهی از سهامداران از این طرح استفاده کنند و در بازار بمانند.»
شرایط طرح بیمه سهام
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از نکات کلیدی در استفاده از این اوراق، شرط تغییر ندادن ترکیب سبد است؛ به این معنا که هر گونه خرید و فروش یا جابهجایی سهم در پرتفوی، موجب ابطال مزایای این طرح خواهد شد. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که سرمایهگذاران باید با دید بلندمدت وارد بازار شوند و با تصمیمات هیجانی از سود تضمینشده ۲۰ درصد محروم نشوند.
به گزارش ایسنا اوراق بیمه سهام از طریق سامانههای آنلاین کارگزاریها در دسترس سهامداران خواهد بود و نیازی به مراجعه حضوری نیست. همچنین منابع آگاه به ایسنا گفتهاند که این طرح برخلاف بسیاری از حمایتهای قبلی، ماهیت پیشگیرانه دارد نه واکنشی؛ به این معنا که قبل از بحران عمل میکند، نه پس از آن.
بیمه سهام، ابزاری برای ثبات
بیمه سهام، ابزار نوینی در بازار سرمایه ایران است که با هدف حمایت از سرمایهگذاران خرد و جلب اعتماد دوباره مردم به بورس طراحی شده است. با استفاده از اوراق تبعی همیار، سهامداران بدون نیاز به خروج سرمایه، از سود حداقلی برخوردار خواهند شد.
این طرح که اکنون برای دومین بار در حال اجراست، اگرچه با استقبال بخشی از فعالان بازار همراه شده، اما همچنان نیازمند اطلاعرسانی گستردهتر و آموزش دقیقتری به سهامداران است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که موفقیت طرح، در گرو افزایش شفافیت، تبیین بهتر شرایط و ارائه مشوقهای بیشتر خواهد بود.
به هر حال بیمه سهام میتواند گامی مهم در جهت ایجاد آرامش در فضای پرنوسان بورس ایران باشد؛ به شرطی که نهادهای ذیربط با جدیت آن را مدیریت کنند.
source