Wp Header Logo 2643.png

شفقنا- عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: قمر بنی هاشم (ع) مصداق کامل و بارز مواسات است.

به گزارش شفقنا، حجت الاسلام احمد اولیایی در شب نهم دهه ی محرم در هیئت آل کساء با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) اظهار داشت: حضرت می فرمایند:« روز قیامت حضرت عباس(ع) نزد خداوند دارای مقام و جایگاهی است که همه ی شهدا به این مقام و جایگاه غبطه می خورند.» این مقام به دلیل ویژگی ها و شخصیت و تمام آن چیزی است که قمر بنی هاشم(ع) برای خداوند متعال و برای سیدالشهداء(ع) در طبق اخلاص تقدیم کرد.

وی مواسات را یکی از ویژگی های قمر بنی هاشم(ع) خواند و گفت: امام زمان(عج) در زیارت ناحیه مقدسه اینگونه بر حضرت ابالفضل العباس(ع) سلام می دهند:« السَّلامُ عَلَی أبى الفَضلِ العَبّاسِ بنِ أمیرِ المُؤمِنینَ، المُواسى أخاهُ بِنَفسِهِ…سلام بر ابوالفضل عبّاس ، فرزند امیر مؤمنان؛ از خود در گذرنده با جان برای برادر» و یا در زیارت حضرت عباس نیز آمده است:« أشْهَدُ لَقَدْ نَصَحْتَ للّه وَلِرَسُولِهِ وَلاِءخِیک فَنِعْمَ الاْءخُ الْمُواسِی». ما در بسیاری ادعیه ها کنار نام حضرت واژه مواسات را مشاهده می کنیم  زیرا حضرت عباس(ع) اسطوره مواسات است.

وی تصریح کرد: در معنای مواسات می توان گفت مواسات جایی است که فرد چیزی را به حد کفاف خود دارد ولی همان را با دیگران شریک می کند. وجود این مرحله در انسان سخت و حائز اهمیت است و دارای مقامی است که نمی توان فقط شعار داد و بسیاری در این آزمون سربلند بیرون نمی آیند. زُرارَة بن اَعْیَن خدمت امام صادق(ع) عرضه داشت:« چه حقوقی بر گردن برادر مومن نسبت به برادر مومن خود است؟» امام صادق(ع) بار اول پاسخ ندادند زُراره دوباره سوال کردند، حضرت فرمودند :« ترسیدم با جوابی که می دهم کافر شوید» و وقتی اصرار کردند حضرت فرمودند:« شدیدترین چیزهایی که خداوند متعال بر خَلق واجب کرده است سه چیز است؛ طوری با برادرش رفتار کند که می خواهد با خود رفتار شود، دائم الذکر برای خداوند باشد، با برادر دینی خود در مال مواسات داشته باشد.»

وی عنوان کرد: قمر بنی هاشم(ع) مصداق اَتَم و بارز  مواسات است، که این مواسات دارای دو ویژگی است یکی برای خود فرد که مسیر کمال را ایجاد می کند و افزایش رزق و برکت در مال را به همراه دارد. اما این مواسات می تواند مالی، عملی و یا حتی حضور شما باشد که برکت وجودی شما است. گاهی با احوال پرسی از همسایگان و اقوام یک فضای محبت آمیز تقویت می شود که این نمونه ای از مواسات در رفتار و عمل است. و در مواسات در جان نیز مصداق آن قمر بنی هاشم است که هرآنچه دارد تقدیم خداوند و سیدالشهداء(ع) می کند که این بالاترین مرحله مواسات است. و جامعه ای که هدف آن تغییر به سمت مطلوب است باید مردم، مومنین و متدینین آن مواسات اخلاقی و عملی داشته باشند.

اولیایی، ادب را یکی دیگر از ویژگی های قمربنی هاشم(ع) دانست و افزود: حضرت در عمر شریف خود وقتی در کنار ابی عبدالله(ع) و امام حسن مجتبی(ع) بودند آنان را مولای من و امام من صدا می زدند و نسبت به امام خود که برادرشان بودند ادب می کردند. در روایات آمده است که قمر بنی هاشم(ع) حتی در دوران کودکی پای خود را جلوی ابی عبدالله(ع) دراز نمی کردند. این مقام ادب از یک سو ناشی از پرورش در خاندان اهل بیت(ع) است، و از سویی دیگر باید این ادب را در وجود مادری همچون حضرت ام البنین(س) جستجو کرد. زنی که بعد از حضرت الزهرا(س) با امیرالمومنین(ع) ازدواج کردند و وقتی وارد خانه حضرت شدند، نسبت به اولاد فاطمه زهرا(س) ادب می کردند و خود را کنیز آنان می دانستند. این مقام حضرت ام البنین(س) است که قمر بنی هاشم(س) در دامن او پرورش می یابد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: امروزه در جامعه ما این ویژگی دارای چالش و معضل است زیرا اگر ادب از جامعه ای برود دیگر هیچ قانونی نمی تواند نظم را در آن جامعه درست کند. مثلا اگر در قدیم بین دو برادر دعوایی صورت می گرفت گفته می شد:« احترام بزرگتر واجب است» و همین واجب بودن ادب در پیشگاه بزرگتر سبب حفظ کانون خانواده می شد. اما متاسفانه با وجود این فضای مجازی نوجوانان تحت تاثیر قرار گرفته و ادب را در نزد پدر و مادر و بزرگترها رعایت نمی کنند.  اما اگر در جامعه ای ادب وجود داشته باشد هیچ مشکلی برای همدلی و تصمیم گرفتن برای کارهای بزرگ پیش نمی آید اما اگر ادب وجود نداشته باشد شیطان به راحتی در آنجا نفوذ می کند.

source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com