شفقنا- عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: باید مسیر خود را به سمت فرآوری محصولات نفت و گاز و ایجاد ارزش افزوده در صنایع پاییندستی که در دنیا بسیار مورد توجه هستند، سوق دهیم. اگر خلاف این عمل کنیم، ممکن است در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده بازارهای مهمی را که در سالهای اخیر برای بهدستآوردن آنها تلاش کردهایم، از دست بدهیم.
آقای امیر توکلی رودی در گفت و گو با خبرنگار شفقنا در رابطه با وضعیت ناترازی انرژی در کشور، یادآور شد: پتروشیمی و معضل ویژه ناترازی انرژی یکی از چالشهای بزرگ کشور است. اعتقاد دارم که اگر عدمالنفع این ناترازی را در نظر بگیریم، چه در حوزه پتروشیمی و چه در حوزه فولاد، میزان خسارتی که کشور متحمل شده، بسیار زیاد است. سرمایهگذاریهای عظیمی که طی سالیان گذشته انجام شدهاند، به تناسب سودی که امروز باید از این سرمایههای ملی بهدست آید، در فضای منطقی نمیگنجد.
وی افزود: قانون نیز تکلیف کرده که برای جبران ناترازی، بخش بزرگی از این مجموعهها باید به سمت تجاریسازی و رفع کمبودهای خود، حداقل در حوزه انرژی تجدیدپذیر، حرکت کنند.گامهای خوب و مثبتی برای رفع ناترازی انرژی برداشته شده، اما کافی نیست و مشکلات عدیدهای همچنان وجود دارد. متأسفانه، در دورههای پیک مصرف برق، بیشتر این مجموعهها در خاموشی مطلق به سر میبردند که این مسئله خود خسارات جبرانناپذیری به بار آورده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: برای فائق آمدن بر ناترازی انرژی، نیاز به اهتمام ویژهای بین مجلس، دولت و بخشهای خصوصی است. باید فرصتها و انگیزههای تشویقی برای مجموعه پتروشیمی تعریف شود. معافیتهای لازم میتواند کمک کند تا این صنعت در زنجیره تأمین و صنایع پاییندستی پیشرفت کند و به اصل ارزش افزوده در این حوزهها توجه بیشتری شود.
آقای توکلی رودی نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس، ادامه داد: بدون تعارف عرض میکنم، با توجه به سیاستهای تعریفشده پس از پیمان پاریس برای مسائل زیستمحیطی و تشویق کشورها به تأمین انرژیهای تجدیدپذیر، شتاب ویژهای را شاهد هستیم که این را به فال نیک میگیریم. اما این وضعیت، در حوزه نفت ما یک تهدید محسوب میشود، چرا که در ۱۰ تا ۲۰ سال آینده ممکن است جذابیت کنونی را از دست بدهد.
وی افزود: اعتقاد دارم این تهدید میتواند با درایت به فرصت تبدیل شود. اگرچه در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر محدودیتهای منطقی و عقلایی برای نجات کره زمین ایجاد کردهایم، اما باید مسیر خود را به سمت فرآوری محصولات نفت و گاز و ایجاد ارزش افزوده در صنایع پاییندستی که در دنیا بسیار مورد توجه هستند، سوق دهیم. اگر خلاف این عمل کنیم، ممکن است در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده بازارهای مهمی را که در سالهای اخیر برای بهدستآوردن آنها تلاش کردهایم، از دست بدهیم.
وی گفت: تولید نباید متوقف شود؛ تولیدی که امروز دربارهاش صحبت میکنیم، اشتغالزایی، پویایی، و گردش مالی را به وجود میآورد و به چرخه اقتصادی کشور کمک میکند. اما از سوی دیگر، سوزاندن مازوت و استفاده از روشهای نامتعادل و نامتناسب با محیط زیست و سلامت مردم، بسیار خطرناک و حساس است. سلامت و جان مردم، اولویت بالاتری نسبت به دیگر مسائل دارد.
وی افزود: من عمیقا مخالف سوزاندن مازوت هستم، اما باید اعتراف کنم که در کوتاهمدت ممکن است این فرایند پاسخگو باشد. به اعتقاد من، ناگزیر هستیم با یک نگاه واحد برای رفع ناترازی انرژی، در سیاستهای کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت قدم برداریم. امیدواریم که با اهتمامی که در دولت چهاردهم وجود دارد و وفاقی که بین مجلس و دولت شاهد هستیم، شاهد رشد و بلوغ کشورمان در عرصههای مختلف و در سطح جهانی باشیم.
source