دودهای حاصل از آتشسوزیها در شهرهای مختلف، دلهره و اضطراب بسیاری را به وجود آورده است. در گذشته هم این آتشسوزیها گریبان ساختمانها را میگرفت و سازهها را در شعلهها به نابودی میکشاند اما با توجه به جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل و حمله ناگهانی به خاک ایران توسط اسرائیل هر دودی را به تنش در بخشی از جامعه تبدیل میکند.
تنگناها سدی برابر پاسخگو کردن شرکت گاز
هم میهن نوشت: مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در پایان سیصد و چهل و یکمین جلسه شورای شهر پایتخت در پاسخ به خبرنگار هممیهن مبنی بر اینکه با توجه به اخباری که از انفجار گاز منتشر شده و مردم را نگران کرده، آیا قرار نیست شرکت گاز را برای پاسخگویی دعوت کنید؟ گفت: «این پیشنهاد خوبی است. این کار را میکنیم اگر تمایل داشتند، توضیح دهند. هم مسئولان شرکت گاز، محیطزیست و وزارت نیرو تمایل داشتند با حضور در شورای شهر، توضیحاتی ارائه کنند. اما من با توجه به اینکه میدانستم آنها هم در تنگنا هستند، خواستم شرایط کمی عادیتر بشود بعد آنها را دعوت کنیم.»
اما حوادث منتظر توضیح مسئولان نمیمانند. روز گذشته دود غلیظ و گستردهای که از برج معروف زمرد در بلوار ۲۹ بهمن تبریز بلند شد و منطقه را به حالت اضطراری درآورد، بار دیگر نگرانیها را افزایش داد اما سیامک نوروزی، مسئول روابط عمومی سازمان آتشنشانی تبریز اعلام کرد که این برج دچار حریق شده است. او در تشریح این حادثه گفت: «آتشسوزی در یکی از فروشگاههای پوشاک رخ داده بود و با توجه به اینکه نمای ساختمان کامپوزیت است، آتش به سرعت در حال سرایت به طبقات بود که با تلاش آتشنشانان و مهار آتش از چند نقطه، به سرعت خاموش شده و به سایر بخشها سرایت نکرد. خوشبختانه این حادثه به جز یک مورد سوختگی جزئی یک نفر، هیچگونه خسارت جانی در پی نداشته و تنها بخش محدودی از برج دچار آسیب سطحی شده است. عوامل ایمنی برای بررسی علت حریق تا حصول نتیجه در محل حضور دارند.»
بامداد روز گذشته نیز آتشسوزی گستردهای در یک پاساژ واقع در خیابان هفده شهریور مشهد و دود ناشی از آن استرس را به دل مشهدیها انداخت. اما آتشپاد حمیدرضا کافینیا، مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد درباره این حادثه گفت: «با رسیدن اولین تیمهای عملیاتی، مشخص شد که حریق به صورت گسترده در چندین واحد تجاری گسترش یافته و حجم زیادی از دود غلیظ، منطقه را دربر گرفته است. در این عملیات پیچیده، بیش از ۲۵۰ آتشنشان با استفاده از تجهیزات تخصصی از جمله نردبانهای هیدرولیکی، دستگاههای تنفسی، تانکرهای پشتیبان و فنهای تهویه درگیر مهار حریق شدند. با توجه به وسعت محل و میزان بالای مواد قابل اشتعال، مهار آتشسوزی با چالشهای زیادی همراه بود. جزئیات تکمیلی پس از پایان عملیات و ارزیابی نهایی اعلام خواهد شد.» علاوه بر حوادث رخداده در روز گذشته، حوادث دیگری از این دست در کشور رخ داده که گاه به شایعات دامن زده و گاه به اضطراب مردم.
