شفقنا افغانستان – گروه طالبان امروز چهار نفر را در سه استان افغانستان در ملاءعام اعدام کردند و به این ترتیب شمار افرادی که پس از بازگشت این گروه علنا اعدام شدهاند، به ده نفر رسید.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، دادگاه عالی طالبان اعلام کرده است که یک نفر در استان فراه، یک نفر استان نیمروز و دو نفر دیگر در استان بادغیس در محضرعام اعدام شدهاند.
بر اساس اعلامیهی این دادگاه، این افراد به اتهام «قتل»، محکوم به «قصاص» شده بودند و حکم «قصاص» امروز بر آنان اجرا شد.
طالبان حکم اعدام این افراد را در ورزشگاههای مرکزی این سه استان و در حضور صدها تماشاگر اجرا کردهاند.
این اولینبار است که طالبان چهار نفر را در یک روز در ملاءعام اعدام کردهاند. این گروه پیش از این دو نفر را در یک روز در استان غزنی در ملاءعام اعدام کرده بودند.
بر اساس پوشش جغرافیایی، این گروه تا اکنون در هفت استان افغانستان حکم اعدام افراد را اجرا کردهاند و به تدریج در حال گسترش آن از غرب و جنوب به سایر مناطق هستند.
«پیام طالبان به جهان چیست؟»
طالبان در حالی چهار نفر را در یک روز در محضرعام اعدام کردهاند که سازمان ملل متحد، کشورهای مختلف جهان و سازمانهای بینالمللی بارها از این گروه خواستهاند که بر اساس تعهدات بینالمللی افغانستان، روند اجرای حکم اعدام را متوقف کنند.
کشورهای جهان همچنین از طالبان خواستهاند که شلاقزدن افراد در محضرعام را متوقف و از مجازات بدنی افراد متهم خودداری کنند.
اما طالبان ادعا میکنند که این گروه «شریعت» را تطبیق میکنند و در راستای تطبیق شریعت، مجازات اعدام و شلاقزدن در ملاءعام را اجرا میکنند.
تداوم شلاقزدن افراد در ملاءعام و افزایش میزان اعدام افراد در ورزشگاهها و با حضور صدها تماشاگر، نشان میدهد که طالبان خواستار سازش با جهان نیستند و همچنان بر رویکردهای خشونتآمیز خود پافشاری میکنند.
اقدامات طالبان که اکنون حاکمان کنونی افغانستان هستند، در تضاد آشکار با تعهدات بینالمللی افغانستان و قوانین بینالمللی قرار دارند و میتواند پیامدهای حقوقی بینالمللی برای این کشور به دنبال داشته باشد.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید که طالبان در حال دنبال کردن مسیری هستند که افغانستان را از تعهدات بینالمللی آن دور میکند.
او افزوده است که قوانین سرکوبگرانه و تبعیضآمیز طالبان، از جمله قانون امر به معروف و نهی از منکر این گروه، تأثیرات زیانباری بر مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران داشته و افغانستان را از تعهدات بینالمللی آن دور کرده است.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد نیز بارها هشدار داده است که مسیری که دنبال میکنند، باعث انزوای بیشتر افغانستان میشود و پیامدهای اقتصادی و سیاسی زیانباری برای این کشور دارد.
«انتقاد از روند صدور حکم در دادگاههای طالبان»
طالبان در حالی با سرپیچی از قوانین بینالمللی، به صدور حکم شلاق و اعدام برای شهروندان افغانستان ادامه میدهند که انتقادات گسترده از روند صدور حکم در دادگاههای این کشور ادامه دارد.
این گروه حکم اعدام برای شهروندان افغانستان و شلاقزدن آنان را تحت عنوان تطبیق «شریعت» توجیه میکنند و در تلاش هستند که با چنین توجیهی، انتقادات جهان و شهروندان افغانستان را خنثا کنند.
اما بسیاری از شهروندان افغانستان میگویند که در دادگاههای طالبان اصول «عدالت» و «بیطرفی» رعایت نمیشود و بسیاری از افراد متهم بدون دسترسی به وکیل مدافع، رسیدگی عادلانه و بیطرفانه به پرونده شان، محکوم میشوند.
بسیاری از شهروندان افغانستان به این باور هستند که طالبان در برابر شهروندان غیر پشتون افغانستان احکام «تبعیضآمیز» صادر میکنند و قضات این گروه که اکثر آنان پشتون و حنفی مذهب هستند، در برابر پیروان سایر مذاهب اسلامی، عملکرد تبعیضآمیز و متعصبانه دارند.
طالبان پروندههای تمام شهروندان افغانستان را بر اساس احکام فقه حنفی بررسی و در مورد آن حکم صادر میکنند و حتا در مسائل مربوط به احوال شخصیه احکام فقهی سایر مذاهب، از جمله مذهب شیعه را درنظر نمیگیرند.
نهادهای حقوق بشری نیز انتقاد میکنند که در محاکم و دادگاههای طالبان اصول اساسی حقوقبشر و قوانین حقوقبشری بینالمللی رعایت نمیشوند و افراد متهم از دسترسی به محاکمهی عادلانه محروم هستند.
با این حال، طالبان همچنان بر اجرای دستورات سختگیرانه، افراطگرایانه و غیرعادلانه ادامه میدهند و بر اساس گزارش سازمان ملل متحد با شهروندان افغانستان همانند «افراد تحت سلطه» برخورد میکنند، نه شهروندانی که دارای حقوق شهروندی مشخص هستند.
source