«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
آرامکو بهرغم شرایط نامساعد قیمتی برای نفت، درآمد خالص قوی و جریان نقدی آزاد چشمگیری به دست آورد
جریان نقدی آزاد آرامکو برای این دوره به ۲۲ میلیارد دلار رسید که نسبت به ۲۰.۳۴ میلیارد دلار در دوره مشابه سال گذشته افزایش یافته است و عمدتاً به جریانهای نقدی عملیاتی بالاتر نسبت داده میشود.
آرامکو عربستان نتایج مالی خود را برای سه ماهه سوم سال ۲۰۲۴ اعلام کرد. این شرکت بزرگ نفتی گزارش داد که سود خالص سه ماهه سوم ۲۰۲۴ نسبت به سال گذشته بیش از ۱۵ درصد کاهش یافته و به ۲۷.۶ میلیارد دلار رسیده است. این افت عمدتاً به دلیل کاهش قیمت نفت خام و کاهش حاشیه سود پالایش بوده است. تحلیلگران سود ۲۶.۶۴ میلیارد دلاری برای این دوره پیشبینی کرده بودند. در مقایسه با سه ماهه قبلی، سود خالص ۵ درصد کاهش یافته است.
طبق این گزارش، درآمد کل سه ماهه سوم به ۱۱۱.۱ میلیارد دلار رسید که نشاندهنده ۲ درصد کاهش نسبت به سال گذشته است. این کاهش جدا از کاهش قیمت نفت خام، عمدتاً ناشی از کاهش قیمت محصولات پالایشی و شیمیایی بوده، هرچند بخشی از آن با افزایش حجم فروش جبران شده است. هزینه سرمایهای (Capex) سالانه نیز به ۱۳.۲ میلیارد دلار افزایش یافته و مجموعاً در سال جاری به ۳۶.۲ میلیارد دلار رسیده است. جریان نقدی آزاد برای سه ماهه سوم ۲۲ میلیارد دلار بوده که نسبت به ۲۰.۳۴ میلیارد دلار در سال گذشته افزایش یافته و به دلیل جریانهای نقدی عملیاتی بالاتر بوده است. آرامکو سود پایهای خود را معادل ۲۰.۳ میلیارد دلار و سود انباشته عملکردی خود را برای توزیع در سه ماهه چهارم ۱۰.۸ میلیارد دلار اعلام کرد.
اعتماد سرمایهگذاران
در واکنش به نتایج، رئیس و مدیرعامل آرامکو، امین حسن ناصر، عنوان کرد که بهرغم چالشهای قیمتی، آرامکو درآمد خالص مطلوبی به دست آورده و جریان نقدی آزاد بالایی ایجاد کرده است. او اشاره کرد که این شرکت در پروژههای بالادستی پیشرفت کرده، زنجیره ارزش پاییندستی خود را بهبود بخشیده و در برنامه انرژیهای نو خود نیز پیشرفت کرده است و همچنان به سرمایهگذاری در برنامههای مختلف ادامه میدهد. ناصر همچنین بیان کرد که واکنش سرمایهگذاران به انتشار اخیر صکوک بینالمللی سه میلیارد دلاری بیانگر اعتماد قوی آنها به آرامکو است. وی بر تعهد شرکت به حفظ سودآوری، عملکرد عملیاتی بالا و قابلیت اطمینان آن تأکید کرد و افزود که با پیشبرد فرصتهای رشد استراتژیک و ایجاد ارزش از طریق یکپارچگی و تنوع، آرامکو در تلاش است تا موقعیت خود را به عنوان یک بازیگر پیشرو در صنعت انرژی و پتروشیمی تقویت کند.
همکاریهای اعلامشده در FII8
بهتازگی آرامکو عربستان و شرکت هواپیمایی بینالمللی جدید ریاض ایر در هشتمین دوره کنفرانس ابتکار سرمایهگذاری آینده (FII8) در ریاض، تفاهمنامهای (MoU) امضا کردند که مبنای همکاریهای احتمالی در زمینههایی مانند تأمین سوخت کمکربن و پایداری زیست محیطی را فراهم میکند.