انفجارها از روز آتشبس به بعد
23 تیرماه دودی که از فرودگاه کرج، قم و شرق تهران نقطه شروع شائبه و شایعه انفجار و حمله مجدد اسرائیل به ایران شد اما این حوادث بلافاصله از سوی مقامات مربوطه تکذیب شد. از آنجا که اسرائیل به هیچیک از تعهدات خود در آتشبس پایبند نبوده هر انفجاری به سرعت حمله تلقی میشود. فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد در مشهد یکی از این نقاط بود که برخاستن دود از آن شایعه انفجار را قوت بخشید اما روابطعمومی فرودگاههای استان خراسانرضوی اعلام کرد: «اخبار منتشرشده در فضای مجازی برخی رسانههای غیررسمی مبنی بر وقوع انفجار در فرودگاه بینالمللی مشهد را قویاً تکذیب میکنیم. دود مشاهدهشده در فرودگاه ناشی از سوزاندن برنامهریزیشده و کنترلشدهی علفهای خشک هرز در حاشیه سطوح پروازی بوده که در راستای اجرای الزامات امنیتی و بینالمللی انجام گرفته است. عملیات مذکور تحت نظارت کامل عوامل ایمنی و آتشنشانی فرودگاه مشهد صورت گرفته و هیچگونه خطری برای مسافران، پروازها یا تاسیسات فرودگاهی نداشته است.»
دودی که از شرق تهران به چشم میخورد نیز به دلیل وقوع آتشسوزی در یک فروشگاه کفش در خیابان دماوند بود و جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران در این مورد گفت: «دود غلیظ متصاعد شده در این محدوده، به دلیل آتشسوزی فروشگاه کفش است. ساعت ۹:۳۷ صبح دیروز، یک مورد آتشسوزی در یک فروشگاه کفش واقع در خیابان دماوند، زیر پل روشندلان، به سامانه ۱۲۵ اعلام شد که بلافاصله پنج ایستگاه آتشنشانی به همراه تجهیزات لازم به محل حادثه اعزام شدند. آتشسوزی در طبقه همکف آغاز شده، اما به نظر میرسد بخش انبار نیز درگیر شعلههای بیشتری شده است.»
سخنگوی آتشنشانی تهران با بیان اینکه آتشسوزی تحت کنترل نیروها قرار دارد، گفت: «خوشبختانه این حادثه تلفات جانی یا مصدوم نداشته و تمامی افراد حاضر در ساختمان به سلامت از محل خارج شدند.» انفجاری نیز در طبقه اول ساختمان پیامبر اعظم واقع در خیابان اردیبهشت پردیسان قم، از جمله این مواردی بود که برخی آن را به حملات دوباره اسرائیل نسبت دادند. نیروهای امدادی بلافاصله خود را به محل حادثه رساندند.
امیرعباس بقایی، فرماندار قم درباره این حادثه تاکید کرد: «انفجار ناشی از تجمع گاز خانگی در یکی از واحدهای مسکونی یک مجتمع در منطقه پردیسان قم رخ داد. در این حادثه ۷ نفر از ساکنان دچار مصدومیت شدند که اغلب آنها آسیبهای سطحی دیدهاند و تنها دو نفر با جراحات جدیتر مواجه شدهاند و تمام مصدومان به مراکز درمانی منتقل شدهاند و تحت مراقبت قرار دارند.» خرابکاری یا انفجار در شهرک خاتم واقع در کرج که باعث بلند شدن دود غلیظ شده بود، نیز تکذیب شد.
22 تیرماه پس از صدای انفجار در منطقه اصفهان، روابطعمومی ارتش جمهوری اسلامی منبع این انفجارها را تمرینات نظامی اعلام و تاکید کرد: «در پی اجرای تمرینات نظامی در منطقه اصفهان شنیده شدن صداهای انفجار وجود دارد. برنامهها و تمرینات نظامی مطابق با برنامهریزیهای مصوب، در سطح منطقه اصفهان اجرا خواهد شد. بنابراین در این بازه زمانی، امکان شنیده شدن صداهای ناشی از فعالیتهای نظامی از جمله انفجارات کنترلشده وجود دارد که این موارد کاملاً مرتبط با تمرینات برنامهریزیشده بوده و جای هیچگونه نگرانی نیست. از همکاری و همراهی همیشگی مردم شریف ایران قدردانی مینماییم.»
