به گزارش ایرنا، اطلاعات سیستم رصد و پایش بیماریهای تنفسی در کشور حاکی از آن است که میزان بیماریهای تنفسی از اوایل آذر امسال افزایش یافته است؛ به طوری که نسبت شیوع آنفلوآنزا در هفته پایانی آذر حدود ۲۲ درصد از کل موارد عفونتهای تنفسی بیشتر گزارش شده است و سهم این بیماری از بیماریهای تنفسی در هفته اول دی نیز نسبت به هفته پایانی آذر افزایش یافته است.
رصدهای ۲ ماه اخیر نیز نشان میدهد که شیوع آنفلوآنزا با افزایش تدریجی به ۲۰ درصد در بین همه عفونتهای تنفسی رسیده و نشاندهنده افزایش قابل توجه این بیماری است.
آنفلوآنزا یک بیماری عفونی و ویروسی با علائم خفیف تا شدید است و اغلب شامل تب، آبریزش بینی، گلودرد، درد عضلانی، سردرد، سرفه و خستگی است. این علائم یک تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع میشود و حدود دو تا هشت روز طول میکشد همچنین ممکن است اسهال و استفراغ به خصوص در کودکان رخ دهد.
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیش تر با اعلام افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در کشور، نسبت به رعایت شیوهنامههای بهداشتی به ویژه در افراد پرخطر تاکید کرد.
قباد مرادی با اشاره به نتایج آخرین رصدهای آزمایشگاهی، از شیوع بالای آنفلوآنزای فصلی خبر داد و اجتناب از حضور در امکان شلوغ و استفاده از ماسک را خواستار شد.
مرادی با اشاره به نتایج آخرین رصدهای آزمایشگاهی، اظهار داشت: یافتهها نشان میدهد که در هفته آخر آذر، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونتهای تنفسی جاری در کشور مربوط به آنفلوآنزا بوده و نوع غالب آنفلوآنزا نیز از نوع A و زیرگونه H۱N۱ است که همان آنفلوآنزای فصلی است.
در همین رابطه حمید عمادی متخصص بیماریهای عفونی نیز با هشدار به اینکه آنفلوآنزا عامل اصلی بسیاری از مراجعات به مراکز درمانی است، گفت: کودکان سالانه ۶ تا ۱۲ بار به عفونتهای تنفسی مبتلا میشوند اما در دوران کرونا این روند متوقف شد و در سالهای اخیر، بسیاری از این عفونتها به یکباره ظاهر شدهاند.
وی با تاکید بر اهمیت واکسیناسیون آنفلوآنزا، توصیه کرد افراد پرخطر از جمله سالمندان، بیماران خاص و زنان باردار نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند.
افراد پرخطر واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند
متخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به خبرنگار حوزه سلامت ایرنا گفت: اکنون در پیک دوم آنفلوآنزا در دیماه هستیم و افراد پرخطر باید واکسن آنفلوآنزا را از داروخانهها تهیه کرده و تزریق کنند تا از شدت علائم و عوارض این بیماری در امان باشند.
شهناز سالی اظهارداشت: ویروس آنفلوآنزا سالهاست جامعه انسانی را درگیر کرده و به دلیل تغییرات سالانه در آنتیژنهای آن، هر سال چهرهای متفاوت به خود میگیرد. ابتلای یکبار به این بیماری یا حتی تزریق واکسن در هر سال، ایمنی کامل برای سال بعد ایجاد نمیکند.
وی با بیان اینکه آنتیژنهای H۱N۱، H۳N۲ و آنفلوآنزای B از رایجترین انواع این ویروس در سالهای گذشته بودهاند، افزود: در بیشتر مناطق، نوع ویکتوریا شایع بوده و نوع یاماگاتا نیز در طی سالهای گذشته آنچنان گزارش نشده است؛به همین دلیل واکسنهای سهگانه یا چهارگانه در دسترس است و باید به افراد خاص این واکسن تزریق شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: افراد بالای ۶۵ سال، بیماران مبتلا به بیماریهای خاص مانند نارساییهای کبدی، کلیوی، ریوی و قلبی، افراد تحت درمان شیمیدرمانی، بیماران دیالیزی، کسانی که پیوند عضو انجام دادهاند، زنان باردار و افرادی که چاقی شدید با نمایه توده بدنی بالای ۴۰ دارند، باید هر سال واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.
وی تاکید کرد که واکسیناسیون در این گروهها، علائم بیماری را کاهش میدهد و عوارض جدی یا مرگومیر ناشی از آنفلوآنزا را به حداقل میرساند.
متخصص بیماریهای عفونی اظهار داشت: بهترین زمان برای تزریق واکسن، پیش از آنکه ویروس بهطور گسترده شیوع پیدا کند؛ از اواخر شهریور تا اواسط مهر است و البته افرادی که در این بازه زمانی نتوانستهاند واکسینه شوند، میتوانند در انتهای آذر یا انتهای بهمن واکسن را تزریق کنند.
سالی گفت: از زمان تزریق واکسن تا ایجاد ایمنی در بدن حدود ۲ هفته زمان میبرد؛ بنابراین اگر فردی در مهر موفق به دریافت واکسن نشده است، میتواند اواخر آذر یا اوایل بهمن واکسن را تزریق کند تا در برابر موج های بعدی شیوع بیماری در زمستان محافظت شود.
واکسن آنفلوآنزا تنها برای پیشگیری از این بیماری مؤثر است و نمیتواند در برابر سایر بیماریهای تنفسی ایمنی ایجاد کند.
اثربخشی واکسن آنفلوآنزا حدود ۶۵ درصد است
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: اثربخشی واکسن آنفلوآنزا حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد است و اگرچه نمیتواند کاملاً از ابتلا جلوگیری کند اما شدت علائم و عوارض بیماری را کاهش میدهد.
سالی هشدار داد که واکسن آنفلوآنزا تنها برای پیشگیری از این بیماری مؤثر است و نمیتواند در برابر سایر بیماریهای تنفسی ایمنی ایجاد کند.
وی اظهار داشت: علاوه بر افراد پرخطر، آحاد جامعه نیز اهمیت تزریق واکسن را باید جدی بگیرند تا ضمن کاهش شیوع بیماری، از فشار بر نظام سلامت جلوگیری شود. مردم باید بدانند که هنوز هم واکسن وارداتی و ایرانی در داروخانهها موجود است و تزریق واکسن فرصت مناسبی برای پیشگیری از آنفلوآنزا محسوب میشود.
source