به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، دولت چهاردهم با این نگاه که حضور دولت در خودروسازی به کاهش بهرهوری و تولید خودروهای بیکیفیت دامن زده است، از همان ابتدا خصوصی سازی صنعت خودرو را با جدیت در دستور کار خود قرار داد و سرانجام ۱۷ بهمن ماه با واگذاری مدیریت بزرگترین خودروساز کشور به بخش خصوصی یکی از بزرگترین واگذاریها در تاریخ اقتصاد کشور رقم خورد.
اکنون و در کمتر از دو ماه از واگذاری مدیریت ایرانخودرو به بخش خصوصی، زمزمههایی مبنی بر تعمیم این ماجرا به سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ کشور به گوش میرسد که بیانگر عزم نظام و اراده سران قوا برای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوصی سازی است.
البته واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی با داستان پیچیدهای همراه بود و مخالفان با پشتوانه حامیان خود در مجلس سنگاندازی زیادی را انجام دادند و تمام امکانات خود را در جهت مخالفت با تحویل مدیریت بزرگترین خودروساز کشور به بخش خصوصی به کار گرفتند اما در نهایت سران قوا با اتخاذ یک سیاست مناسب و با تدبیر بر تمام این حواشی پایان داد و با واگذاری مدیریت ایرانخودرو گام اول در خصوصیسازی بر اساس اهلیت مدیریت را رقم زد.
اکنون سایپا به عنوان دومین خودروساز بزرگ دولتی در کانون توجه اهالی جاده مخصوص قرار گرفته است و در ایستگاه دوم واگذاری مدیریت صنعت خودرو به بخش خصوصی سازی، قرار است سایپا به تصاحب یکی از غولهای اقتصادی بخش خصوصی در بیاید.
هرچند سیاستگذار هنوز رسما خبر از واگذاری مدیریت سایپا به بخش خصوصی نداده، با این حال با توجه به نقشه راه حاکمیت برای خودروسازی، خصوصی سازی گامی اجتنابناپذیر در مسیر اصلاح صنعت خودرو است و همان طور که از شواهد و قرائن برمیآید، این شرکت نیز راه ایرانخودرو را خواهد رفت که در نهایت به خروج دولت از خودروسازی و نظارت به جای دخالت خواهد انجامید.
اما در مسیر خصوصی سازی سایپا تا به امروز نامهای مرتبط و غیرمرتبطی بهعنوان مشتریان این شرکت مطرح شده است که در این بین تنها یکی از شرکتهای خودروساز بخش خصوصی رسما تمایل خود را برای در اختیار گرفتن مدیریت دومین خودروساز بزرگ کشور اعلام کرده است. البته در بین مشتریان سایپا تاکنون برخی مشتریان خارجی چون چانگان و چری چین و حتی تولیدکنندگان مواد غذایی و بهداشتی و لوازم خانگی مانند میهن، گلرنگ، زر ماکارون و حتی آستان قدس هم بر سر زبانها آمده است ؛ شرکتهایی که اهلیت بسیاری از آنها برای اداره خودروساز دوم ایران زیر سوال است.
در میان متقاضیان خرید سایپا از تولیدکننده ماکارونی و لوازم خانگی گرفته تا واردکننده خودرو و گروههای قطعهسازی که همگی برای تصاحب مالکیت گروه سایپا به صف شدند به نظر میرسد تنها آبی پوشان کرمانی از اهلیت و توانایی کافی برخوردار هستند؛ این شرکت علاوه بر اینکه در حال حاضر قطب سوم خودروسازی و از پیشگامان تولید خودروهای پاک شمرده میشود، توانایی و زیرساخت های لازم برای مدیریت را نیز در اختیار دارد.
به هر ترتیب در میان خواستگاران رنگارنگ بخش خصوصی برای مدیریت سایپا، به نظر میرسد با وجود تمایل و پیگیری وزارت صمت در حوزه اهلیت داشتن مدیریت و مالکیت خودروسازان، شرکت کرمان موتور یکی از شرکتهایی است که شانس زیادی در تصاحب سهام سایپا دارد و به جهت ثبات مدیرییتی و بهرهمندی از زنجیره تامین و پلتفرم اختصاصی به عنوان اولین خودروساز بخش خصوصی، میتواند اصلحترین گزینه برای تملک سایپا باشد.
در هرحال به نظر میرسد خصوصی سازی شانس آخر ادامه حیات کارخانجات خودروسازی در کشورمان باشد و پیشبینی میشود با فضای حاکم بر روند کلی صنعت خودرو در ماههای اخیر و از سویی اراده سران سه قوه برای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، در آینده نزدیک شاهد فرآیند واگذاری واحدهای اقتصادی بر اساس قوانین و ضوابط شفاف باشیم؛ جریانی که نهتنها به بهبود فضای کسبوکار کمک میکند، بلکه زمینه را برای رقابت سالم و افزایش بهرهوری در صنایع کشور فراهم میسازد.
source