21 تیرماه نیز دود در حوالی محله فرودگاه مهرآباد، روابط عمومی فرودگاه بینالمللی مهرآباد را بر آن داشت که شایعات مربوط به انفجار در این فرودگاه را تکذیب کند و تاکید کرد: «به اطلاع عموم هموطنان و مسافرین عزیز میرساند خبر منتشرشده در برخی رسانهها و فضای مجازی مبنی بر وقوع انفجار در فرودگاه مهرآباد کاملاً کذب و بیاساس است. ستون دود مشاهده شده ارتباطی با فرودگاه مهرآباد ندارد و محل مورد نظر خارج از محدوده فرودگاه است. در حال حاضر، هیچگونه حادثهای در فرودگاه مهرآباد رخ نداده و تمامی فعالیتهای پروازی طبق برنامه در حال انجام است.»
19 تیرماه انفجاری در چیتگر رخ داد که 7 نفر مصدوم شدند. جلال ملکی سخنگوی سازمان آتشنشانی شهرداری تهران درباره این انفجار گفت: «بر اساس بررسی کارشناس آتشنشانی که در محل حضور یافته، انفجار گاز در یکی از طبقات برج پامچال چیتگر رخ داده است. این ساختمان مجهز به گاز شهری شده و پیش از این از کپسول استفاده شده است. این انفجار در یک واحد مسکونی حدود۸۰ متری در طبقه ۱۵ یک مجتمع مسکونی ۲۰ طبقه، رخ داده و در اثر این انفجار دیوارها و سقفهای همین واحد بر اثر شدت انفجار تخریب شده است.
خوشبختانه انفجار منجر به آتشسوزی نشده بود و فقط در حد یک کپ و یک انفجار اولیه است. در واحدهای بغلی هم خسارتهایی در حد ترک روی دیوار و سقفها و یا تخریب بخشی از سقف و دیوارهای کوچک رخ داده است. انفجار گاز در یکی از طبقات برج پامچال چیتگر باعث تخریب یک آپارتمان و آسیب به خانه مجاورش شد که اعضای خانواده توسط همسایگان به مراکز درمانی منتقل شدند.»
17 تیر نیز انفجاری در ملارد صورت گرفت که فرمانداری ملارد آن را انفجار کنترل شده در اطراف ملارد دانسته و طی اطلاعیهای اعلام کرد: «به اطلاع مردم شهرستان ملارد میرساند، در راستای خنثیسازی مهمات برجای مانده از حملات رژیم صهیونیستی و پاکسازی اماکن در ساعات آینده صدای انفجار کنترلشده از اطراف شهرستان ملارد شنیده خواهد شد. جای نگرانی وجود ندارد و شهروندان ضمن حفظ آرامش و خونسردی به دیگران اطلاعرسانی کنند.»
10 تیرماه دو انفجار اتفاق افتاد. پس از شنیده شدن صدای انفجار از پایگاه هوایی شهید فکوری، روابط عمومی آن اعلام کرد: «در ساعات بعدازظهر، امروز سهشنبه، ۱۰ تیر، صدای انفجار کنترل شده از سمت پایگاه هوایی تبریز به گوش خواهد رسید که جای نگرانی برای مردم ندارد. به اطلاع مردم شهرستان تبریز میرساند، در راستای خنثیسازی مهمات و پاکسازی اماکن در ساعات آینده صدای انفجار کنترلشده از سمت پایگاه هوایی شهید فکوری خواهید شنید. جای نگرانی وجود نداشته و ضمن حفظ آرامش و خونسردی به دیگران اطلاعرسانی نمایید.»
