شفقنا- حجت الاسلام والمسلمین حامد میرزاخان، عضو مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم در یادداشتی اینگونه آورده است: «در فضایی همچون اعتکاف که فرصتی برای خودسازی، بازنگری در زندگی و تقویت ایمان است، پرداختن به مسئولیتهای اجتماعی و دینی معنای عمیقتری مییابد. یکی از مهمترین این مسئولیتها، جهاد تبیین در فضای رسانهای است؛ موضوعی که نهتنها برای بزرگترها، بلکه برای جوانان و نوجوانان نیز اهمیتی ویژه دارد. در این یادداشت، تلاش میکنیم با زبانی ساده و کاربردی، اهمیت جهاد تبیین و روشهای آن را برای جوانان و نوجوانان توسط مبلغین حاضر در اعتکاف توضیح دهیم.
چرا جهاد تبیین مهم است؟
دنیای امروز، دنیای اطلاعات است. هر روز میلیونها پیام در فضای رسانهای منتشر میشود و بسیاری از این پیامها به دنبال تحریف حقیقت، تضعیف ارزشهای دینی و ایجاد شبهه در ذهنها هستند.
دشمنان در این موضوع با استفاده از شبکههای اجتماعی، ویدیوها و محتوای جذاب، باورها و افکار جوانان و نوجوانان را هدف قرار دادهاند. لذا مبلغین باید همانطور که در قرآن کریم آمده است: “فَاستَقِم كَما أُمِرتَ وَمَن تابَ مَعَكَ وَلا تَطغَوا ۚ إِنَّهُ بِما تَعمَلونَ بَصيرٌ؛ پس همانگونه که فرمان یافتهای، استقامت کن؛ و همچنین کسانی که با تو بسوی خدا آمدهاند (باید استقامت کنند)! و طغیان نکنید، که خداوند آنچه را انجام میدهید میبیند!” (هود:112)، باید با تبیین حقیقت و روشنگری، در برابر این جریان مقاومت کنند.
فضای رسانهای، میدان نبرد امروز
فضای مجازی امروز، میدان جنگ است، اما نه جنگی با اسلحه، بلکه جنگی با کلمات، تصاویر و اطلاعات.
مبلغین در این میدان نقش مهمی دارند، طلاب امروز بهعنوان مبلغین جامعه دیجیتال، باید بیشترین اطلاعات و شناخت از این فضا را داشته باشند. این یعنی باید با آگاهی بیشتر و با توجه به خطرات فضای رسانه و با اطلاعات کامل از این حوزه به جهاد تبیین پرداخت.
برای ورود به جهاد تبیین در حوزه فضای رسانهای برای جوانان و نوجوانان، مبلغان میتوانند از چند گام ساده شروع کنن:
الف) شناخت میدان و مخاطب
رسانه فقط تلویزیون یا روزنامه نیست؛ بلکه اینستاگرام، یوتیوب، تیکتاک و حتی پیامهایی که در گروههای واتساپی به اشتراک میگذارید، همه رسانه هستند. لذا باید شناخت کامل از میدان داشته باشید.
اگر میخواهید مباحث تبیینی رسانه را به مخاطب جوان و نوجوان خود ارائه دهید، اول باید بدانید مخاطب شما چه کسی است و سطح علمی آن چه میزان میباشد و میزان آشنایی آنها با دین و رسانه چه میزان می باشد، زیرا هر مخاطبی، زبان و سبک خاص خود را میطلبد.
ب) تحلیل گفتمان و مواضع دشمن
در جهاد تبیین برای نوجوانان و جوانان باید تحلیل گفتمان و مواضع دشمن را کاملا تبیین نمود. تجربه نشان داده رسانههای غربی در هنگام طرحریزی و انجام عملیات روی مسائل مشخص کاملاً به صورت فرآیندی کار میکنند. بنابراین میتوان با رجوع به عملیاتهای روانی و اقتضایی آنان در وقایع قبلی، دال مرکزی و مدلولهای پیرامونی آن را شناسایی کرد و برای آن برنامهریزی و در نهایت عملیات میدانی داشت.
ج) محتوای خوب بسازید
برای تبیین مباحث برای جوانان و نوجوانان مطالب و سخنان و محتوای شما باید ساده، واضح و قانعکننده باشد. از آیات قرآن و سخنان اهلبیت (ع) استفاده کنید، اما آنها را به زبان امروزی و قابلفهم بیان کنید و از قالبهای جذاب مثل ویدیوهای کوتاه، تصاویر اینفوگرافیک و متنهای ساده و کوتاه استفاده کنید.
د) قالبهای ارائه محتوا
یکی از مزیتهای بارز رسانههای غربی به ویژه در فضای مجازی آن است که محتواهای خود را در قالبهای فرمی جذاب به مخاطبان ارائه میدهند. از نظر نشانهشناسی هنگامی که مخاطب با قالب جذاب مواجه میشود، بخش زیادی از مرحله اقناع از طریق هویت بصری آن انجام صورت میپذیرد.
ه) شکلدهی چتر رسانهای و تبلیغی
برای انجام عملیات جهاد تبیین در حوزه رسانه میبایست یک چتر از فعالیتهای رسانهای شکل گیرد که این نیز جز با شناخت میدان که در مرحله اول به آن اشاره شد به دست نمیآید.
یادمان باشد!
جهاد تبیین فقط یک وظیفه نیست؛ بلکه یک افتخار است. شما با روشنگری در بین جوانان و نوجوانان در حوزه رسانهای، میتوانید به آنها کمک کنید حقیقت را بشناسند و از مسیر درست خارج نشوند. این کار، هم عبادت است و هم نوعی دفاع از دین و ارزشهای اسلامی و انقلاب است.
حضور مبلغین در ایام اعتکاف در بین جوانان و نوجوانان، فرصتی است برای تأمل و بازبینی نقش خود در جامعه. با ورود به جهاد تبیین در حوزه رسانه، میتوانید سفیران نور باشید و پیام حقیقت را به گوش جوانان برسانید. این کار، نهتنها وظیفهای دینی است، بلکه پلی برای ساختن آیندهای روشنتر برای جامعه اسلامی است.»
source