به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، با آغاز حرکت جهانی به سمت توسعه خودروهای برقی، وجود وسایل نقلیه الکتریکی در هر کشوری نه فقط یک الزام بلکه نشاندهنده پیشرفتی اساسی در حوزه حمل و نقل آن کشور است اما از نگاه متخصصان، این پروسه باید در روندی منطقی و با برنامهریزی دقیق و اصولی پیش برود و اسیر هیجان نشود.
در یک سال گذشته در ایران نیز چرخش عجیبی به سمت خودروهای برقی ایجاد شده است و در کنار پیوستن تعداد قابل توجهی از خودروهای برقی به ناوگان حمل و نقل عمومی، شاهد اقبال بازار به خودروهای برقی هستیم با این وجود از نگاه کارشناسان، پذیرش گسترده خودروهای برقی به عنوان یک جزء حیاتی از اکوسیستم حمل و نقل به عاملی مهم یعنی زیرساختهای شارژ بستگی دارد.
با این وجود به اعتقاد کارشناسان، توسعه خودروهای برقی در کنار ایجاد بسترهای لازم، نیاز به فرهنگسازی برای مصرفکننده دارد و دولتها باید مشوقهایی را برای ایجاد فرهنگ استفاده از خودروهای برقی فراهم کنند.
در میان طرح چنین مباحثی در خصوص الزامات حرکت به سمت برقی سازی در کشور، اخیرا بازوی پژوهشی مجلس با توجه به شدت گرفتن ناترازی مصرف برق در کشور در گزارشی اعلام کرده است که توسعه خودروهای برقی باید منوط به بلوغ در فناوری و سرمایهگذاری زیرساختی باشد. کارشناسان اما مطرح میکنند بهرغم دغدغههای مربوط به ناتراژی انرژی در کشور اما این مساله و چالشهای تامین برق نباید مانعی برای توسعه خودروهای برقی باشد.
بر اساس این مهم، در یک سال گذشته خودروسازان در راستای سیاستهای کلان اقتصاد کشور و وزارت صمت و به منظور کاهش مصرف سوخت در جهت تولید و واردات خودروهای برقی گامهای خوبی برداشتند که بدون شک نیازمند زیرساختهایی مانند ایستگاههای شارژ سریع است.
تقویت همزمان سیاستهای دولتی برای تولید و عرضه خودروهای برقی
مدیرعامل پیشین سایپا نیز در این خصوص معتقد است توسعه بازار مصرف خودروهای برقی منوط به ارائه تسهیلات دولتی است که میتواند قدرت خرید مردم برای خرید این محصولات را تقویت کند.
سعید مدنی در گفتوگو با خبرنگار پرشین خودرو، با تاکید بر این که در صورت عدم حمایت دولتی، پروژه توسعه برقیسازی با شکست مواجه خواهد شد، تصریح کرد: در صورتی که بخواهیم در بازار خودروهای برقی رقابت کنیم و شاهد توسعه برقی سازی خودروها در کشور باشیم باید زیرساختها، سیاستهای دولتی و تولید داخلی را بهطور همزمان تقویت کنیم.
به گفته وی توسعه خودروهای برقی بهعنوان یکی از تحولات تکنولوژیکی بزرگ در صنعت خودرو، بهطور گستردهای در کشورهای پیشرفته در حال اجراست اما در ایران، این تکنولوژی هنوز بهطور جدی مورد توجه قرار نگرفته است و با وجود حرکتهایی که از سوی خودروسازان در این عرصه انجام شده است اما هنوز صنعت خودرو ایران در زمینه فناوریهای نوین بهویژه خودروهای الکتریکی، با مشکلات بسیاری مواجه است.
این کارشناس ارشد خودرویی با اشاره به این که باید صفر تا صد زیرساختها و شرایط لازم برای پذیرش و تولید خودروهای برقی فراهم شود، تاکید کرد: با وجود هزینه بالای تولید، تلاشهایی برای تولید خودروهای برقی با قیمت منطقی و مناسب برای بازار داخلی در دست اجراست اما همچنان بازار بهطور گسترده آماده پذیرش این خودروها نیست. یکی از موانع بزرگ در این مسیر، نبود سیاستهای حمایتی قوی از سوی دولت است.
مدنی اولین چالش عمده در این حوزه را کمبود فناوریهای لازم برای تولید و توسعه خودروهای برقی دانست و گفت: نبود زیرساختهای مناسب، سرمایهگذاری ناکافی در تحقیقوتوسعه و عدم دسترسی به فناوریهای پیشرفته بخشی از موانعی است که بر سر راه توسعه خودرو برقی در کشور وجود دارد.
چالش ناترازی انرژی بهانهای برای توقف خودروهای برقی
وی همچنین بر لزوم برنامهریزی بلندمدت برای توسعه برقی سازی تاکید کرد و افزود: کشورهای بسیار پیشرفته هم برای توسعه برقی سازی از یک برنامهریزی ۲۰ تا ۳۰ ساله پیروی کردهاند بنابراین حرکت دراین راستا ضمن برنامهریزی، نیاز به تغییرات اساسی در حوزه فرهنگ و ایجاد زیرساختهای مهم و اساسی از جمله شبکه برق و ایستگاههای شارژ برای این خودروها دارد.
مدیرعامل اسبق سایپا علاوه بر آن تدوین قوانین و مقررات برای پذیرش و استفاده از خودروهای برقی را ضروری عنوان کرد و گفت: نبود چنین اصل مهمی میتواند فرآیند توسعه این تکنولوژیهای نوین را با چالش مواجه کند. بنابراین دولت باید با تدوین مقررات و سیاستهای حمایت از این فناوری، به تسهیل فرآیند تحقیقوتوسعه و تولید خودروهای برقی کمک کند.
در هر حال کارشناسان توسعه خودروهای برقی را با در نظر گرفتن الزاماتی، راهحلی برای کاهش آلودگی و وابستگی به سوختهای فسیلی و رفع ناتراژی انرژی در کشور میدانند که باید در کنار توجه به توسعه آن، به رفع چالشهای موجود در تأمین برق هم اهتمام شود نه این که این بهانهای برای توقف تولید خودروهای برقی شود.
source