در همان روز شنیدن انفجار در آران و بیدگل، برخی منابع آگاه تأکید کردند صدای شنیدهشده مربوط به تست پدافندی است و درگیری با هدف متخاصم گزارش نشده است. روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آران و بیدگل در اطلاعیه ارسالی به تسنیم تأکید کرد: «شنیده شدن صدای پدافند در برخی مناطق ناشی از تستهای پدافندی است.»
9 تیر نیز سیدرضا سیدرحمانی، مدیرعامل پالایشگاه تبریز از انفجار یکی از مخازن ازت مایع این پالایشگاه خبر داده با اشاره به اینکه این حادثه ۱۲ مصدوم انفجار در پالایشگاه تبریز به صورت سرپایی درمان شدند، گفت: «این حادثه در مخزنی رخ داد که بهصورت استیجاری از یک شرکت دیگر در اختیار پالایشگاه قرار گرفته بود. ازت مایع که در دمای منفی ۱۹۶ درجه سانتیگراد نگهداری میشود، در پی انفجار، باعث فعال شدن سیستم وایبرسویت (سامانه ایمنی اضطراری) و قطع برق پالایشگاه شد. در نتیجه، واحدهای پالایشگاه از سرویس خارج شد. خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشته است. در این انفجار ۱۲ نفر مصدوم شدند که همگی بهصورت سرپایی درمان شدند.» تاکید او البته این بود که هیچ مشکلی در تأمین بنزین و سایر فرآوردهها وجود نخواهد داشت.
8 تیر نیز در پی انفجاری در تهران شروین تبریزی، سخنگوی سازمان اورژانس استان تهران علت را انفجار یک کپسول گاز گزارش کرده و گفت: «گزارش نشت و انفجار کپسول گاز در منزل مسکونی به مرکز ارتباطات، اعزام و راهبری عملیات اورژانس استان تهران اعلام شد. با اعلام این حادثه بلافاصله ۶ دستگاه آمبولانس، یک دستگاه موتورلانس، یک دستگاه خودروی فرماندهی و یک خودروی پشتیبان عملیات به محل حادثه در حوالی خیابان امام خمینی اعزام شدند. متاسفانه در این حادثه ٨ نفر مصدوم شدند که یک نفر از مصدومان در محل حادثه درمان و ٧ نفر مصدوم دیگر نیز بعد از اقدامات اولیه درمانی توسط کارشناسان اورژانس استان تهران جهت ادامه درمان تکمیلی به بیمارستان انتقال یافتند.»
5 تیر سپاه روحالله استان مرکزی درباره شنیده شدن صدای انفجار توضیحاتی ارائه کرده و روابط عمومی آن با صدور اطلاعیهای تأکید کرد: «هیچ جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد. صداهای انفجاری که در بین ساعات ۱۲ ظهر الی۱۴ شنیده شده است، به جهت خنثی کردن راکتهای عمل نکرده در طول جنگ اخیر بوده و جای هیچ گونه نگرانی، وجود ندارد.»
4 تیرماه نیز و درست در روز آتشبس صدای مهیب انفجاری در دزفول نگرانیهایی به وجود آورد اما مشخص شد که این انفجارها به دلیل انهدام مهمات فرسوده بوده و هیچگونه خسارت یا تلفاتی نداشته است. این انفجارها طی برنامهریزیهای صورتگرفته و با هدف انهدام مواد منفجره تاریخ مصرف گذشته انجام شده است.
