Wp Header Logo 2920.png

به گزارش خبرنگار پرشین خودرو ، بازار خودرو ایران در سال‌های اخیر به‌دلیل تحریم‌ها و سیاست‌های ناکارآمد و تصمیمات نادرست دچار نوسانات شدید و بی‌ثباتی بسیاری شده و حالا رکود اقتصادی هم وضعیت کنونی و قدرت خرید مردم نیز تأثیر گذاشته است و باعث شده که بازار خودرو در کشور روزهای بی‌ رمقی را سپری  کند؛ رکود عمیق، نوسان قیمت‌ ها، ضعف عرضه، قدرت خرید پایین و سایه مذاکرات، همگی دست‌ به‌ دست هم دادند تا خریداران و فروشندگان، بلاتکلیف و سردرگم بمانند.

با این حال، تنها عامل محدودکننده بازار خودرو تحریم‌ها و تصمیمات نادرست نبوده‌اند؛ بلکه مجموعه‌ای از عوامل به ویژه ممنوعیت واردات خودرو طی ۵سال و تشدید سیاست‌های قیمت‌گذاری دستوری، بازار خودرو را با بحران عمیق‌تری روبه‌رو ساخته و در این میان، هم تولیدکنندگان و هم مصرف‌کنندگان بیشترین آسیب را دیده‌اند.

در این میان، نوسان نرخ ارز نیز سبب فراز و فرود قیمت انواع خودرو در بازار شده که تصمیم گیری برای خرید خودرو را سخت کرده است. علیرغم اینکه گفته می شد واردات خودرو می توانست سرکوب قیمتی در بازار ایجاد کند، اما شاهد رشد نرخ انواع خودرو در بازار فعلی هستیم.

البته یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در بازار فعلی خودرو سیاست‌های جدید عرضه و تقاضا است. کاهش عرضه برخی مدل‌های پرتقاضا به دلیل مشکلات تولید یا محدودیت‌های وارداتی، تعادل بازار را برهم زده و زمینه را برای افزایش قیمت‌ها فراهم کرده است.

در واقع طی یک سال گذشته، بازار خودرو به نوعی به سقف قیمتی خود نزدیک شد، تا جایی که حالا ارزان‌ترین خودروی سواری نو در بازار یعنی ساینای دنده‌ای، بهایی معادل نیم میلیارد تومان دارد. این در شرایطی است که قدرت خرید در طرف تقاضا، به شدت کاهش یافته است.

بررسی روند بازار خودرو و مراجعه خریداران نشان می‌دهد که تقریبا از دهه ۹۰ تاکنون قدرت خرید خودرو به شدت کاهش یافته و همین موضوع موجب کاهش تقاضای واقعی در این سالها و با ادامه شرایط رکود تورمی در اقتصاد و تحولات سیاسی ، تعمیق رکود در بازار خودرو جدی تر شده است .

بنابراین این روزها بازار خودرو یکی از مبهم‌ترین مقاطع خود سپری می کند و علاوه بر اینکه سکوت معاملات و افت تقاضا، چشم‌انداز آن را بیشتر از همیشه به تحولات سیاسی و اقتصادی وابسته کرده است، رشد هزینه واردات و سیاست های تعرفه ای ، بحران در تامین قطعات، پیش‌بینی مسیر قیمت‌ها را به امری پیچیده بدل کرده و آن را به تصمیم‌های آتی سیاست‌گذاران  گره زده است.

رکود عمیق بازار خودرو در سایه مذاکرات سیاسی و بی ثباتی اقتصادی

اما در  مورد چرایی وضعیت کنونی بازار خودرو یک کارشناس بازار خودرو در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو، مذاکرات سیاسی را یکی از فاکتورهای مهم و تأثیرگذار بر بازار خودرو می داند و معتقد است که به دلیل ابهام و بلاتکلیفی در مورد سرانجام مذاکرات، بسیاری از خریداران دست نگه داشتند.

سعید موتمنی، با ابراز تاسف از تبدیل خودرو به کالای سرمایه در یک دهه اخیر افزود : اینکه همچنان از نگاه مصرف کنندگان خودرو کالای سرمایه ای است باعث شده که هچنان خریداران چشم به تاثیر تحولات بر بازار قیمت ها بدوزند و بنابراین وقتی خریداران حس کنند ممکن است نتایج مذاکرات مثبت باشد، خریدشان را به تأخیر می‌ اندازند تا شاید قیمت‌ ها کاهش یابد.

به گفته وی وجود چنین شرایطی باعث شده که بازار خودرو در رکود مطلق به‌سر می‌ برد و نه عرضه‌ ای به شکل قابل قبول وجود دارد و نه خرید و فروشی که نشان از جنب‌ و جوش داشته باشد و عملا هیچ نشانه‌ ای از تحرک دیده نمی‌ شود.

این کارشناس بازار خودرو همچنین به تاثیر عرضه بیشتر در تغییر وضعیت کنونی بازار خودرو و کاهش قیمت ها اشاره کرد و گفت : مسلما افزایش عرضه می‌ تواند به بهبود شرایط کمک کند، چون هرچه عرضه بیشتر باشد، فاصله قیمتی بین بازار و کارخانه کاهش پیدا می‌ کند. اما باید توجه داشت که در حال حاضر تقاضای کاذب در بازار وجود ندارد و تعداد خریداران واقعی کم است در حالی که  قیمت‌ ها هم بسیار بالاست و قدرت خرید مردم پایین آمده است بنابراین  افزایش عرضه به تنهایی نمی‌ تواند به تنهایی بازار را از وضعیت فعلی خارج کرد و نجات بخش باشد .

