Wp Header Logo 2516.png

شفقنا- حمله هوایی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران در اوایل صبح یکشنبه، وحشت گسترده‌ای را در بازارهای جهانی برانگیخته است.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، به نقل از العربی الجدید، پس از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مبنی بر هدف قرار دادن سایت‌های «مهم» در فردو، نطنز و اصفهان و هشدار در مورد حملات بیشتر؛ هشدارهای فوری توسط مؤسسات مالی و اقتصادی جهانی مطرح شده است. این پیش‌بینی‌ها شامل افزایش احتمالی قیمت نفت به ۱۳۰ دلار برای هر بشکه، افزایش تورم در ایالات متحده به ۶ درصد و لغو قریب‌الوقوع هرگونه احتمال کاهش نرخ بهره در سال جاری، طبق برآوردهای مؤسسات اقتصادی برجسته‌ای مانند آکسفورد اکونومیکس است‌. آنها همچنین اظهار داشتند که حمله آمریکا می‌تواند تجارت بین‌المللی نفت را به طور موقت فلج کند، به خصوص اگر تهران با بستن تنگه هرمز یا هدف قرار دادن زیرساخت‌های انرژی در خلیج فارس پاسخ دهد.

بازارها در انتظار پاسخ ایران

بازارهای جهانی در انتظار پاسخ ایران به حمله آمریکا هستند، در این میان، سناریوهای نامحدودی وجود دارد که می‌تواند منجر به بسته شدن تنگه هرمز یا توقف تولید نفت ایران شود.

مارک اسپیندل، مدیر ارشد سرمایه‌گذاری در شرکت پوتوماک ریور کپیتال، گفت که بازارها «شوک اولیه را احساس خواهند کرد و قیمت نفت با افزایش چشمگیری مواجه خواهد شد».

او تصریح کرد که عدم ارزیابی فوری از میزان خسارت ناشی از این حمله، عدم قطعیت بیشتری را به مسیر آینده ایجاد می‌کند.

اسپیندل روز یکشنبه به ABB Live Business گفت: «سوال اکنون فقط این نیست: چه اتفاقی افتاده است؟ مهمتر از آن، چه اتفاقی می‌افتد؟» این سخن در اشاره به این است که بازارها تا زمانی که ماهیت پاسخ ایران و مسیر تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی روشن‌تر نشود، تحت فشار نوسانات باقی خواهد ماند.

در همین حال، جک ابلین، مدیر ارشد سرمایه‌گذاری در شرکت کرست کپیتال معتقد است که حملات ایالات متحده به تأسیسات ایران «لایه پیچیده‌ای از ریسک» را به عرصه سیاست پولی اضافه کرده است. او تأکید کرد که قیمت‌های بالاتر انرژی اکنون به سرعت به نرخ‌های تورم بالاتر تبدیل می‌شوند.

ابلین افزود: «این قطعاً بر قیمت‌های انرژی تأثیر خواهد گذاشت و ممکن است بر تورم نیز تأثیر بگذارد.»

او خاطرنشان کرد که این عامل می‌تواند «برنامه‌های بانک‌های مرکزی برای کاهش نرخ بهره را پیچیده کند.»

او افزود: «به‌ویژه با توجه به رشد ضعیف جهانی؛ بازار اکنون نمی‌تواند تأثیر مورد انتظار افزایش قیمت سوخت بر هزینه‌های مصرف‌کننده را نادیده بگیرد.»

برآوردهای اولیه

طبق برآوردهای IBKR، یکی از بزرگترین شرکت‌های کارگزاری جهانی متخصص در معاملات سهام و مشتقات، و Wedbush Securities، یک شرکت برجسته خدمات مالی آمریکایی متخصص در تحلیل بازار و مدیریت دارایی، تشدید درگیری نظامی بین ایالات متحده و ایران، با وجود نوسانات شدید در بازارهای سهام، لزوماً به معنای فروپاشی بلندمدت نیست. با این حال، دارایی‌های امن مانند طلا و دلار را دوباره در کانون توجه قرار خواهد داد.

استیو ساسنیک، استراتژیست ارشد بازار در IBKR، گفت: «حرکت به سمت دارایی‌های امن، بازده اوراق قرضه ایالات متحده را کاهش داده و به‌طور موقت دلار را تقویت خواهد کرد.»

او اظهار کرد که مسیر نهایی بازارها به واکنش ایران و میزان افزایش قیمت نفت بستگی خواهد داشت.

ودبوش با استناد به داده‌های CapIQ Pro گزارش داد که شاخص S&P 500 از نظر تاریخی در طول سه هفته اول بحران‌های ژئوپلیتیکی تنها 0.3 درصد کاهش یافته است، اما دو ماه بعد به طور متوسط 2.3 درصد افزایش یافته است، همانطور که در مورد حمله به عراق در سال 2003 و حملات آرامکو در سال 2019 اتفاق افتاد. این تحلیل نشان می‌دهد که «آرامش سریع دیپلماتیک» ممکن است تنها شرط بازار برای بهبود کوتاه مدت تا میان مدت باشد. معاملات آتی نفت خام برنت از 10 ژوئن تا 18 درصد افزایش یافته و روز پنجشنبه به بالاترین حد خود در پنج ماه گذشته یعنی 79.04 دلار رسیده است، اما شاخص S&P 500 از زمان کاهش خود در آغاز حملات اسرائیل به ایران در 13 ژوئن، به سختی تغییر کرده است.

سه سناریو

پیش از حمله ایالات متحده به ایران، تحلیلگران آکسفورد اکونومیکس سه سناریو را مطرح کردند که شامل کاهش تنش در درگیری، توقف کامل تولید ایران و بسته شدن تنگه هرمز می‌شد.

به گزارش رویترز، این موسسه در یادداشتی اعلام کرد: «هر یک از این موارد پیامدهای فزاینده و قابل توجهی برای قیمت جهانی نفت دارد.»

این موسسه افزود که در بدترین حالت، قیمت جهانی نفت به حدود ۱۳۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید و تورم ایالات متحده را تا پایان امسال به نزدیک به ۶ درصد خواهد رساند.

موسسه آکسفورد اکونومیکس در یادداشتی که پیش از حملات هوایی آمریکا منتشر شد، اعلام کرد: «در حالی که شوک قیمتی به دلیل ضربه به درآمدهای واقعی، ناگزیر هزینه‌های مصرف‌کننده را کاهش می‌دهد، هرگونه شانسی برای کاهش نرخ بهره ایالات متحده در سال جاری به دلیل میزان افزایش تورم و ترس از سرایت تورم بعدی تضعیف خواهد شد.»

متن خبر در العربی الجدید

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com