جنگ بدون آژیر
سعید معیدفر، جامعهشناس درباره واکنش مردم به دودهای ناشی از آتشسوزی و انفجارهای عمدتاً ناشی از نشت گاز به هممیهن گفت: «این واکنش جامعه به حوادث، طبیعی است چون 12 روز کشور بمباران شده و مردم بعد از سالهای متمادی و پس از 8 سال دفاع مقدس، بار دیگر جنگ را تجربه میکنند. نسلی که آن دوره نبودند، جنگ و عوارض آن را دیدند. البته این جنگ عمدتاً زمینی نبود در حالی که در جنگ 8 ساله عمدتاً در مرزهای زمینی جریان داشت و در سالهای آخر بمبارانهای هوایی در اکثر شهرهای مرکزی و غربی ترس و وحشت فراوانی به وجود آورد و خرابیهایی به جا گذاشت.»
او با اشاره به اینکه تجربه رفتن به پناهگاهها و… در خاطره ملت مانده است، افزود: «زمان دفاع مقدس میتوانستند از طریق رادارها ورود هواپیما را تشخیص دهند و فرصت برای به صدا درآمدن آژیر خطر بود تا مردم به پناهگاهها بروند و تلفات کمتر و خرابیهای ساختمانها بیشتر بود. اما در این جنگ بدون آژیر است و تلفات افزایش پیدا میکند بنابراین ترس و نگرانی شدید است. علاوه بر آن که طرف این جنگ دو کشوری هستند که به لحاظ قدرت نظامی، پیشرفتهترین تجهیزات و امکانات را در اختیار دارند، این جنگ شوخی نیست بنابراین مردم با هر صدایی بلافاصله به یاد آن بمبارانها و آثار روحی و روانی آن میافتند.»
این جامعهشناس با بیان اینکه واکنش مردم امری طبیعی است، تاکید کرد: «اثر این جنگ حتی تا ماههای متمادی ادامه پیدا میکند و ممکن است به عنوان یک خاطره تاریخی در حافظه مردم ثبت شود و امری نیست که به راحتی از اذهان زدوده شود. با توجه به اینکه بخشی از جنگ از طریق پهپادهای داخل کشور اتفاق افتاده و برای ترورهای پیش از جنگ مانند ترور هنیه و دانشمندان هستهای کسی از اسرائیل به ایران نمیآمد، بلکه در کشور رخ داده است، ممکن است این ذهنیت وجود داشته باشد؛ «درست است اسرائیل با هواپیما به ایران حمله نمیکند ولی احتمالاً با تجهیزات پهپادی و… دست به انفجار زده باشد.» البته این تلقیای است که در جامعه به وجود آمده اما مسئولان میگویند انفجار گاز بوده است. ترس مردم تا ماهها و بعضاً سالها تداوم خواهد داشت.»
معیدفر درباره اینکه بخشی از جامعه نمیتواند تکذیبها را بپذیرد؟ گفت: «ما نمیتوانیم به مردم ایراد بگیریم که چرا باور نمیکنند و این نگرانی وجود دارد. باید به عملکرد خودمان نگاه کنیم. بخشی از واکنشها با تجربه قبلی به وجود آمده است و تا مدتها این واکنش فیزیکی و جسمانی با هر صدایی به وجود میآید. به قول معروف میگویند مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید میترسد. ملت مارزده است و آتشسوزیها هم ریسمان سیاه و سفید که مردم از آن میترسند.»
او با اشاره به پیمایشها و نظرسنجیهای گذشته، تاکید کرد: «نتیجه این نظرسنجیها نشان میداد که مردم چقدر به رسانهها و دولتمردان اعتماد دارند. حتی بعضی از رخدادها هم در این اعتماد موثر بودند. در حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی بهرغم اینکه چند روز گزارشها حاکی از نقص فنی بود، افشا شد که هواپیما هدف گرفته شده است. اتفاقات گذشته زمینه بیاعتماد را افزایش داده است. اگر تاکنون حواسمان بود که هر سخن و توضیحی باید کاملاً منطبق با شواهد و واقعیات باشد، شاید امروز به راحتی مردم میتوانستند اعتماد کنند. اما بارها و بارها رسانهها به ویژه رسانه اصلی روایتهای کذب را ارائه کردند. مردم تا زمانی که معتمدینشان به آنها چیزی نگویند، نمیتوانند به آنها اعتماد داشته باشند.
