اقتصاد ۲۴- موضوع گنج یابی با نوع و روش گنج یابهای ایرانی، امروز به یک تهدید جدی برای سرمایههای ملی تبدیل شده است. با توجه به توسعه فناوری، امروزه گنج یابی با کمک فناوریهای پیشرفتهای انجام میشود؛ از ابزارهای الکترونیکی مانند فلزیابها و رادارهای نفوذکننده به زمین گرفته تا نقشههای ماهوارهای. این تجهیزات به جستجوگران گنجها و ثروتهای ملی این امکان را میدهد که گنجها و سرمایههای مدفون را با دقت بیشتری پیدا کنند. از این رو بازار فروش ابزار و ادوات مورد نیاز گنج یابی بسیار پررونق شده و کسب و کار در این بخش به دست عدهای دلال رسیده که سعی بر سلطه بیشتر در این بازاردارند.
گرانی دستگاههای فلزیاب یا به نوعی گنج یاب بی دلیل نیست. بازار پُررونق و گاها غیر قانونی گنج یابی سال هاست که باعث گران شدن دستگاههای گنج یاب شده است.
تنوع در بازار فلزیاب ها
فلزیابها در بازار تنوع زیادی دارد و برای هر کدام با توجه به نیاز متقاضی شرایط متفاوتی در نظر گرفته شده است. برخی از جستجوگران حرفهای از نرمافزارهای نقشهبرداری سهبعدی استفاده میکنند که بر اساس دادههای باستانشناسی و جغرافیایی، مکانهای احتمالی گنجینههای قدیمی را شناسایی میکنند. برخی دیگر از جستجوگران گنج از دستگاههایی صرفا فلزیاب استفاده میکنند که با توجه به موقعیت و حرفهای که در پیش گرفتهاند به دنبال خرید این دستگاهها میروند.
به عنوان نمونه فلزیاب «پین پوینتر جی پی پوینتر قلمی» به عنوان فلزیابی کوچک با رقم ۲ میلیون تا ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
«دستگاه اکسترا پرونیز» یکی از وسایل مورد نیاز و پُرطرفدار در بین جستجوگران گنج است که بین ۳۳ تا ۴۰ میلیون به فروش میرسد. قیمت گنج یاب لیزری ۱۶ سنسور نیز بین ۴۴ تا ۵۳ میلیون تومان در بازار طرفداران خود را دارد.
فلزیاب «ای ایکس پی پرو پلاس» نیز به عنوان یکی از دستگاههای پیشرفتهتر در بازار بین ۱۷۰ تا ۱۸۲ میلیون به فروش میرسد. دستگاه «نقطه زن بی ار ان پالسی» نیز یکی از پرطرفداران در بین جستجوگران گنج است که ۱۲۰ تا ۱۳۸ میلیون قیمت گذاری شده است.
معیار تعیین قیمت فلزیاب ها چیست؟
در حال حاضرمعیار تعیین این قیمتها دلار است چراکه بخش زیادی از قطعات این دستگاهها وارداتی است و بخش دیگری از این دستگاهها هم از بازار خارج از کشور برای تامین نیاز داخل وارد می شود. از این رو قیمت این دستگاهها نیز نوسان قیمت داشته و از سال ۱۴۰۲ تا امروز نوسانهای قیمتی را تجربه کرده است.
بیشتر بخوانید: جستجوگران گنج در ایران و پاداش ناچیز میراث؛ اصلیترین مقصد گنجیابان کدام استانهای کشور است؟
ایرج جمالی یکی از فروشندگان و اجاره دهندگان دستگاههای فلزیاب به اقتصاد ۲۴ گفت: این دستگاهها متقاضیان زیادی را دارد. از سال ۹۵ تا سال جاری شاهد افزایش متقاضی در این بازار هستیم به طوری که جستجوگران نه چندان حرفهای به دنبال اجاره ۱۰ تا ۲۰ روزه این دستگاهها هستند و همواره برای کرایه این دستگاهها اقدام میکنند.
به گفته جمالی، قیمت کرایه این دستگاهها بستگی به نوع و کاربرد آن دارد. کرایه برخی از دستگاهها به طور روزانه و برخی ۱۰ روزه محاسبه میشود. جستجوگران وضعیت قیمتها را در بازار با توجه به نیازشان ارزیابی کرده و بعد تصمیم به اجاره آن میگیرند، چراکه نوسان قیمتها به دلیل افزایش قیمت دستگاهها باعث عدم تثبیت قیمتها شده است.
وی ادامه داد: طی ۷- ۸ سال گذشته تقاضا برای اجاره و یا خرید این دستگاهها زیاد شده است چراکه برخی جستجوگری برای دستیابی به گنج و رسیدن به منبع مالی قوی را از هر کار دیگری راحتتر و کاملتر میدانند، از این رو این گروه با صرف هزینه برای جستوجو کردن مکانهای قدیمی و دارای ظرفیت ثروت را در اولویت قرار داده و ترجیح میدهند دستگاه های مورد نیاز را خریداری و یا کرایه کنند.
به گفته این فعال در زمینه دستگاه های فلزیاب؛ افزایش بیش از ۸۰ درصدی قیمت کرایه و حدود ۶۰ درصدی فروش این دستگاهها با توجه به افزایش تقاضای ۱۰۰ درصدی نسبت به چند سال گذشته نشان از تفکر مردم در کسب پول و ثروت دارد.
source