کارشناسان حوزه جنگل؛ با هشدار درباره کاهش ۱۲ درصدی مساحت جنگلهای طبیعی کشور در دو دهه اخیر، طرح ملی زراعت چوب را به عنوان یک راهکار اساسی برای حفاظت از این سرمایههای ملی و تامین پایدار نیازهای صنایع چوب کشور معرفی میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مصطفی خوشنویس پژوهشگر جنگل با بیان اینکه سالانه ۵ تا ۶ میلیون متر مکعب چوب برای صنایع کشور نیاز است، تصریح کرد: قاچاق چوب، شخم و شیار در بستر جنگل و چرای بیرویه دام، عوامل اصلی تخریب جنگلها به شمار میروند. برای مقابله با این تهدیدها، توسعه زراعت چوب ضروری است تا در ۴ تا ۵ سال آینده، بتوانیم همه نیازهای مواد اولیه چوبی را از این طریق تامین کنیم.
این پژوهشگر جنگل با تاکید بر اهمیت نقش جنگلها در تولید اکسیژن و حفظ منابع آب و خاک افزود: هر هکتار جنگل، بسته به تراکم و تاج پوشش خود، بین ۲ تا ۱۰ تن اکسیژن به طبیعت بازمیگرداند. علاوه بر این، جنگلها با جلوگیری از روانابهای سطحی، از وقوع سیلابها جلوگیری میکنند.
هادی کیادلیری نایب رئیس انجمن جنگلبانی ایران نیز با اشاره به نقش حیاتی جنگلها در کاهش آلودگی هوا و تعدیل دما گفت: هر هکتار جنگل قادر است ۷۰ تن گرد و غبار را جذب کرده و در روزهای گرم، دمای هوا را تا ۴ درجه سانتیگراد کاهش دهد. این در حالی است که متاسفانه شاهد کاهش چشمگیر مساحت جنگلهای کشور هستیم.
نقی شعبانیان مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی نیز با استناد به تحقیقات این سازمان خاطرنشان کرد:هر هکتار جنگل میتواند ۵۰۰ تا ۲۵۰۰ متر مکعب آب را در خود نفوذ داده و از فرسایش خاک جلوگیری کند. جنگلها با این کار، تا ۱۰۰ برابر فرسایش خاک را کاهش میدهند.
کارشناسان همچنین به نقش مخرب آتشسوزی در تخریب جنگلها اشاره کرده و اعلام کردند که بر اساس آمار یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی، در ۱۰ سال اخیر بیش از ۲ هزار و ۳۸ فقره آتشسوزی در جنگلهای کشور به وقوع پیوسته است.
در این خصوص مشارکت مردم در جنگلکاری و حفاظت از جنگلها به عنوان یک عامل کلیدی مطرح شده است. طرح ملی زراعت چوب با ارائه تسهیلات بانکی به متقاضیان، تلاش دارد تا مردم را به مشارکت در این طرح تشویق کند.
source