Wp Header Logo 751.png

شفقنا افغانستان – سومین نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان به میزبانی سازمان ملل متحد، قرار است امروز در هتل مجلل «رتز کارلتون» در شهر دوحه، پایتخت قطر آغاز می شود و فردا نیز ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، قرار است این نشست حوالی ساعت 6:00 عصر به وقت محلی به ریاست رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح، آغاز  شود.

بر اساس گزارش های منتشر شده، دولت قطر تدابیر شدید امنیتی در اطراف محل برگزاری این نشست درنظر گرفته است و مأموران امنیتی این کشور از سگ های تربیت شده برای بازرسی مهمانان استفاده می کنند.

سومین نشست دوحه، قرار است با سخنرانی رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان لل متحد در امور سیاسی و صلح آغاز شود، سپس نماینده قطر سخنرانی خواهد کرد، پس از ذبیح الله مجاهد، سخنگو و رئیس هیأت طالبان سخنرانی می کند و پس از هرکدام از نمایندگان ویژه کشورها به مدت سه دقیقه فرصت دارند که صحبت کنند.

هتل محل برگزاری نشست

بر اساس معلومات دریافتی خبرنگار شفقنا، در حال حاضر نمایندگان همه کشورها به محل برگزاری نشست رسیده اند و سرگرم گفتگوهای دوجانبه و چند جانبه هستند.

«حضور جنجال برانگیز طالبان»

طالبان پس از رایزنی های گسترده با سازمان ملل متحد، حاضر شد که هیأتی را در سومین نشست دوحه اعزام کند؛ کاری که در اولین و دومین نشست دوحه انجام نداند.

هیأت طالبان به ریاست ذبیح الله مجاهد، سخنگوی این گروه و نمایندگانی از وزارت های داخله، صنعت و تجارت، بانک مرکزی و رئیس دفتر قطر  این گروه دیروز کابل را به مقصد دوحه ترک کردند.

این هیأت به دستور هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان تشکیل شده است و هیچ دیپلمات و نماینده از وزارت خارجه این گروه در آن حضور ندارد.

حضور طالبان در این نشست باعث شده است که سازمان ملل متحد، از دعوت نمایندگان زن و جامعه مدنی افغانستان در جلسات اصلی خود داری کند و همچنین موضوعات حقوق بشر و حقوق زنان را از دستورکار این نشست خارج کند.

این مسئله با انتقادات گسترده از سوی فعالان حقوق زن و حقوق بشر در افغانستان و سراسر جهان مواجه شده است و «تسلیم شدن» سازمان ملل متحد به خواست های طالبان، تعبیر شده است.

از جمله، 12 چهره سرشناس زن، شامل هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین امریکا، جولیا گیلارد نخست وزیر پیشین استرالیا، ویوسا عثمانی، رئیس جمهور کوزوو، در یک نامه سرگشاده از تصمیم سازمان ملل متحد به شدت انتقاد کرده اند و گفته اند که طرد زنان افغانستان از سوی جامعه  بین ‌المللی «ظالمانه» است، صدای آنان را به حاشیه خواهد برد و حقوق آنان را تضعیف خواهد کرد.

در داخل افغانستان نیز زنان و فعالان حقوق بشر، سازمان ملل متحد را به «سفیدنمایی» طالبان متهم کرده اند و گفته اند که با این گروه، بجای «مذاکره»، باید «مبارزه» صورت گیرد.

«رد دعوت سازمان ملل از سوی زنان»

نشست اصلی دوحه که با حضور نمایندگان ویژه کشورها و هیأت طالبان برگزار می شود، برای امروز و فردا برنامه ریزی شده است، اما طالبان از شماری از زنان شناخته شده افغانستان دعوت کرده اند که در یک نشست دیگر که روز سه شنبه در دوحه برگزار می شوند، شرکت کنند.

تا اکنون حبیبه سرابی، عضو ارشد هیأت مذاکره کننده صلح دولت پیشین افغانستان، زبیده اکبر، فعال مستقل حقوق بشر و نبیله مصلح، فعال حقوق زنان، تأیید کرده اند که از سوی سازمان ملل متحد برای اشتراک در این نشست دعوت شده اند.

این سه چهره شناخته شده زن افغانستان اما گفته اند که دعوت سازمان ملل متحد را رد کرده اند و در این نشست «حاشیه ای» اشتراک نمی کنند.

حبیبه سرابی با نشر بیانیه ای در ایکس گفته است که سازمان ملل متحد تا اکنون نتوانسته است قطع‌نامه‌ی ۲۷۲۱ شورای امنیت این سازمان درباره‌ تعیین فرستاده‌ ویژه و عملی‌ساختن توصیه ‌های ارزیابی مستقل، و مهم‌تر از همه، نیاز به تضمین مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان در تمام روند را اجرا کند.

سرابی افزوده است که به نظر می‌ رسد در دستورکار نشست دوحه راه‌حل ‌های سیاسی به حاشیه رانده‌شده و تمرکز صرفا بر مسائل فنی است. به‌گفته‌ او، کمک‌ های اقتصادی و توسعه‌ای بدون راه‌حل‌های سیاسی قابل دوام نیست.

خانم سرابری گفته است، درحالی‌که نشست سوم دوحه از ۳۰ جون تا اول جولای برنامه‌ریزی شده است، نشست با نمایندگان جامعه‌ی مدنی به یک نشست جانبی پس از دوحه منتقل شده است.

او با اشاره به این‌که وضعیت حقوق بشر در افغانستان به ‌طور پیوسته در حال بدتر شدن است، گفته که هیچ سازوکار پاسخگویی وجود ندارد که طالبان را مسئول نقض حقوق بشر و بویژه علیه زنان، جوامع هزاره و اقلیت‌ های مذهبی بداند.

نبیله مصلح نیز گفته است که زنان باید در میز اصلی نشست و در مذاکرات اصلی سهیم باشند نه در حاشیه و «اشتراک در نشست حاشیوی تنها در سطح یک نشست خواهد بود که من در آن اشتراک نخواهم داشت.»

زبیده اکبر، که اولین زنی بود که دعوت سازمان ملل متحد را رد کرد، نیست گفته است که به دلیل در حاشیه قرار گرفتن موضوعات حقوق زن و حقوق بشر در نشست سوم دوحه، این نشست را تحریم و دعوت سازمان ملل متحد را رد کرده است.

با توجه به اعتراضات گسترده نسبت به سومین نشست دوحه و دون پایه بودن مقام های برگزارکننده و اشتراک کننده، بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی به این باور هستند که سومین نشست دوحه نیز گرهی از مشکل افغانستان نخواهد گشود.

گروه های سیاسی، مدنی و حقوق بشری سازمان ملل در مورد پیامدهای تعامل یک جانبه با طالبان به سازمان ملل متحد هشدار می دهند و می گویند که در صورتی که نشست ها و مشوره ها در مورد آینده افغانستان فراگیر نباشد و صدای همه در آن شنیده نشود، از مشروعیت نزد مردم این کشور برخوردار نخواهد بود و در نتیجه در حل بحران این کشور مؤثر نخواهد بود.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com