فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی کشور اعلام کرد موارد آتش سوزی در مراتع و مناطق جنگلی نسبت به پارسال ۴۷ درصد افزایش یافته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرهنگ علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی کشور با اشاره به افزایش قابل توجه موراد آتش سوزی در مراتع و مناطق جنگلی از ابتدای سال تا نیمه مردادماه ۱۴۰۳ ابراز امیدواری کرد با هماهنگی و انسجام دستگاههای ذیربط و اتخاذ تصمیمات مناسب، عوامل بازدارندهای مانند تامین تجهیزات ضد حریق و یا راهکار چرای دامها بصورت موثر و گسترده تری بکار گرفته شود.
آهنگران با بیان اینکه زندگی مخلوقات خداوند در مراتع، جنگلها و مناطق بیابانی، از گیاهان گرفته تا حیوانات و جانوران با زندگی جوامع بسری ارتباط مستقیم دارد، تصریح کرد: همه میدانیم که موضوع با اهمیتی مانند تنفس انسانها به رشد و نمو گیاهان و درختان وابسته است و از تولید اکسژن گرفته تا جلوگیری از ایجاد گردوغبار فقط بخشی از کارکردهای گیاهان است و از همین رو حفظ آنها و محیط زیست آنها اهمیت حیاتی دارد.
وی با اشاره به محدود بودن گستره مراتع و جنگلهای ایران، اظهار داشت: در کشور ما ۱۳۴ میلیون هکتار مرتع و جنگل وجود دارد که ۸۴ میلیون هکتار از آن را مراتع و ۲۱ میلیون هکتار را جنگلها تشکیل میدهند و بیش از ۳۰ میلیون هکتار نیز مناطق بیابانی شامل منابع طبیعی هستند.
فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی کشور آتش سوزی را یکی از آسیب زاترین حوادث در این مناطق عنوان کرد و گفت: از ابتدای امسال تا نیمه مردادماه ۱۰۴۲ فقره آتش سوزی رخ داده است که نسبت به رقم ۷۰۸ فقره در مدت مشابه پارسال، افزایش ۴۷ درصدی را نشان میدهد.
آهنگران افزود: از نظر وسعت نیز، در ۱۳۳ روز گذشته بیش از ۲۱ هزار هکتار از مراتع و مناطق جنگلی دچار حریق شده که نسبت به وسعت ۴۵۰۰ هکتاری مدت مشابه پارسال شاهد افزایش ۳۷۲ درصدی هستیم.
وی با بیان اینکه آتش سوزیهای مرتعی و جنگلی به سه دسته تقسیم میشوند، اظهار داشت: حدود ۸۵ درصد از آتش سوزیهای امسال سطحی بوده که گیاهان و بوتههای کوتاه را میسوزاند و ۱۳ درصد تنه و ۲ درصد هم تاج درختان را سوزانده اند.
فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی درباره محل آتش سوزیها نیز گفت: حدود ۳۷ درصد از حریقها در مراتع رخ داده، ۱۴ درصد در اراضی جنگلی، ۴۸ درصد در جنگلهای طبیعی و ۱ درصد در جنگلهای بذرپاش بوده است.
بر اساس آمار حدود ۹۷ درصد از آتش سوزیهای امسال در ۱۱ استان زاگرس، نیم درصد در مناطق هیرکانی و ۲.۵ درصد نیز در سایر مناطق مرتعی و جنگلی کشور رخ داده است.
آهنگران با بیان اینکه کارشناسان چرای دام در مراتع را راهکاری موثر برای جلوگیری از انباشت علوفه در مراتع میدانند، گفت: تمام مراتع کشور ما شناسایی شده و برای برخی از آنها مجوز چرا صادر شده است که با توجه به عواملی مانند وسعت مرتع و شرایط زیست محیطی میتوانند انفرادی و یا جمعی باشند.
وی افزود: صدور مجوزهای چرا تابع مقررات و شرایطی مانند زمان بندی چرا است که در اغلب موارد، زمان ورود دام ۱۸ اردیبهشت ماه و زمان خروج از مرتع ۴ ماه بعد از آن تعیین شده است.
آهنگران با بیان اینکه از نظر منابع طبیعی چرا باید تابع مقررات، ساماندهی شده و تحت نظارت باشد، تصریح کرد: به عنوان مثل ورود دام به مرتع قبل از موعد تعیین شده میتواند باعث از بین رفتن جوانههای گیاهی و سم کوب شدن آنها شود و یا اینکه در مواردی باید امنیت حیوانات وحشی منطقه نیز مورد توجه قرار گیرد.
فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی تصریح کرد: در برخی از مناطق مجوز دست چین کردن علوفه نیز صادر شده است تا با جلوگیری از انباشت علوفه در مرتع، خطر آتش سوزی کاهش یابد.
source