شفقنا آینده– دیپلمات سابق ایران درباره روند مذاکرات ایران و آمریکا می گوید: آنچه مهم است این است که نه ایران و نه آمریکا نمی توانند به روند موجود ادامه بدهند. هم تحریم ها باعث افول وضعیت اقتصادی ایران شده و ادامه آن برای ایران ممکن نیست و نه آمریکا می تواند با شرایط منطقه ای و جنگ هایی که در منطقه صورت گرفته بخواهد با گزینه نظامی برنامه هسته ای ایران را متوقف کند لذا هر دو طرف ناچار به مذاکره هستند تا به توافقی دست پیدا کنند.
مذاکرات روز شنبه علی رغم میانجیگری عمان در نوع خود حائز اهمیت است
آقای قاسم محبعلی در گفت وگو با خبرنگار شفقنا آینده در پاسخ به این سوال که چه آینده ای در پیش روی مذاکرات ایران و آمریکا وجود دارد اظهار داشت: با توجه به اولین دور مذاکرات ایران و آمریکا در عمان که در نوع خود کم سابقه بوده است چرا که در دوره های قبلی مذاکرات دو جانبه بسیار به ندرت انجام شده است لذا می توان گفت مذاکرات روز شنبه علی رغم میانجیگری عمان در نوع خود حائز اهمیت است.
نه آمریکا و نه ایران به نفع آنها نیست که راهی غیر از مسیر دیپلماسی را پیش بگیرند
وی تصریح کرد: به هر حال مذاکرات رودرو و مستقیم همواره بهتر از مذاکرات چندجانبه با حضور دیگر کشورهاست. اما در خصوص اینکه چه اندازه می توان به نتیجه مذاکرات خوشبین بود به نظر می رسد هنوز زود است که بتوان قضاوتی درباره نتیجه داشت اما همین که دو طرف ایران و آمریکا از اولین دور مذاکرات آن را مثبت ارزیابی کردند حاکی از اراده دو طرف برای برطرف کردن مشکلات موجود بوده است. نه آمریکا و نه ایران به نفع آنها نیست که راهی غیر از مسیر دیپلماسی را پیش بگیرند و آمریکا هم نشان داده که به مسیر مذاکره اهمیت می دهد و به نظر می رسد دو طرف بتوانند با حداقل هایی دوره های بعدی را پیش ببرنند.
وی در خصوص اینکه آیا ممکن است موضوعات دیگری غیر از پرونده هسته ای هم در دستور کار قرار بگیرد؟ گفت: فعلا و در مرحله اول بعید است. هم آمریکا و هم ایران تمایل دارند در پرونده هسته ای به توافقی دست پیدا کنند و بعدا وارد موضوعات دیگر شوند. پرونده هسته ای در اولویت مسائل دو طرف وجود دارد و ایران هم بارها گفته است که به دنبال کاربرد نظامی از فناوری هسته ای نیست. ممکن است در خصوص روند بازرسی ها و درصد غنی سازی که در چارچوب ان پی تی نیز اشاره شده است دو طرف به توافقاتی دست پیدا کنند.
ممکن است خود غربی ها در ساخت و توسعه راکتورهای هسته ای مشارکت داشته باشند
محبعلی در مورد اینکه آیا ممکن است به مفاد برجام بازگردنند؟ اظهار داشت: برجام متعلق به گذشته است و بیشتر مفاد آن دیگر از نظر زمانی معنایی ندارد اما اینکه در خصوص بازرسی از تاسیسات هسته ای چطور نظارت ها انجام شود یا اینکه حتی خود غربی ها در ساخت و توسعه راکتورهای هسته ای مشارکت داشته باشند محل بحث و تبادل نظر است.
نه ایران و نه آمریکا نمی توانند به روند موجود ادامه بدهند
وی افزود: آنچه مهم است این است که نه ایران و نه آمریکا نمی توانند به روند موجود ادامه بدهند. هم تحریم ها باعث افول وضعیت اقتصادی ایران شده و ادامه آن برای ایران ممکن نیست و نه آمریکا می تواند با شرایط منطقه ای و جنگ هایی که در منطقه صورت گرفته بخواهد با گزینه نظامی برنامه هسته ای ایران را متوقف کند لذا هر دو طرف ناچار به مذاکره هستند تا به توافقی دست پیدا کنند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر می بینیم بعد از جنگ هایی هم که صورت می گیرد نهایتا طرف های درگیر باید بنشینند و مذاکره کنند پس چه بهتر آنکه قبل از وقوع جنگ مذاکرات برای رسیدن به راه حل ها انجام شود. اگر چه مسائل و مشکلات ایران و آمریکا به راحتی و آسانی قابل حل شدن نیست ولی با مذاکره می توان تا حدود زیادی از سوءتفاهمات را حل کرد.
source