Wp Header Logo 360.png


به گزارش تجارت نیوز،

کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در حالی موافقت مجلس را در پی داشت که هفته گذشته رئیس سازمان برنامه و بودجه از کسری 850 هزار میلیارد تومانی بودجه در سال جاری خبر داد. این کسری، نگرانی‌های جدی‌ای در زمینه امکان تامین هزینه‌های جاری و عمرانی دولت به وجود آورده است.

با توجه به اینکه کسری بودجه به معنای ناتوانی در پوشش درآمدهای مالیاتی و نفتی است، پرسش اساسی این است که دولت چگونه می‌تواند باقی هزینه‌ها را تامین کند؟ آیا دولت برای جبران این عقب‌ماندگی باز هم به راهکارهای قیمتی و تغییر نرخ حامل‌های انرژی نظیر بنزین روی می‌آورد؟

برخی شواهد حاکی از آن است که تصمیم دولت در خصوص افزایش قیمت بنزین قطعی است و فقط زمان و نحوه اجرای آن مشخص نیست.

افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره افزایش قیمت بنزین

حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال آینده در جلسه علنی هشتم آبان مجلس گفت: دولت افزایش 40 درصدی قیمت بنزین را در دستور کار دارد. این افزایش نرخ درآمد 20 هزار میلیارد تومانی برای دولت دارد. 

مهرداد بائوج‌لاهوتی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، نیز صبح امروز با اشاره به شواهد و قرائن موجود در رابطه با افزایش قیمت بنزین، به ایلنا گفت: امسال برای واردات بنزین 90 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود، اما برای سال آینده بودجه واردات بنزین 65 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده‌ است. معنای این تغییر اعداد، شفاف و روشن است که دولت به احتمال زیاد می‌خواهد نرخ بنزین را در سال آینده افزایش دهد.

او همچنین با اشاره به جلسه نمایندگان مجلس با وزیر نفت به نقل از او اعلام کرد دولت در پی راهکاری برای افزایش قیمت بنزین است. 

با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره تغییر نرخ بنزین در سال آینده و حتی نسبت دادن برخی اظهارات به پاک‌نژاد، سرانجام وزارت نفت به این موضوع واکنش نشان داد و انتساب این سخنان به وزیر مربوط را تکذیب کرد. 

این اظهارات ضد و نقیض، بر ابهامات موجود در خصوص سیاست‌گذاری دولت در حوزه حامل‌های انرژی دامن زده است. این پرسش مطرح است که چه دلیلی دارد یک نماینده مجلس اظهاراتی دروغ را به یک وزیر نسبت دهد؟ آیا تصمیماتی در حال اتخاذ است که مسئولان دولت علاقه‌ای به رسانه‌ای‌ کردن آن ندارند؟

دولت برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد

رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز با تکذیب افزایش قیمت بنزین در سال آینده گفت: فعلاً بنزین گران نمی‌شود. نه دولت برنامه‌ای دارد و نه مجلس به این موضوع پرداخته است.

او ادامه داد: دولت در بودجه سال آینده هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت بنزین ارائه نکرده است. طبق قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، دولت این اختیار را دارد که سالانه قیمت بنزین را افزایش دهد، اما از آنجا که هیچ پیشنهادی ارائه نشده، مجلس هم نمی‌تواند پیشنهادی را رد کند.

سنگدوینی توضیح داد: برای کلیات لایحه بودجه که قرار بود رأی‌گیری شود، دولت هیچ برنامه‌ای اعلام نکرد. رئیس کمیسیون تلفیق نیز گفته است نه کمیسیون تلفیق و نه مجلس هیچ برنامه‌ای در این زمینه ندارند. در کمیسیون انرژی هم هیچ صحبتی درباره تغییر قیمت بنزین نشده است.

این نماینده مجلس تاکید کرد: به محض اینکه قیمت بنزین افزایش یابد، مطمئناً قیمت کالاها نیز بالا می‌رود و این موضوع به‌ویژه بر دهک‌های پایین جامعه فشار وارد می‌کند و سفره مردم کوچک‌تر می‌شود. بنابراین، هر افزایش قیمتی باید با توجه به وضعیت معیشت مردم انجام شود.

راهکار دولت برای جبران ناترازی بنزین چیست؟

سنگدوینی به راهکارهای جبران ناترازی بنزین اشاره کرد و گفت: ناترازی را می‌توان با بهینه‌سازی مصرف انرژی جبران کرد. دولت یک صندوق بهینه‌سازی مصرف انرژی در صنعت نفت ایجاد کرده‌ و باید تلاش کند مصرف سوخت خودروها را کاهش دهد و مساله تنوع سوخت و بهره‌وری از خودروهای برقی و گازسوز را در اولویت قرار دهد. 

او افزود: افزایش قیمت بنزین راهکار مناسبی برای کاهش مصرف نیست. یک صندوق ایجاد شده و در برنامه هفتم توسعه از دولت خواسته شده تا سازمانی زیر نظر رئیس‌ جمهوری برای بهینه‌سازی مصرف انرژی تشکیل دهد.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس در پایان بر لزوم ایجاد زیرساخت‌ها تاکید کرد و گفت: صندوق بهینه‌سازی مصرف انرژی در حال حاضر پنج همت پول دارد و باید روی بهینه‌سازی مصرف سوخت کار کند. اگر این کار انجام نشود، با افزایش قیمت، باید یارانه‌ها و حقوق کارمندان را نیز افزایش داد که این کار امکان‌پذیر نیست. 

برای مطالعه بیشتر گزارش افشاگری یک نماینده مجلس از تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین را در صفحه تجارت‌نیوز بخوانید. 









source

ecokhabari.com

توسط ecokhabari.com