بیت کوین این روزها در حال صعود به رکوردهای جدید قیمتی است و دیروز 80 هزار دلار را نیز رد کرد. بررسی ها نشان می دهد که تحولات اقتصاد و سیاست در آمریکا، یکی از دلایل این جهش بیت کوین بوده و این موضوع به همراه برخی عوامل دیگر، سلطان رمزارزهای جهان را به بیش از ۸۰ هزار دلار رسانده است.
به گزارش تابناک به نقل از ایران جیب؛ این وضعیت جدید احتمالاً موج جدیدی از محبوبیت رمزارزها را به همراه خواهد داشت و اقتصاد ایران را یکبار دیگر با مزایا و معایب رشد بازار رمزارزها روبه رو خواهد کرد. موضوعی که آمادگی دستگاههای اقتصادی دولت و همچنین مردم را در قبال این مسئله بیش از پیش طلب می کند.
بیت کوین و رکوردشکنی های جدید
به گزارش ایران جیب از خراسان، بازار ارزهای مجازی و بخصوص بیت کوین این روزها مجدداً داغ شده است. سردسته این ارزها یعنی بیت کوین، تا دیروز مرز ۸۳ هزار دلار را نیز رد کرد که یک سقف عجیب برای این رمز ارز به شمار می آید. مروری بر سابقه نرخ بیت کوین نشان می دهد که این رمزارز در یک سال اخیر، رشدی بیش از ۱۲۰ درصد، در یک ماه اخیر رشدی در حدود ۳۰ درصد و تنها در یک هفته اخیر، رشدی بیش از ۱۸.۵ درصد را به ثبت رسانده است. در این مدت عوامل مختلفی رشد بیت کوین را تحت تاثیر قرار داده اند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا: به گزارش «ارز دیجیتال» او به عنوان حامی ارزهای دیجیتال تاکنون وعده داده که آمریکا را به پایتخت ارزهای دیجیتال جهان تبدیل خواهد کرد. او همچنین از برنامه ای تحول آفرین برای ایجاد ذخیره استراتژیک بیت کوین نیز سخن رانده است. البته باید توجه داشت که او این وعده ها را در ازای میلیون ها دلار کمک مالی چهره های مشهور حوزه ارزهای دیجیتال به کمپین انتخاباتی او داده است.
۲-اتفاقاتی در حوزه قانون گذاری در آمریکا: هم اینک اتفاقات دیگری در آمریکا در رابطه با رمزارزها و بیت کوین در جریان است که می تواند مسیرهای جدیدی را برای رسمیت بخشی به بیت کوین ایجاد کند. به عنوان مثال یکی از سناتورهای جمهوری خواه در ماه جولای (تیر) لایحه قانونی با عنوان قانون بیت کوین را به کنگره ارائه کرده که در صورت تصویب، ذخیره استراتژیک بیت کوین با هدف کاهش بدهی ملی نزدیک به ۳۶ تریلیون دلاری آمریکا از طریق خرید یک میلیون بیت کوین در ۵ سال ایجاد می شود.
۳- کاهش نرخ بهره در آمریکا: عامل مهم دیگر در مسیر صعود اخیر بیت کوین، کاهش نرخ بهره در آمریکاست که از یک ماه گذشته شروع شده و اخیراً برای دومین بار اتفاق افتاده است. کاهش نرخ بهره آمریکا معمولاً تاثیر مثبتی بر دارایی های پرریسک مانند بیت کوین می گذارد. به این دلیل که ریسک پذیری سرمایه گذاران را افزایش خواهد داد و آن ها را به بازارهایی مانند ارزهای دیجیتال و بازار سهام سوق می دهد. رشد تقاضا نیز طبیعی است که نرخ بیت کوین را افزایش خواهد داد.
احتمال داغ تر شدن بازار رمزارزها
با توجه به عوامل رشد بیت کوین و همچنین تحلیلهای بنیادی، تداوم رشد قیمت بیت کوین دور از انتظار نیست و در نتیجه به نظر می رسد موج جدیدی از اقبال به رمزارزها و بیت کوین در فضای سرمایه گذاری کشور را شاهد خواهیم بود. به خصوص این که در حال حاضر بورس نیز وضعیت چندان مطلوبی ندارد. به گفته «وکیلی» معاون اجرایی کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران، در حال حاضر چون مردم به بورس اعتماد کمی دارند، در رمز ارزها و کریپتو کارنسی (ارز دیجیتال) و املاک خارج کشور سرمایهگذاری کردهاند و برآورد شده ۱۰ میلیارد دلار از سرمایه ایرانیان در رمز ارزها سرمایهگذاری شده است. با این اوصاف، باید مترصد بهره برداری از فرصتها و مهار تهدیدها در موج های جدید رشد بازار رمزارزها بود.
چه فرصت هایی در تقویت بازار رمزارزها نهفته است؟
رمزارزها به طور کل امکان آزادی در پرداخت و دسترسی بین المللی را برای دارندگان، بدون کارمزد، بدون وجود نهاد واسط، بدون شناسایی فرستنده و گیرنده و با سرعت زیاد فراهم میکنند. این موضوع برای اقتصاد تحت تحریم کشور ما یک فرصت محسوب می شود. ضمن این که لااقل در کوتاه مدت، موجب کاهش وابستگی کشور ما به دلار خواهد شد که این موضوع نیز برای تجارت خارجی ما مفید است. در خور ذکر است مزیتهای ذاتی رمزارزها موجب شده تا نهاد رقیب غرب یعنی بریکس، به دنبال ایجاد پول مشترک در بین اعضا با استفاده از رمزارزها باشد. جدای از سطح کلان نیز، رمزارزها در شرایط کنونی کشور ما که با تورم بالا روبهروست و از سوی دیگر فضای سرمایه گذاری زیادی برای مردم عادی وجود ندارد، می توانند به عنوان یک ابزار حفظ ارزش پول و همچنین فضای سرمایهگذاری به شمار آید.
چالش های جدی ایرانیان در مواجهه با بازار رمزارزها
به رغم مزیت های فوق، گسترش بازار رمزارزها، چالش های جدی ای برای ایرانیان نیز می تواند داشته باشد. یکی از مهم ترین این چالش ها، نظام کنترلی نسبتاً شدید حاکم بر معاملات اشخاص دارای تابعیت کشورهای تحریم شده، در صرافیهای بین المللی است. به نظر می رسد دورزدن این سیستم ها برای هر ایرانی به آسانی میسر نباشد و این مسئله، ریسک ورود ایرانیان به عرصه رمزارزها را تا حد زیادی بالا خواهد برد. از سوی دیگر گسترش بازار رمزارزها به دلیل وجود پیچیدگیهای ذاتی ریسک گرفتار شدن اشخاص عادی در رویه های کلاهبرداری را افزایش میدهد.
تجربه سال های اخیر نشان می دهد که به وجود آمدن پرونده هایی نظیر کینگ مانی، رمز ارز «دریک» و هم چنین کریپتولند، ریشه در ناآگاهی مردم نسبت به رمزارزها داشته است. خطر افتادن در دام صرافی های نامعتبر، لو رفتن رمز کیف پول ارز دیجیتال، افتادن در دام تبلیغات فریبنده و سیگنال دهی های نامعتبر در فضای مجازی، خطر افتادن در دام طرحهای هرمی و امکان تغییرات شدید قیمت ارزهای دیجیتال در کوتاه مدت از جمله ریسک های دیگری است که سرمایه گذاران را تهدید می کند.
source