متاسفانه سالهاست که تلاش کردیم علاوه بر اینکه خودمان دروغ میگوییم افراد راستگو را هم دروغگو بنامیم. تلاش زیادی شده که نخبگان، اندیشمندان، صاحبان فضل و دانش به بهانههای مختلف مانند بیگانه، دشمن، غیرخودی و… در نظر مردم تخفیف داده شوند. چه کسی مانده که روایت اصلی را برای جامعه بازگو کند؟ اساساً مردم هم به تدریج بیاعتماد میشوند و با افزایش این بیاعتمادی در جامعه هر چیزی را باور نمیکنند. این مشکلی است که در جامعه به آن دامن زده شد و در حال حاضر نتایجش را درو میکنیم.»
حوادث هم سیاسی شدهاند
بیژن مقدم، کارشناس رسانهای و مدیرمسئول سایت «الف» در گفتوگو با هممیهن درباره اضطراب جامعه در مقابل انفجارهای بعد از آتشبس و راهکار کاهش این استرس، تاکید کرد: «به دلیل جو حاکم بر جنگ همچنان سنگینی فضا در جامعه وجود دارد. البته برخی از رسانهها و مسئولان نیز به این موضوع دامن زدند و حملات مجدد دشمن را مورد تاکید قرار دادند. البته برخی از اظهارنظرها و تحلیلها به دلیل اعلام آمادگی کشور و نیروهای مسلح بود. به هر صورت آثار اظهارنظرها شد این که با رخداد هر اتفاقی در کشور (که قبل از جنگ هم رخ میداد) در مواجهه اول مخاطب ذهنش به سمت دیگری میرود. دود، آتش، انفجار و یا صدای مهیب ذهنها را به سمت دیگری سوق میدهد و فکر میکنند که حمله مجددی به کشور شده است.»
او با اشاره به نگرانی جامعه درباره حمله مجدد به ایران، افزود: «نزدیکترین اتفاق به جامعه حمله اسرائیل است که هنوز فاصله زیادی از آن نگرفتهاند. بنابراین طبیعی است هر اتفاقی را به حمله مجدد ربط دهد. راه مقابله با آن هم اطلاعرسانی سریع و شفاف است. کاری که در این چند روز انجام شد. برخی از انفجارها به دلیل نشست گاز بود که قبلاً هم رخ میداد اما گاهی این انفجارها بزرگنمایی و گاهی عکسها شبیه به موضوعات دیگر منتشر میشود. بنابراین اگر اطلاعرسانی دقیق و بهموقع صورت گیرد و بههیچوجه پنهانکاری در آن صورت نگیرد التهاب جامعه کاهش مییابد.
شاید پیش از این جنگ 12 روزه لازم نبود که درباره حوادث توضیحاتی داده میشد و نه گفتوگوی تلویزیونی و رسانهای صورت میگرفت نه برجسته میشد، بلکه در حد حادثه به آن مینگریستیم. درحالیکه پس از جنگ با چشم سیاسی به این اتفاقات نگاه میشود.» مقدم درباره اینکه بخشی از جامعه اطلاعرسانیها را باور نمیکنند، گفت: «تعدادی از افراد هستند که هیچ زمانی قانع نمیشوند. به رسانههای داخلی اعتماد ندارند و همیشه به اتفاقات مشکوک هستند بدون آنکه اطلاعاتی داشته باشند اظهارنظر میکنند. به عنوان مثال میگویند: «من میدانم این انفجار براثر نشست گاز نبوده است.»
