شفقنا آینده– یک استاد دانشگاه و جامعه شناس درباره قوانین جدید آموزش و پرورش در خصوص جلوگیری از بازنشستگی معلمان می گوید: معلمی شغلی است که فرسودگی در آن زیاد است یعنی کسی که تدریس می کند کلا با مشکلات هنجره روبه رو است، با مشکلات روپا ایستادن روبه رو است و فرسودگی در کار تدریس بسیار زیاد است و اینکه آنها به سن بازنشستگی می رسند و از بازنشستگی آنها جلوگیری کنیم کار درستی نیست. به هر حال بسیاری از مردم در جامعه هستند که بیکارند و خواهان ورود به سیستم آموزشی هستند خوب چرا از اینها استفاده نکنیم
مثلث آموزشی در ایران دچار مشکل است
دکتر افسر افشار نادری در گفت وگو با خبرنگار شفقنا آینده در پاسخ به این سوال که با توجه به مشکلات سیستم آموزش در کمبود معلمان اخیرا آموزش و پرورش به دنبال قوانینی است که از بازنشستگی معلمان جلوگیری کند آیا چنین مساله تاثیر نامطلوبی در آینده آموزشی کشور خواهد داشت اظهار داشت: مشکل آموزش و پرورش ما تنها معلمان نیستند به هر حال مثلث آموزشی در ایران دچار مشکل است؛ یک جا مدارس است، یک جا محتوای آموزشی است و یک جا مربوط به معلمان است. یک جا هم تضاد فرهنگ در جامعه است آموزش های خانواده آموزش های سیستم که تضاد وجود دارد. یکی از این زوایای آموزش مربوط به معلمان هستند.
معلمی شغلی است که فرسودگی در آن زیاد است
وی افزود: معلمی شغلی است که فرسودگی در آن زیاد است یعنی کسی که تدریس می کند کلا با مشکلات هنجره روبه رو است، با مشکلات روپا ایستادن روبه رو است و فرسودگی در کار تدریس بسیار زیاد است و اینکه آنها به سن بازنشستگی می رسند و از بازنشستگی آنها جلوگیری کنیم کار درستی نیست. به هر حال بسیاری از مردم در جامعه هستند که بیکارند و خواهان ورود به سیستم آموزشی هستند خوب چرا از اینها استفاده نکنیم. سیستم آموزشی ما سیستمی نیست که به تجربه فکر کند. در کشورهای دیگر به عنوان مثال کسی که تازه وارد است در کنار دست یک معلم باتجربه قرار می دهند به عنوان دستیار که یاد بگیرد در کلاس چطور رفتار کند و چطور تدریس کند و در نهایت وقتی به پختگی لازم رسیدند جایگزین قبلی ها می شوند ما می توانیم چنین سیستمی را ایجاد کنیم. اما همه چیز که در جامعه ما زوری نمی شود اینکه به فردی بگوییم تو نباید بازنشسته شوی خواه ناخواه کسی که به سنی می رسد بازدهی او کمتر از یک فرد جوان و پرانرژی است ما می توانیم با جایگزینی با کسی که جوان است در کنار یک فرد با تجربه قرار دهیم و بعد از آنکه به درجه ای از تجربه رسیدند جایگزین کنیم اما راهکارهای اشتباه را انتخاب کردن برای آنکه به مشکلات غلبه کنیم صحیح نیست و همان می شود که در جامعه ما رایج است. فکر می کنیم با زور و با فشار مسائلی را جایگزین کنیم.
حقوق و مزایای ناکافی وجود دارد
معلمان بسیار زیر ذره بین هستند
وی با بیان اینکه علاوه بر این که ما بسیاری از باتجربه ها را قبلا به زور بازنشسته کردیم حالا تعدادی هم که باقی مانده اند بخواهیم به زور بازنشسته نکنیم به نظر من این مسائل نمی تواند راهکار درستی برای خلاص شدن از مشکلات سیستم آموزشی باشد گفت: چرا وقتی که در جامعه بیکاری موج می زند اما وقتی به یک شغلی نیاز داریم هیچ کسی نیست، پس باید علت را بیابیم. علت آن این است که حقوق و مزایای ناکافی وجود دارد که خوب باید حقوق ها را کافی کنیم علت دیگر این است که معلمان به شدت تحت فشارهای عقیدتی آموزشی فکری که چطور رفتار کند چه بگوید چه طور زندگی کند. معلمان بسیار زیر ذره بین هستند این مسائلی است که باید در نظر گرفته شود برای شغل هایی که تا این اندازه حساس است مدرسه منتقل کننده فرهنگ در جامعه است بنابرین باید یک جو مناسب و خوبی حاکم باشد تا بتوانیم در این جو حاکم آنچه را که می خواهیم منتقل کنیم.
معلم باید فکرش آزاد باشد که با گشایش فکری با دانش آموزان برخورد کند
نادری تصریح کرد: عوض شدن مداوم مطالب درسی که بسیاری از آنها کاربردی نیست و ما باید ببینیم که معلمی یک شغل پذیرفته در جامعه بود معلمی شغلی بود که قابل احترام و دارای اعتبار بالای اجتماعی بود اما آیا چنین چیزی است. مثلا یک معلم صبح به بچه من درس می دهد بعد که یک تاکسی دنبال من می آید می بینم همان معلم راننده تاکسی است خوب اعتبار این شغل زیرسوال رفته است. معلم باید فکرش آزاد باشد که با گشایش فکری با دانش آموزان برخورد کند تازه معلمان را گاهی بی اعتبار کردیم با برخوردهای شدید و توهین به آنها و زیرفشار قرار دادن آنها این شغل زیر سوال رفته است.
source