شفقنا- سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان گفت: اسرائیل تمایل دارد در مواقع لزوم، عملیات نظامی خود علیه ایران و گروههای مقاومت را از مسیر سوریه انجام دهد. این موضوع در شرایطی است که یک دولت مستقر و قوی در دمشق میتواند محدودیتهایی را برای این نوع اقدامات ایجاد کند. بنابراین، اسرائیل احساس میکند که در شرایط فعلی، موازنه قدرت به نفع آن است. وجود یک سوریه ضعیف به این کشور اجازه میدهد که نقشههای ژئوپلتیک خود را در منطقه بهخوبی پیش ببرد.
عبدالرضا فرجی راد در گفت وگو با شفقنا به اهداف اسرائیل از حمله به سوریه اشاره و اظهار کرد: در حالی که تحولات پیچیدهای در سوریه رقم میخورد، نگاه اسرائیل به وضعیت داخلی این کشور به طور جدی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. رژیم صهیونیستی از ایجاد یک دولت مستحکم در دمشق خودداری میکند و دلایل متعددی را در این زمینه مطرح کرده است.
رژیم صهیونیستی تمایلی ندارد که یک دولت قوی در دمشق شکل بگیرد
وی ادامه داد: اسرائیل یا رژیم صهیونیستی تمایلی ندارد که یک دولت قوی در دمشق شکل بگیرد؛ به چند دلیل مهم: یکی از این دلایل، این است که نمیخواهد مناطقی از سوریه، از جمله «سویدا» و «منطقه کردنشین»، دوباره کاملاً تحت کنترل دولت مرکزی قرار گیرند. این مناطق از نظر ژئوپلتیکی اهمیت دارند و اسرائیل نگران است که در صورت تقویت دولت دمشق، دیگر قادر به حفظ نفوذ لازم در این مناطق نباشد.
اسرائیل خواهان یک سوریه ضعیف و ناپایدار است
دلیل دوم، این است که اسرائیل خواهان یک سوریه ضعیف و ناپایدار است تا مانع از تسلط ترکیه بر این کشور شود. رژیم صهیونیستی ترسیده است که در صورت شکلگیری یک دولت پایدار در سوریه، ترکیه بتواند از این فرصت برای گسترش نفوذ خود در منطقه استفاده کند.
علاوه بر این، یکی از اهداف اصلی رژیم صهیونیستی، حفظ کنترل بر مرزهای جنوبی سوریه با فلسطین اشغالی و همچنین مرزهای لبنان و عراق است. اسرائیل به دنبال یک سوریه ضعیف است که بتواند این خطوط مرزی را بهراحتی تحت نظارت داشته باشد.
اسرائیل برای انجام عملیات نظامی علیه ایران و جبهه مقاومت به دنبال دسترسی به فضای هوایی سوریه است
وی گفت: نکته دیگری که در محاسبات اسرائیل نقش دارد، دسترسی به فضای هوایی سوریه است. اسرائیل تمایل دارد در مواقع لزوم، عملیات نظامی خود علیه ایران و گروههای مقاومت را از مسیر سوریه انجام دهد. این موضوع در شرایطی است که یک دولت مستقر و قوی در دمشق میتواند محدودیتهایی را برای این نوع اقدامات ایجاد کند. بنابراین، اسرائیل احساس میکند که در شرایط فعلی، موازنه قدرت به نفع آن است. وجود یک سوریه ضعیف به این کشور اجازه میدهد که نقشههای ژئوپلتیک خود را در منطقه بهخوبی پیش ببرد.
فرجی راد تصریح کرد: در مقابل، این نگرانی وجود دارد که در صورت ظهور یک دولت قوی در دمشق، ترکیه میتواند موقعیت خود را در منطقه تقویت کند و در نتیجه رقیبی جدی برای رژیم صهیونیستی شود؛ چیزی که اسرائیل به شدت مخالف آن است.
این استاد ژئوپلیتیک عنوان کرد: با تجزیه و تحلیلی که رهبران اسرائیلی انجام دادند، تصمیم گرفتند اجازه تشکیل یک دولت مستقر و پایدار در سوریه را ندهند. آنها معتقدند این امر به مصالح امنیتی اسرائیل آسیب خواهد زد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اسرائیل موفق به دستیابی به تمامی اهدافش در سوریه خواهد شد؟ گفت: در حال حاضر، اعراب حامی دولت جولانی در سوریه هستند، اما عملاً قادر به اقدام مؤثری نیستند. ایالات متحده نیز در این مسئله بیشتر سکوت کرده و تنها در مواقع خاص، از طریق بیانیههایی از اسرائیل میخواهد که حملاتش به سوریه را متوقف کند که گاهی اوقات اسرائیل گوش میدهد، گاهی هم گوش نمیدهد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: در چند ماه اخیر، با شکلگیری دولت جدید سوریه، حملات اسرائیل به این کشور ادامه یافته است، اما حمله اخیر اسرائیل به وزارت دفاع و کاخ ریاست جمهوری سوریه بنیان افکن و دارای اهمیت خاصی است. این حمله نشانهای است از اینکه حتی اگر جولانی امتیازات بزرگی به اسرائیل دهد، اما اسرائیل حاضر نیست در مقابل رژیم جدید سوریه یک تفاهمی را به عمل بیاورد و به دنبال این است که سوریه جولانگاه اسرائیل شود یعنی فضایی که بتواند بدون محدودیت اقدامات نظامی و اطلاعاتی خود را انجام دهد.
تا مدتی سوریه به عنوان «جولانگاهی» برای اسرائیل باقی می ماند
وی در تحولات اخیر سوریه، واکنش حامیان سوریه را مهم ارزیابی کرد و گفت: سوریه دو حامی اصلی دارد: یکی ترکیه و دیگری کشورهای ثروتمند خلیج فارس از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی. این کشورها در بهترین حالت فقط میتوانند اقدامات اسرائیل را محکوم کنند و نمیتوانند دخالت نظامی مستقیمی در این مسئله داشته باشند. ترکیه همچنین محکومیت خود را اعلام خواهد کرد، اما به عنوان عضوی از ناتو، تمایلی به ورود به یک درگیری مستقیم با اسرائیل در سوریه ندارد. لذا به نظر میرسد این روند ادامه پیدا کند و تا مدتی، سوریه همچنان به عنوان یک «جولانگاه» برای اسرائیل باقی بماند. این امر ممکن است منجر به تحولاتی در ساختار جدید دولت سوریه شود.
فرجی راد اظهار کرد: اسرائیل این موضوع را به عنوان بهانه مطرح کرده که دولت جدید سوریه هنوز فرماندهی و بخش نظامی آن در دست تروریست هاست. واقعیت این است که گروه هایی که عضو داعش، القاعده و جبهه النصره بودند، از ترک های حاشیه مرکزی، ایغورهای همگی با آقای جولانی متحد بودند و علیه دولت اسد می جنگیدند و فرماندهی کار را برعهده گرفتند و این امر باعث شده که اسرائیل این موضوع را بهانه کند و ممکن است در نهایت تغییراتی در فرماندهی ها انجام دهد، با این حال، اسرائیل به وضوح نشان داده است که دوست دارد سوریه به همین شکل باقی بماند: یک کشور ضعیف که در اختیارش باشد تا بتواند از نظر اطلاعاتی و نظامی هر کاری که میخواهد انجام دهد و ظهور یک دولت مستحکم و با ثبات در این منطقه یا کشور را به هیچ وجه به نفع خود نمی داند.
source