علاوه بر همکاری با ریاض ایر، آرامکو چندین شراکت با سازمانهای کلیدی از جمله Taulia، صندوق توسعه صنعتی عربستان سعودی، و شرکت گاز و نفت پاکستان را طی حضور در FII8 اعلام کرد. آرامکو و Taulia، که یک شرکت SAP شناختهشده در زمینه راهکارهای فینتک مدیریت سرمایه در گردش است، به همراه صندوق توسعه صنعتی عربستان سعودی (SIDF)، توافقنامههایی برای ایجاد راهکار تامین مالی زنجیره تامین منعقد کردند. این توافقنامه قصد دارد یکی از بزرگترین برنامههای تامین مالی زنجیره تامین جهان را توسعه دهد و منبعی جایگزین و مقرونبهصرفه برای تامین مالی تامینکنندگان آرامکو فراهم آورد. این سولوشن تامین مالی به تأمینکنندگان امکان میدهد که نقدینگی خود را بهینه کنند، به تأمین مالی جایگزین دسترسی پیدا کنند و روابط تجاری خود را تقویت نمایند. افزون بر این، آرامکو با همکاری گاز و نفت پاکستان، اولین ایستگاه خود را در پاکستان راهاندازی کرد که نقطه عطف مهمی در استراتژی توسعه پاییندستی آن محسوب میشود.
گذار انرژی
در اکتبر ۲۰۲۴، مهندس ناصر از «طرح گذار ۲.۰» که چارچوب بهبود یافتهای برای گذار انرژی (بردن مصارف انرژی به سوی انرژیهای تجدیدپذیر و پاک) است و محدودیتهای استراتژی کنونی را مدنظر قرار میدهد، دفاع کرد. او تأکید کرد که این طرح جدید باید نیازهای متنوع تمام کشورها، بهویژه کشورهای آسیا و جنوب را در نظر بگیرد. در سخنرانی اصلی خود در هفته بینالمللی انرژی سنگاپور (SIEW)، مهندس ناصر اهمیت ایجاد چارچوب جدیدی برای گذار انرژی را که نقش حیاتی آسیا در سطح جهانی، ماهیت منابع آن و پتانسیل رشد آیندهاش را به رسمیت بشناسد، مطرح کرد. او بر لزوم اصلاح استراتژی گذار انرژی تأکید کرد و بیان داشت که این قرن میتواند قرن آسیا باشد، در عین حال اشاره کرد که دیدگاهها و اولویتهای آسیا و جنوب در طرحهای گذار کنونی اغلب نادیده گرفته میشود و این امر بر چشمانداز جهانی تأثیرگذار است.
او همچنین ابراز نگرانی کرد که سرعت گذار انرژی کمتر از حد انتظار است، به صورت عادلانه توزیع نمیشود و پیچیدهتر از آنچه پیشبینی شده، پیش میرود و تأکید کرد که تمرکز باید بیشتر بر راهکارهای عملی باشد تا رویکردهای صرفاً نظری.
انتشار موفق صکوک
در همان ماه، شرکت آرامکو عربستان اعلام کرد که انتشار بینالمللی صکوک به ارزش سه میلیارد دلار با موفقیت تکمیل شده است. این انتشار شامل دو تراکنش دلاری است: ۱.۵ میلیارد دلار با سررسید در سال ۲۰۲۹ و نرخ سود ۴.۲۵ درصد در سال، و ۱.۵ میلیارد دلار دیگر با سررسید در سال ۲۰۳۴ و نرخ سود ۴.۷۵ درصد در سال. این اوراق بهادار صکوک در ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۴ قیمتگذاری شد و در بورس اوراق بهادار لندن فهرست گردید و با شش برابر تقاضای بیشتر از عرضه مواجه شد. علاوه بر این، هر دو تراکنش با حق بیمه منفی برای انتشار جدید قیمتگذاری شدند که بیانگر وضعیت اعتباری قوی آرامکو است. این انتشار موفق صکوک بخشی از تلاشهای گستردهتر آرامکو برای تنوعبخشی و گسترش پایگاه سرمایهگذاری، بهبود نقدینگی و ایجاد مجدد منحنی بازده صکوک خود است.
source