تعیین محدودیت دامنه نوسان مثبت و منفی یک درصد از اوایل هفته گذشته اجرایی شد؛ کارشناسان معتقدند با این محدودیت سهامهای بورسی فقط درجا میزنند و نمیتواند راهکار خوبی برای کنترل شاخص بورس در مواقع خاص باشد.
خبرگزاری میزان – شاخص بورس ۱۰ مرداد به واسطه اتفاقات اخیر با ریزش ۵۲ هزار واحدی روبهرو شد، روز شنبه ۱۳ مرداد نیز روند نزولی ادامه یافت و شاخص با اُفت بیش از ۶۱ هزار واحد به مرز کانال ۲ میلیون واحدی نزدیک شد.
ادامه روند نزولی شاخص بورس، باعث شد هیئتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، از روز یکشنبه ۱۴ مرداد دامنه نوسان را برای نمادهای معاملاتی در بورس و فرابورس به مثبت و منفی یک درصد و دامنه نوسان قیمت صندوقهای سرمایهگذاری سهامی و مختلط را به منفی و مثبت ۲ درصد محدود کند.
با توجه به تداوم شرایط حاکم بر بازار سرمایه، در این هفته و ریسکهای سیستماتیک موثر بر آن، مقرر شد محدودیت دامنه نوسان معاملات سهام و حق تقدم در هفته جاری مشابه هفته گذشته، برقرار باشد.
به گفته رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، این تصمیمات بهمنظور کنترل و کاهش هیجانات کاذب موثر بر بازار اتخاذ شده و در خصوص تدوام آن در هفتههای بعدی نیز پیوسته شرایط بازار رصد و در صورت لزوم تصمیمات تکمیلی اتخاذ و اعلام خواهد شد.
با این حال روند نزولی شاخص به جایی رسید که روز گذشته ۲۲ مرداد شاخص بورس با ریزش بیش از ۴ هزار واحدی برگشت به کانال یک میلیون واحدی را تجربه کرد و رقم شاخص به یک میلیون و ۹۹۸ هزار و ۶۵۳ واحدی رسید.
با محدودیت دامنه نوسان سهامهای بورسی درجا میزنند
در همین زمینه الیاس کُردی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با میزان با اشاره به اقدامات اخیر سازمان بورس برای کنترل اُفت شاخص بورس، اظهار کرد: در تحولات اخیر، مسئولان مربوطه باید بدون فوت وقت در مورد بازار سرمایه تصمیمگیری میکردند، اما محدودیت دامنه نوسان در روز یکشنبه ۱۴ مرداد اعمال شد و در آن زمان ریزش شاخص اتفاق افتاده بود.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس ما دولتی است، گفت: اگر حمایت مالی از شاخص بورس صورت میگرفت به نفع دولت بود و خواسته فعالان بازار سرمایه برای تعریف خط اعتباری ۵۰ همتی، در جهت حمایت از بازار سرمایه رقم عجیبی در شرایط حاکم بر بازار نبود.
وی افزود: بهنظر نمیرسد دستکاری ریز ابزارهای بازار سرمایه از جمله محدودیت دامنه نوسان راهکار خوبی برای کنترل شاخص در مواقع خاص باشد و با این محدودیت سهامهای بورسی فقط درجا میزنند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: مسئولان باید بهجای ایجاد محدودیت در دامنه نوسان به سمت روشهای پیش روند که درحال حاضر در دنیا برای کنترل شاخص بورس انجام میشود.
کُردی با اشاره به اقدامات اخیر کشورها برای کنترل شاخص بورس، گفت: حمایتهایی از جنس خط اعتباری و یا دخالت بانک مرکزی کشورها میتواند بسیار موثر باشد که نمونه آن اخیرا در کشور ژاپن برای کنترل شاخص بورس بهکار گرفته شد که بسیار تاثیرگذار بوده است.
کارشناس بازار سرمایه، تاکید کرد: لازم است برای زمانهای بحرانی بازار سرمایه دستورالعملی تدوین شود تا در شرایط حساس بهسرعت اجرایی شود و از ریزش شاخص بورس جلوگیری کند.
انتهای پیام/
source