به گفته موتمنی با وجود رکود مطلق در بازار خودرو ، اما همچنان در شهرهای بزرگ، خودرو یکی از نیازهای اساسی زندگی روزمره است، به همین خاطر تقاضا به‌طور کامل صفر نشده، اما بسیار کاهش یافته است و فقط کسانی که نیاز فوری دارند یا می‌ خواهند خودرویشان را تبدیل به احسن کنند، اقدام به خرید می‌ کنند.

وی همچنین به تاثیر رشد هزینه واردات و مشکلات تامین قطعات بر جریان قیمت خودرو در بازار اشاره کرد و گفت : بر اساس ارزیابی ها در حال حاضر خودروسازان داخلی و حتی مونتاژکاران به‌دلیل مشکلات تامین قطعات تحت‌فشار شدیدی هستند و این موضوع در کنار افزایش هزینه واردات و نرخ تعرفه ها می‌تواند منجر به‌تشدید تورم در بازار خودروهای داخلی و مونتاژی شود ؛ اتفاقی که بخشی از آن در خصوص نرخ مونتاژی ها و وارداتی ها رخ داده است .

با توجه به چنین مسائلی است که بازار خودرو ایران همیشه میزبان تورم و اعلام قیمت‌های عجیب از سوی شرکت‌ها و بازار است ؛ شرایطی که باعث شده که  دیگر مردم از تغییر قیمت‌های به وجود آمده تعجب نمی‌کنند و شگفت‌زده نمی‌شوند.

کارشناسان بازار خودرو بر این باورند که عواملی چون کاهش درآمد سرانه، تورم مزمن، تحریم‌ها، سیاست‌های دستوری در قیمت‌گذاری و نبود رقابت موثراز جمله مسائلی هستند که  به افزایش زمان انتظار برای خرید خودرو دامن زده‌اند.

آخرین تحولات قیمتی در بازار خودرو ؛ رکود وارداتی ها و افزایش مونتاژی ها

بر همین اساس بررسی قیمت ها در بازار خودرو نشان می دهد همچنان نوسانات قیمتی در این بازار خودروهای داخلی و مونتاژی و وارداتی وجود دارد و به طوری که برخی از محصولات داخلی به افت قیمت همراه شدند و در کنار رکود وارداتی ها ،بسیاری از مونتاژی ها با ثبت قیمت جدید شرکت ها با رشد قیمت مواجه شدند .

کدام خودروها گران و کدام ارزان شدند؟

جدیدترین ارزیابی قیمتی نشان می دهد که در بازار خودروهای داخلی ، ساینا S اتومات  مدل ۱۴۰۳ با ۱۸ میلیون ‌تومان کاهش ۶۴۴ میلیون ‌تومان، دنا پلاس دنده ای مدل ۱۴۰۴ با ۴  میلیون ‌تومان کاهش ۸۸۲ میلیون ‌تومان، کوییک RS  مدل ۱۴۰۴ با  ۷ میلیون ‌تومان کاهش ۴۸۹ میلیون ‌تومان، پژو ۲۰۷ پانوراما ارتقا یافته مدل سال با ۷ میلیون ‌تومان کاهش ۹۰۳میلیون ‌تومان، کوییک اتومات مدل ۱۴۰۳ با ۶ میلیون‌ تومان کاهش ۶۷۷ میلیون ‌تومان و اطلس مدل ۱۴۰۴ نیز با ۵  میلیون‌تومان کاهش ۵۷۷ میلیون ‌تومان قیمت‌گذاری شدند.

همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد رشد بهای ۵ تا ۴۰  میلیون ‌تومانی بودیم. جایی که قیمت فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (مدل ۱۴۰۴ با ۴۰ میلیون ‌تومان افزایش به ۳ ‌میلیارد و ۱۵۰ میلیون‌ تومان، فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره با ۳۰  میلیون‌ تومان افزایش به ۳‌ میلیارد و ۲۰۰میلیون ‌تومان، کی ام سی J۷ مدل ۱۴۰۴ با ۲۰  میلیون‌ تومان افزایش به یک ‌میلیارد و ۹۵۰ میلیون ‌تومان، فونیکس FX پریمیوم با ۲۰ میلیون ‌تومان افزایش به یک ‌میلیارد و ۱۵۰ میلیون‌ تومان و تیگارد X۳۵  پلاس با۱۰ میلیون‌ تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۶۸۰ میلیون‌ تومان رسید.

از سویی در خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۵۰  میلیون‌ تومانی بودیم به طوری که ارزش هیوندای کونا مدل ۲۰۲۴ با ۵۰ میلیون‌ تومان کاهش به  ۴‌میلیارد و ۵۰۰میلیون ‌تومان، کیا K۵ مدل ۲۰۲۴ با ۵۰ میلیون‌ تومان کاهش به ۶ میلیارد و ۲۰۰  میلیون ‌تومان، نیسان سیلفی E-Power  مدل ۲۰۲۴ با ۵۰ میلیون ‌تومان کاهش به ۳ میلیارد و ۸۰۰میلیون‌ تومان و هوندا سیتی مدل ۲۰۲۳ با ۵۰  میلیون ‌تومان کاهش به ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون‌ تومان رسیده اند.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com