مرکز آمار، نرخ بیکاری کردستان را در زمستان 1403، دو رقمی اعلام کرده است؛ به گونهای که این استان، اکنون رتبه دوم کشور را از نظر بیشترین نرخ بیکاری دارد. نرخ تورم سالانه نیز در کردستان، روند افزایشی داشته و بالاتر از میانگین کل ایستاده است.
به گزارش تجارت نیوز، گزارش مرکز آمار از تحولات بازار کار در زمستان سال گذشته نشان میدهد که نرخ بیکاری کردستان نسبت به پاییز 1403 افزایشی اما در مقایسه با فصل مشابه سال قبل از آن، کاهشی بوده است.
کردستان در پاییز سال گذشته، نرخ بیکاری تکرقمی داشت و در میان پنج استان نخست قرار نگرفته بود اما در زمستان، شاخص دو رقمی را تجربه کرد؛ به گونهای که اکنون دومین استان با بیشترین نرخ بیکاری محسوب میشود.
به این ترتیب، کردستان یکی از هشت استانی است که در آخرین گزارش مرکز آمار، بیکاری دو رقمی (١٣.٧ درصد) دارند. هفت استان دیگر عبارتند از: کرمانشاه (15.2 درصد)، اردبیل (13.1 درصد)، خوزستان (12.3 درصد)، گلستان (11.2 درصد)، لرستان (11 درصد)، همدان (١٠.٦ درصد) و اصفهان (10 درصد).
نرخ بیکاری کردستان؛ 5.9 واحد درصد بیشتر از میانگین کشوری
آخرین نتایج منتشر شده از طرح آمارگیری نیروی کار نشان میدهد که نرخ بیکاری کردستان در زمستان 1403 به 13.7 درصد رسیده است؛ این رقم از 4.4 واحد درصد افزایش نسبت به پاییز همان سال و در مقابل، 0.6 واحد درصد کاهش در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن حکایت میکند.
این در حالی است که گزارش مرکز آمار، میانگین نرخ بیکاری کشور را در زمستان سال گذشته، 7.8 درصد اعلام کرده؛ این رقم گویای 0.6 واحد درصد افزایش نسبت به پاییز و در مقابل، 0.8 واحد درصد کاهش در مقایسه با زمستان 1402 است.
بر این اساس، نرخ بیکاری کردستان 5.9 واحد درصد بالاتر از متوسط کشوری قرار دارد.
در همین رابطه، آرش زرهتن لهونی، استاندار کردستان چندی پیش بیکاری را چالش اصلی این استان دانست؛ او در عین حال تاکید کرد که معضل بیکاری به سرعت حل نمیشود و نیازمند برنامهریزی و سرمایهگذاری است.
جدول نخست، وضعیت بیکاری و اشتغال زمستان 1403 را در کل کشور نشان میدهد.
جدول دوم نیز نگاهی دارد به شرایط این شاخص در استان کردستان و مقایسه آن با کل کشور؛ در پاییز و زمستان 1403.
نرخ مشارکت اقتصادی کردستان؛ بالاتر از متوسط کشوری
از سوی دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی نیز یکی دیگر از شاخصهای مرتبط با بازار کار است که به آن نرخ فعالیت نیز گفته میشود. این شاخص، نسبت جمعیت فعال (اعم از شاغل و بیکار جویای کار) را به جمعیت در سن کار نشان میدهد. مرکز آمار، جمعیت در سن کار را 15 سال و بیشتر میداند.
به عبارت دیگر، نرخ مشارکت اقتصادی گویای این واقعیت است که چند درصد افراد در سن اشتغال، شاغل یا به صورت فعالانه جویای کار هستند.
این شاخص در کردستان نسبت به زمستان سال 1402، بر خلاف کل کشور، روند افزایشی داشته اما در مقایسه با پاییز 1403 کاهش یافته است. نرخ مشارکت اقتصادی در این استان، بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد.
روند کاهشی نسبت اشتغال در کردستان
در این میان، نسبت اشتغال نیز از جمله شاخصهای مهم در ارتباط با تحولات بازار کار محسوب میشود که نشان میدهد، چند درصد جمعیت حاضر در محدوده سن کار، در عمل شاغل شدهاند. برای مثال در کل کشور در زمستان 1403، تنها 37.3 درصد جمعیت مشمول، شاغل و مابقی آنها بیکار بودهاند.
این شاخص در کردستان، طی زمستان 1403 همچون کل کشور روند نزولی داشته و پایینتر از متوسط کشوری قرار گرفته است.
روند افزایشی نرخ تورم کردستان
نرخ تورم نیز یکی از شاخصهای مهم در اقتصاد هر کشور است. گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده در اسفند سال گذشته نشان میدهد که نرخ تورم ماهانه در کردستان، کاهشی بوده است اما بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد.
در عین حال نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه این استان نیز بیشتر از متوسط کشوری ثبت شدهاند و هر دو شاخص روند افزایشی داشتهاند.
کردستان، در بهمن و اسفند 1403 به ترتیب دوازدهمین و یازدهمین استان کشور با بیشترین نرخ تورم سالانه محسوب میشد. به عبارت دیگر، رتبه کردستان در جدول تورم استانی (از کمترین به بیشترین) در این دو ماه، بیستم و بیست و یکم بود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد نرخ بیکاری و نرخ تورم، مطالعه سه گزارش بیشترین و کمترین نرخ بیکاری استان ها در زمستان 1403، 10 استان با کمترین و بیشترین نرخ تورم در اسفند 1403 و رتبه سوم اردبیل در بیشترین نرخ بیکاری پیشنهاد میشود.
source