در حالی که در صحنه حضور نداشته و پس از آن هم به محل حادثه نرفته و با هیچیک از افراد مرتبط با حادثه هم ارتباطی نداشته است. قاعدتاً نمیتوان در مورد این افراد اظهارنظر کرد. تعداد افرادی که حتی اطلاعرسانیها با مستندات را هم قبول ندارند، زیاد نیست. این افراد بدون تحلیل ادعاهایی دارند و بر اساس پیشداوریهای خود قضاوت و اظهارنظر میکنند. بعضی از آنها تعمد ندارند و برخی باتعمد درباره رخدادها بدون اطلاعات و آگاهی اظهارنظریی میکنند.»
مدیرمسئول سایت الف با اشاره به اینکه برخی به رسانههای داخلی بیاعتماد هستند، بیان کرد: «این افراد اما تمام اظهارنظرها را میشنوند و موضوعات را سبک و سنگین میکنند و برداشتی نسبت به اطلاعات به دست آمده دارند. بعضیها اطلاعات ندارند و علاقمندند که اطلاعات کسب کنند. باید برای آنها مستندات تصویری و اظهارنظر متخصصان را منتشر کنیم. بخشهای تخصصی مانند شرکت گاز، پلیس و… اظهارنظر کنند و به آنها اعتماد کنیم. بیاعتمادی به نهادها و دستگاهها آفت است. اگر افراد یک جامعه به پلیس، آتشنشانی، پزشکیقانونی، اورژانس و… اعتماد نکنند در حالی که دسترسی به محل حادثه و اطلاعات آن ندارند، نقصانی در کشور است. باید موضوعات را به دستگاههای تخصصی سپرده و به اظهارنظر آنها اعتماد کرد، درست مانند تمام کشورهای دیگر که به دستگاههای تخصصی اعتماد دارند.»
مقدم در پاسخ به این سوال که قید و بندهای ایجاد شده برای رسانه چقدر به بیاعتمادی جامعه منجر شده است؟ گفت: «داستان بیاعتماد به رسانه قطعاً لحظهای نیست بلکه زمانی برده است. ممکن است رسانه طی سالها به دلیلی مصلحتاندیشی، محافظهکاری و… نسبت به اطلاعرسانی ضعیف عمل کرده باشند، اما در حال حاضر شرایط متفاوت است. باید میدان برای رسانهها باز شود. احتمال دارد بعضی از موارد محدودیتهای حفاظتی – امنیتی وجود داشته باشد، اشکال ندارد. ممکن است ساختمانی که آسیب دیده احتمال ریزش داشته باشد بنابراین حضور در محل حادثه محدود میشود.
اما باید بدانیم که امروز با گذشته تفاوت دارد و باید نحوه برخورد با پدیدهها تغییر کند. اگر تا پیش از جنگ اتفاقات و حوادث نیازی به توضیح نداشت، امروز به دلیل ذهنیتی که جامعه دارد حتماً باید در مورد آن اطلاعرسانی کامل و به موقعی انجام شود. مثال دیگر پدیده «خودکشی» است که جامعه همیشه با آن مواجه بوده اما در تجمعات و اعتراضات برخی از این خودکشیها به نام دیگری ثبت میشد. نوع برخورد با خودکشیها در زمان اعتراضات متفاوت است چراکه از آن سواستفاده میشود و باید تمام اطلاعات از جمله اینکه آخرین نفر چه کسی با او صحبت کرده، عکس و فیلمهای محلی که فرد پیدا شده را منتشر کنند.
اما در بسیاری از مواقع این اطلاعرسانیها انجام نمیشود و رسانه در روند فعالیت خود با مشکل و سختی روبهرو میشود. مخلص کلام اینکه شرایط کنونی متفاوت است بنابراین با حوادث نیز باید برخورد متفاوتی داشت و میدان برای فعالیت رسانهها باز شود و مسئولان صرف یک حادثه به رخدادها نگاه نکنند چون مسائل و حوادث ابعاد جدیدی پیدا کرده که برای از بین بردن التهاب در جامعه باید اطلاعرسانی رسانه در ابعاد جدید روشنتر باشد.»
source