شفقنا آینده- نشریه اکونومیست نوشته که شرکتهای چینی در حال پیروزی در رقابتی هستند که کشورهای توسعهیافته برای تسلط بر جنوب جهانی به راه انداختهاند.کارشناسان نشریه اکونومیست در ادامه این مطلب ادعا کردهاند که گسترش شرکتهای چینی در خارج از کشور خودشان درسهای مهمی برای مقامات غربی میتواند داشته باشد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از نشریه اکونومیست؛ از زمان پایان جنگ سرد، شرکتهای غولپیکر و ثروتمند جهان در عرصه تجارت جهانی نیروی غالب بودهاند. [تا جایی که] امروزهروز مصرفکنندگان و کارگران تقریباً در تمام کشورهای جهان به نوعی تحتتأثیر عملیات جهانی شرکتهای چند ملیتی آمریکایی، اروپایی و تا حدی هم ژاپنی قرار دارند. این لویاتانها را اما این روزها شرکتهای چینی که در صنایع مختلف- از خودرو گرفته تا پوشاک- با سرعت خیرهکنندهای در حال گسترش جهانی هستند، در معرض تهدید قرار دادهاند. در واقع یک مسابقه تجاری جدید آغاز شده است که عرصه وقوع این نبرد نه در چین است و نه در دیگر کشورهای جهان ثروتمند؛ بلکه این رقابت جدید را اقتصادهای جنوب جهانی که در حال رشد سریع هستند، میزبانی میکنند.
گسترش و توسعه تجارت چین [و شرکتهای چینی] تاکنون به دو شکل بوده است. اولین راه توسعه این تجارت از طریق زنجیره تامین کالاست- که حالا دیگر کاملا جهانی شده است. در این زمینه میتوان به این واقعیت آماری اشاره کرد که میزان سرمایهگذاری مستقیم شرکتهای چینی در کشورهای خارجی در سال گذشته سه برابر شده و به 160 میلیارد دلار رسیده است- که البته بخش زیادی از آن صرف ساخت کارخانه در کشورهای مختلف- از مالزی تا مراکش- شده است. با این حال واقعیتی که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، این است که شرکتهای چینی به دنبال 5 میلیارد مصرفکنندهای هستند که در بقیه کشورهای در حال توسعه (به جز چین) زندگی میکنند. از سال 2016، میزان فروش محصولات شرکتهای چینی در جنوب جهانی نیز چهار برابر شده و به 800 میلیارد دلار رسیده- که به این معناست که در حال حاضر این شرکتها در جنوب جهانی بیشتر از کشورهای ثروتمند میفروشند.
با این حال، شکل دقیق گسترش چین نتیجه سیاستهای دولتهای غرب [در مقابله با چین] است. در واقع در پاسخ کشورهای ثروتمند که برای جلوگیری از ورود کالاهای چینی- از قبیل پنلهای خورشیدی و خودروهای الکتریکی- موانع تجاری زیادی ایجاد میکنند، برخی از شرکتهای چینی تلاش میکنند با انتقال تولید به جنوب جهانی، محدودیتها را کنار بزنند. در عین حال، فروش محصولات به بازارهای نوظهور به تنهایی و بدون اهداف جانبی چون دور زدن محدودیتها هم جذابتر شده است. در واقع مسیر این شرکتها با تلاشهای دولت چین برای ایجاد روابط دیپلماتیک با جنوب جهانی به ویژه با تسهیل یک تریلیون دلار سرمایهگذاری زیرساختی از طریق ابتکار یک کمربند و یک جاده هموارتر از همیشه شده است.
متن کامل این مطلب را در اینجا بخوانید
source