Wp Header Logo 2315.png

به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، سال‌ها قبل‌تر از روزی که در سال ۱۳۹۷، قربانعلی فرخزاد معروف به “مش قربونعلی” که بنابر اعلام دادستانی کشور، پنج کلاس بیشتر سواد نداشت و یک شبه کارخانه ماشین سازی تبریز را به قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمت واقعی آن از سازمان خصوصی سازی خرید، آن هم بدون این که تحصیلات لازم برای اداره کارخانه ماشین سازی تبریز یا تجربه‌ای در خصوص صنعت داشته باشد تا امروز که نام بابک زنجانی به عنوان شانس نخست خرید سهام تودلی سایپا مطرح شده است، موضوع “اهلیت” بزرگ‌ترین پاشنه آشیل خصوصی سازی در کشور بوده است.

در روزهای اخیر، نام بابک زنجانی به عنوان یکی از خریداران احتمالی بلوک ۴۲ درصدی سهام سایپا در رسانه‌ها مطرح شده است. حتی مطرح شدن نام بابک زنجانی در میان خریداران سهام سایپا برای افرادی که شاهد ارتباطات ویژه وی با محکومانی نظیر حسن رعیت و طبری بودند یا آثار و نتایج واگذاری شرکت‌های بزرگ به اشخاص فاقد اهلیت مانند امید اسدبیگی را هنوز به خاطر دارند، ترسناک است اما فعالیت برخی رسانه‌ها و مانور خبری روی نام بابک زنجانی به عنوان اصلح‌ترین گزینه و شانس نخست تملک سهام تودلی سایپا، ما را بر آن داشت تا بیش از این سکوت را جایز ندانیم.

طبری که یکی از محکومان پرونده‌های فساد در سال‌های اخیر است در یکی از جلسات دادگاه خطاب به دادستان و قاضی از وجود رفقایی می‌گوید که حاضرند لواسان را به نامش سند بزنند. بررسی خط و ربط و اطلاعات منتشر شده از پرونده بابک زنجانی به خصوص آنجا که در روز نخست دستگیری، شماره حسن رعیت را به بازجو می‌دهد تا از طریق اکبر طبری در پرونده اعمال نفوذ کنند، نشان می‌دهد که بابک زنجانی از طیف همان رفقایی است که سند لواسان را به نام هم می‌زدند.

بیشتر بخوانید: با سایپا یا بدون سایپا، برنده هستیم

به دلیل سوابقی که از بابک زنجانی در خاطر داریم، از مطرح شدن نام وی لرزه بر انداممان افتاده است و هنوز هاج‌وواجیم که شخصی با این همه سوال بی‌پاسخ از پرونده‌های قضایی نزد افکار عمومی، چگونه می‌تواند متقاضی خرید سهام دومین خودروساز بزگ غرب آسیا باشد و هر روز نیز شاهد انتشار رپورتاژهای تصویری و خبری از وی در رسانه‌های رسمی و فضای مجازی باشیم.

مگر از اتفاقاتی که برای هپکو و نیشکر هفت تپه و ده‌ها شرکت ریزودرشت دیگر رخ داد و چند ده هزار کارگر را بیکار کرد و چالش‌های امنیتی بسیاری به وجود آورد چند سال می‌گذرد که دوباره بر روی همان مسیر قدم برمی‌داریم.

بررسی سوابق و وضعیت کنونی بابک زنجانی به روشنی نشان می‌دهد که زنجانی نه تنها از نظر قانونی، بلکه از جنبه‌های مالی و مدیریتی نیز گزینه مناسب و اصلحی برای این خرید نیست.

بابک زنجانی، محکومی است که محکومیت خود را نیز به صورت کامل از سر نگذارنده است، حتی اگر محکومیت‌ها و پرونده‌های پرشمار بابک زنجانی در محاکم قضایی را نادیده بگیریم، اسم وی در فضای اقتصادی کشور بار منفی دارد. با نگاهی که عموم جامعه به بابک زنجانی دارد، حتی مطرح شدن نام وی در میان خریداران سایپا بسیار عجیب است به خصوص در برهه‌ای که باید صنعت پیشران خودرو بدون حاشیه به فعالیت ادامه دهد.

صنعت خودروسازی به دلیل پیچیدگی‌های فنی، زنجیره تأمین گسترده، و رقابت شدید در بازارهای داخلی و بین‌المللی، نیازمند مدیرانی با تجربه و تخصص مرتبط است و حضور شخصی با این حواشی نه تنها کمکی به این صنعت نخواهد کرد بلکه عامل اصلی نابودی آن نیز خواهد شد.

صنعت خودرو ایران برای جبران عقب ماندگی نیاز به آرامش و فعالیت در فضایی قانونمند و نظارت‌پذیر دارد در حالی که حتی نام بابک زنجانی نیز در تناقض کامل با این مسیر است.

اگر بخواهیم تعیین اهلیت را تنها در معنای لغوی آن خلاصه کنیم و جامعیت اهلیت را به همین سه شرط خلاصه کنیم هم بعید است بابک زنجانی یکی از شروط احراز اهلیت را کسب کند. اهلیت در بازار سهام به مجموعه‌ای از ویژگی‌ها و شرایط اشاره دارد که یک خریدار باید دارا باشد تا بتواند به طور قانونی، مالی و مدیریتی در خرید سهام یک شرکت موفق عمل کند.

در تعریف اهلیت سه شرط ذیل آمده است:

سلامت قانونی: خریدار نباید سوابق محکومیت قطعی داشته باشد یا درگیر پرونده‌های حقوقی و کیفری باشد که توان مدیریتی و اعتباری وی را زیر سوال ببرد.

توان مالی: خریدار باید از نظر مالی توانایی پرداخت وجه معامله و همچنین مدیریت مالی شرکت را پس از خرید داشته باشد.

تخصص و تجربه مرتبط: خریدار باید توانایی مدیریت شرکت را داشته باشد و با صنعت مربوطه(در اینجا صنعت خودروسازی) آشنایی کافی داشته باشد.

با بررسی اجمالی شرایطی که یک شخص یا مجموعه را به گزینه‌ای مناسب برای تملک بلوک سهام سایپا تبدیل می‌کند متوجه می‌شوید که برخی از اسامی و افرادی که نامشان در میان متقاضیان سهام تودلی سایپا مطرح شده است، با ارفاق تنها مشمول یکی از شروط اهلیت می‌شوند اما بابک زنجانی با سابقه‌ای که در افکار عمومی از خود به جای گذاشته است و میزان بدهی وی به وزارت نفت، بعید است که حتی مشمول یکی از شروط مورد اشاره شود.

تنها توصیه‌ و درخواستی که می‌توانیم داشته باشیم این است که “خصوصی‌سازی معاصر پر از تسلط نااهلان بر صنایع است” لطفا در خصوصی سازی سایپا احتیاط کنید.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com